Čučoriedkový zákusok s Pribináčikom a kyslou smotanou je skvelým tipom na nedeľné pečenie. Neváhajte a vyskúšajte túto pochúťku!
V nedeľu pečie skoro každá dobrá gazdinka nejaký chutný zákusok, sladký koláčik alebo bábovku k poobedňajšej kávičke. Je to čas oddychu a maškrtenia. Po nedeľnom obede sme začali s dcérou hútať, čo si upečieme. Pozeráme do chladničky, čo tam máme. Kyslá smotana, Pribináčiky a pol kila čučoriedok, ktoré som dievčatám kúpila na otrubovú kašu. Celkom fajn ingrediencie. Dohodli sme sa na piškótovom ceste, ktoré potrieme krémom zo smotany a Pribináčika. A čučoriedky na ozdobu. „Mňam to bude určite dobré,“ povedala dcéra. Pustili sme sa spoločne do práce. Výsledok bol veľmi chutný. Preto vám ho odporúčam upiecť.
Pozri aj: Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad
Na čučoriedkový zákusok budeme potrebovať:
- 300 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 5 vajec
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 ks kypriaceho prášku do pečiva
- štipku soli
- 150 ml rastlinného oleja
- 150 ml horúcej vody
- 2 – 3 PL kakaa
- 1 citrón
- maslo na vymastenie plechu
- 100 g čerstvých čučoriedok
Lahodný čučoriedkový krém z pribináčika
- 250 g kyslej smotany
- 2 ks Pribináčik veľký – vanilkový (spolu 250 g)
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL práškového cukru (pre menej sladký krém môžeme vynechať)
Na ozdobu:
- 400 g čerstvých čučoriedok
Vyskúšaj aj: Nadýchaná Pavlova torta: Tomuto dezertu zaručene neodoláš!
Čučoriedkový koláč - postup prípravy:
Štyri žĺtky oddelíme od bielkov a rozdelíme ich do rôznych nádob. Piate vajíčko pridáme do misky so žĺtkami. Odvážime si 200 g cukru. Trochu pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh. Zbytok práškového cukru a vanilkový cukor pridáme k žĺtkom a vyšľaháme dopenista. Zohrejeme si vodu a vlejeme do pohára. V rovnakom objeme si nachystáme do druhého pohára aj rastlinný olej. Teraz budeme k vyšľahaným žĺtkom s cukrom postupne prilievať vodu a olej. Nakoniec budeme po častiach pridávať aj múku s práškom do pečiva a na dochutenie citrónovú kôru a šťavu.
Do takto vyšľahaného cesta pridáme tuhý sneh z bielkov. Pridávame ho postupne po častiach a opatrne ručne zamiešavame vareškou. Dobre premiešame.
Maslom si vymastíme plech a posypeme polohrubou múkou. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne ho porozťahujeme. V miske si necháme trochu cesta a primiešame k nemu kakao. Kakaové cesto poroztierame vareškou po povrchu. Umyté čučoriedky poukladáme na cesto.
Pekáč vložíme do vopred rozohriatej rúry na 200 °C. Pečieme 25 – 30 minút. Záleží od vašej rúry. Po upečení koláč necháme úplne vychladnúť.
Teraz si pripravíme lahodný krém. Pribináčiky a kyslú smotanu vložíme do misky. Pridáme vanilkový cukor, lyžicu práškového cukru a premiešame vareškou. Kto chce menej sladký krém, môže tento práškový cukor vynechať. Vymiešaný krém vložíme na 20 minút do chladničky. Keď je už piškótové cesto vychladené, môžeme na povrch rozotrieť sladký krém. Nakoniec zákusok ozdobíme umytými a vysušenými čerstvými čučoriedkami.
Prajem dobrú chuť!
Aktualizované na 27.06.2024
Aktualizovaný článok: 27.06.2024