Čučoriedkový koláč som robila podľa klasického receptu na nevegánsky koláč z kyslého mlieka. Určite sa aj u vás doma nájde plno týchto receptov, prevažne som videla kakaové v štýle perníka, ovocných bolo príliš málo.
Oprášte teda staré kuchárky po mamách a babičkách a iných kuchárkach, ktoré majú týchto receptov kopec a pustite sa do pečenia. Pomery surovín som zachovala, zmenu som spravila len v múke, ktorú som nahradila celozrnnou, tiež aj cukor som nahradila trstinovým.
A samozrejme, kyslé mlieko / nápoj – sójová verzia. Posýpku som si spravila orieškovú, trochu na oživenie koláča a jeho lepšiu chuť. Plus ovocie, aby bol krásne šťavnatý.
Recepty na koláče - čučoriedkový koláč z kyslého mlieka - ingrediencie
Cesto:
- 600 ml alfabio zakysaný sójový nápoj*
- 300 ml cukor trstinový nerafinovaný
- 600 ml múka pšeničná celozrnná hladká
- 100 ml olej
- 1 ks prášok do pečiva bez fosfátov
Dokonalá posýpka - orechová posýpka:
- 130 g múka hrubá pšeničná
- 50 g cukor trstinový vanilkový (domáci)
- 100 g alsan
- 2 hrste mleté mandle
Okrem toho:
- čučoriedky
Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Špenátový quiche
Postup prípravy a recept na toto dokonalé sladké pečivo!
1. Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame.
2. Pridáme zakysané sójové mlieko a olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto.
3. Cesto si vylejeme na plech, ktorý si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie.
4. Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku
5. Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan.
6. Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia je nejaký pridlhý, ale piekla som v menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Makvec
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk
Aktualizované na 28.06.2024
Aktualizovaný článok: 28.06.2024