Domáce slané tvarohové tyčinky od babičky: Hotové za pár minút

Kto by nemal rád sladké zákusky – milujeme ich azda všetci, no občas dobre padne aj niečo slané, na vyrovnanie a vyváženie chutí. Ak máte chuť piecť, tak okrem sladkého voľte tento rok aj nejaké slané pečivo. Ani sa nenazdáte a po slaných maškrtách ostane prázdny tanier. 

Skvelou voľbou sú slané tyčinky v rôznych verziách. My si radi pochutnáme na maškrte, akou sú bryndzové vrtuľky z lístkového cesta, pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta či šunkové tyčinky. Aké slané dobroty máte u vás doma najradšej vy?

Tentokrát si však spolu pripravíme slané tvarohové tyčinky, ktoré sú také skvelé, že ich počas sviatočného obdobia budete robiť aj viackrát. Sú skvelou voľbou na vianočné sviatky, ale aj silvestrovské a novoročné oslavy. Vyskúšate tento recept na tyčinky z tvarohového cesta aj vy?

Odporúčame: Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

tyčinky s tvarohom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabaková

Na domáce tvarohové tyčinky potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g masla
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • na posypanie domácich tyčiniek – rasca, mak, biely alebo čierny sezam, hrubozrnná soľ, vegeta,...

Ako pripraviť populárne tvarohové tyčinky

Príprava tyčiniek z tvarohu je úplne jednoduchá. Na dosku alebo do misky si vysypeme múku, zmiešame ju so soľou a následne pridáme žĺtok, tvaroh a zmäknuté maslo. Ideálne je buď ho nakrájať alebo nastrúhať, aby sa s nim lepšie pracovalo. Z daných ingrediencií si vypracujeme tvarohové cesto, ktoré si na dobre pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na plat hrubý približne 1 cm.

Následne si cesto narežeme buď na kocky alebo na tyčinky. Medzitým si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň nakrájané tyčinky. Tie potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme buď rascou, sezamom, makom, vegetou alebo čímkoľvek, na čo máme chuť.

Tvarohové tyčinky pečieme vo vopred vyhriatej rúre dozlatista (záleží od rúry, no pečieme cca 10 až 15 minút). Ak chcete, ešte horúce tyčinky môžete posypať strúhaným syrom. Jemne sa roztečie a tyčinkám dodá zaujímavejšiu chuť. Prajeme príjemné maškrtenie!

TIPY na obmenu obľúbených slaných tvarohových tyčiniek

Neváhajte a recept si upravte podľa svojej chuti a fantázie.

  • Z vypracovaného tvarohového cesta nemusíte vykrajovať len kocky alebo tyčinky, ale pokojne aj iné tvary, napríklad malé tvarohové srdiečka, kolieska, hviezdičky a podobne.
  • Ak máte radi bryndzu, tak polovicu množstva tvarohu nahraďte v ceste práve bryndzou.
  • Prípadne môžete urobiť trebárs aj plnené tvarohové koláčiky. V tomto prípade je potrebné cesto vyvaľkať natenko. Následne vykrojíme väčšiu kocky alebo obdĺžnik, do ktorého dáme plnku (kus slaninky, jalapeños papričku, sušenú paradajku), preložíme a okraje pritlačíme.
  • Ak pripravíte iba jednoduché tvarohové papričky, pokojne k nim môžete pripraviť aj nejaký dip, napríklad pikantný paradajkový alebo jogurtovo-cesnakový. Takto pripravíte chutné domáce pohostenie, vhodné aj na silvestrovské oslavy. 

Článok aktualizovaný 28.12.2023

4 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

15.12.2021 20:34

väčšinou robievam slané z lístkového cesta, lebo je to najrýchlejšie

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.12.2021 07:30

Výborné, môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.12.2021 23:57

Ked je sladkého už príliš veľa,tak sa žiada niečo slané. Recept zapísaný,bude sa piecť :-) Vdaka...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.12.2021 15:25

Vyzerajú veľmi dobre, vyskúšam na Silvestra

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE