Sezóna bazy čiernej sa pomaly, ale isto rozbieha a mnohí už majú za sebou prvé zbery. Zber voňavých bazových kvietkov si niektorí jednoducho nevedia nechať ujsť. U nás je baza hojne rozšírená, no na zber vždy vyberáme čisté prostredie.
Súkvetia je pritom vhodné zberať ešte pred úplným rozvinutím bielych kvetov, a to za suchého počasia. Následne je ich možné v tieni vysušiť a uskladniť do zásoby. V článku sa pozrieme na to, ako nazbieranú bazu využiť!
Pár zaujímavostí o baze na úvod
Baza čierna (Sambucus nigra) je liečivá rastlina známa svojimi protizápalovými, potopudnými a posilňujúcimi účinkami.
Obsahuje flavonoidy, vitamín C, triesloviny aj silice, ktoré podporujú imunitný systém a chránia pred infekciami.
V ľudovom liečiteľstve sa využívajú kvety, plody aj kôra, pričom kvety sú najvhodnejšie na čaj, sirupy a aromatické ochucovadlá.
Baza má jemne upokojujúce účinky, pomáha pri nachladnutí, horúčke aj zahlienení.
V minulosti sa baza považovala za ochrannú rastlinu, ktorú ľudia sadili k domom na ochranu pred zlými silami.
Recepty z kvetov bazy
Pripraviť si z nich môžete napríklad bazový čaj, ktorý je skvelý v sychravom počasí a priaznivo vplýva na imunitu. Známych je však množstvo ďalších receptov z nazbieraných bazových kvetov. Asi najtradičnejší je lahodný bazový sirup. Alebo máte radi bazový med či bazový džem? Vyskúšať sa však oplatí aj menej tradičné recepty.
Skvelá je napríklad vyprážaná baza, ktorú môžete pripraviť na sladko i na slano. A my vám dnes prinášame ďalší recept z bazových kvetov. Tentokrát to bude voňavý bazový cukor, a to hneď na dva spôsoby. Vyskúšate ho tiež?
Shutterstock®Zbieranie bazových kvetov
Najskôr sa pozrime na to, ako postupovať pri zbere bazových kvetov. Bazové kvety by sa mali zbierať v máji či júni, keď sú plne rozkvitnuté, ale ešte stále svieže a voňavé. Najlepší čas na zbieranie je neskoro ráno po tom, ako sa rosa vytratí, ale kým kvety nie sú príliš vystavené slnku.
Vyberte si bazové stromy, ktoré sú ďaleko od rušných ciest alebo priemyselných oblastí, aby ste zabránili kontaminácii kvetov škodlivými látkami. Pri zbere kvetov odstrihnite len kvetné vrcholíky - ideálne s krátkym kúskom stonky.
Po zbere kvety čo najskôr spracujte (na bazový med, bazový čaj, domáci bazový sirup a podobne) alebo ich uchovajte v chlade a suchu, aby ste zachovali ich čerstvosť a arómu. Tiež ich môžete nasušiť v tenkej vrstve.
Ako pripraviť domáci cukor s vôňou bazy
Príprava bazového cukru je úplne jednoduchá. Budeme potrebovať len čerstvé kvety bazy a kryštálový cukor, buď biely, alebo trstinový. Pokojne však môžete vyskúšať aj kombináciu s kokosovým cukrom.
Z celých súkvetí je vhodné len odstrániť prípadné nečistoty, ich premývaním totiž môžeme prísť o krásnu vôňu. Postupne z nich otrháme jednotlivé kvietky, dávame pozor na to, aby sa nám medzi ne nezaplietli stonky. Potom už stačí len primiešať kvietky priamo do cukru.
Na celý kilogram cukru môžeme pridať okolo 10 polievkových lyžíc bazových kvetov. Hotový cukor uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe.
Necháme chvíľu odležať a môžeme začať používať pri príprave dezertov či nápojov. Tento voňavý cukor im dodá jedinečnú arómu.
Shutterstock®Karamelizovaný bazový cukor
Vyskúšať môžete aj trochu iný bazový cukor, ktorého príprava je o niečo zdĺhavejšia. Potrebovať budeme opäť nazbierané bazové kvietky a trstinový cukor. Držíme sa pomeru 1:2, čiže napríklad na 100 g bazových kvetov použijeme 200 g cukru.
V kuchynskom robote najskôr cukor vymiešame s približne polovicou kvetov bazy. Potom k tejto hmote prisypeme aj zvyšné bazové kvietky a zmes rozmiestníme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry sušiť asi na jeden a pol hodiny pri teplote okolo 50 °C až 60 °C.
Cukor počas toho jemne skaramelizuje. Keď je hotový, necháme ho vychladnúť. Skladujeme ho v dobre uzatvárateľnej nádobe. Vhodný je opäť na prípravu rôznych dezertov, pridať ho môžete do domácej granoly, rozvonia ovocné šaláty aj palacinky či koláče.
Ako uchovať bazový cukorčo najdlhšie?
Aby si bazový cukor zachoval svoju vôňu aj arómu čo najdlhšie, je dôležité ho skladovať v sklenenej nádobe s dobre tesniacim uzáverom. Vyhnite sa plastovým obalom, ktoré môžu zachytávať vlhkosť alebo vonkajšie pachy.
Nádobu s cukrom uložte na tmavé a suché miesto mimo dosahu priameho svetla a tepla. Odporúča sa cukor pravidelne jemne premiešať a spotrebovať ideálne do 6 mesiacov od prípravy.
Využitie bazového cukru v kuchyni
Voňavý bazový cukor môžete využiť na mnohé spôsoby – niektoré sú tradičné, iné zaujmú originalitou. Výborne sa hodí najmä do sladkých jedál a dezertov:
na sladenie čajov, limonád a ľadových nápojov,
do jogurtov, tvarohových krémov a smoothie,
na posypanie palaciniek, lievancov, koláčov či ovocných šalátov,
ako ochucovadlo do maslových krémov alebo šľahačky,
do domácej granoly, müsli alebo ovsených kaší.
Upozornenie pre alergikov
Aj keď sú bazové kvety vo všeobecnosti bezpečné, u citlivejších osôb môžu vo výnimočných prípadoch vyvolať mierne tráviace ťažkosti alebo alergickú reakciu. Ak si nie ste istí, odporúčame vyskúšať malé množstvo a sledovať reakciu organizmu, prípadne sa poradiť s odborníkom.
Bazový cukor je jednoduchý, voňavý a nápaditý spôsob, ako využiť sezónne kvety bazy čiernej aj inak než v tradičnom sirupe. Svojím jemným kvetinovým nádychom obohatí každé sladké sústo a stane sa príjemným spestrením vašich receptov. Vyskúšajte ho pripraviť doma a objavte jeho čaro v každodennom varení či pečení.
Aktualizovaný článok: 23.05.2025