Najobľúbenejšie recepty z jahôd: Marmeláda, sirup, bublanina a ďalšie

Sezóna jahôd už je v plnom prúde. Už od konca mája sú dokonca otvorené mnohé jahodové polia, kde si jahody môžete sami nazbierať. Domov si tak prinesiete čerstvé, chutné a šťavnaté červené plody, do ktorých je radosť zahryznúť sa.

Svojou dokonalou chuťou potešia všetky chuťové poháriky, no pridávajú sa aj do rôznych receptov. Najčastejšie sa z nich pripravuje kompót, džem alebo sirup. Takto si dokážeme chuť jahôd uchovať aj na mimosezónne obdobie. No ak hľadáte ďalšie recepty a zaujímavé tipy, ako zužitkovať nazbierané jahody, tak sa inšpirujte top receptami z jahôd nižšie. Minimálne jeden sa oplatí vyskúšať.

Odporúčame aj: TOP 7 receptov na domáce nanuky: Neodolajú im deti ani dospelí

jahodová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchá jahodová marmeláda

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 250 g cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 7 g agar prášku (prírodné zahusťovadlo / želírujúci prípravok z morskej riasy)

Jahody si umyjeme, necháme odkvapkať a zbavíme ich zelených častí. V miske ich popučíme, preložíme do hrnca a privedieme k varu. Ak preferujete hladkú konzistenciu marmelád či džemov, tak ich pred varením pokojne rozmixujte.

Za stáleho miešania začneme prisypávať cukor, kyselinu citrónovú a agar prášok. Varíme približne 10 minút, kým sa cukor neroztopí a marmeláda nezačne hustnúť. Odstavíme a naplníme do pripravených zaváraninových fliaš. Fľaše uzavrieme a postavíme hore dnom. Marmeládu skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Jahodová dreň

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 2 lyžice cukru

Jahody umyte, zbavte zelených častí, nakrájajte na polovice a vložte do mixéra. Pridajte cukor a vymixujte do hladkej konzistencie. Ak máte radšej sladšie drene, tak s cukrom šetriť nemusíte. Hotovú dreň prelejeme do menších nádobiek (napr. do formy na nanuky) a dáme zamraziť.

Tip: Počas mixovania jahôd k ním pridajte aj pár lístkov mäty. Dreň bude príjemne mätová.

Jahodová panna cotta bez želatíny

  • 400 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 150 g čerstvých jahôd
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • lyžičku horúcej vody

V menšej miske si zmiešame jahodový džem s horúcou vodou, aby bol vláčny a ľahšie sa s nim manipulovalo.

Jahody si očistíme, nakrájame na plátky a vložíme ich do mixéra. Pridáme k ním práškový cukor (2 lyžice) a rozmixujeme dohladka. Z chladničky vytiahneme smotanu, ktorú vymiešame spolu s lyžicou práškového cukru do tuhej šľahačky.

Šľahačku si rozdelíme na 2 časti – do jednej vmiešame rozmixované jahody. Pripravené zmesi začneme vrstviť do pripravených pohárov. Na spodok dáme jahodovú šľahačku, na vrch vrstvu bielej šľahačky a na to vrstvu jahodového džemu. Vrstvíme dovtedy, kým máme čo. Hotovú panna cottu dáme stuhnúť do chladničky a neskôr servírujeme.

Vyskúšaj aj: Citrónová nátierka: Netradičná, ale za skúšku stojí

jahodový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový šalát

  • 2 hrste čerstvých jahôd
  • 80 g Feta syru
  • poľníček
  • balzamikový ocot

Zálievka:

  • 1 lyžička medu
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Jahody si nakrájame na polovice, na štvrtiny alebo na menšie kocky. Rovnako si nakrájame syr – ideálne na menšie kocky a spolu s umytým poľníčkom vložíme do misky.

Medzitým si pripravíme zálievku, v ktorej zmiešame med, s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zálievkou následne prelejeme šalát, premiešame (aby sa nám všetko zálievkou obalilo) a servírujeme. Na záver pokvapkáme balzamikovým octom.

Nepečené jahodové guľky

  • 200 g jahôd
  • 200 g maslových keksov
  • 90 g masla
  • 150 g tvarohu
  • 2 lyžice medu (voliteľné)

Maslové keksíky si podrvíme alebo pomelieme v mixéri. Pridáme k ním roztopené maslo a tvaroh. Vymiešame lepivú zmes, do ktorej budeme ukrývať jahody. Ak sú maslové sušienky menej sladké, môžete ich dosladiť medom alebo iným prírodným sladidlom.

Medzitým si jahody umyjeme, zbavíme zelených stopiek a necháme vyschnúť. Ideálne je voliť menšie jahody, aby výsledné guľky neboli obrovské. Poprípade môžete jahody nakrájať na menšie kocky.

Jahody teda obalíme sušienkovou zmesou a vytvarujeme guľky, ktoré môžeme obaliť v kokose alebo pomletých vlašských orechoch. Poprípade ich môžete napichnúť na špajdľu a obaliť v roztopenej čokoláde – takto si vytvoríte populárne cake pops.

Ďalšie jahodové recepty, ktoré odporúča KAMzaKRASOU.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

09.06.2022 09:12

jahodové milujem všetko, ale najradšej ich mám čerstvé, odtrhnuté zo záhrady

Vaše meno:

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

09.06.2022 12:56

jahodový šalát určite vyskúšam, receptík si ukladám

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.06.2022 14:22

jahody milujeme celá rodina, najmä tie zo záhradky..... u nás letí jahodová bublanina

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

09.06.2022 14:36

Mňamký všetko jahodové mám rád

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

09.06.2022 16:58

Mám radšej maliny ako jahody.. Ale tie Nepečené jahodové guľky vyskúšam .. Dakujem za recepty..

Vaše meno:

Ľubo Gombár

Ľubo Gombár

09.06.2022 20:45

Jahodový šalát synčekovi spravíme ,vyzerá byť chutný.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.06.2022 07:18

Výborné recepty!

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

10.06.2022 10:53

jahodová dreň je klasika u nás už od môjho detstva ale ten šalát vyzerá zaujímavo ten vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

10.06.2022 12:39

Jahody to je moje ako decko nebolo ani na zaváranie čo som bola stále v nich, teraz robievam džem, dren a zaváram a vidim zasa niečo nové vyskušam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.06.2022 20:15

Skvelé recepty, ani si neviem vybrať...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

11.06.2022 23:24

Mňam, treba sa ich najesť, kým je sezóna. Ja ich mám najradšej čerstvé. Ale treba myslieť aj na zimu :-)

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

12.06.2022 10:30

Moje najobľúbenejšie ovocie

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.06.2022 18:48

momentálne je obdobie jahôd, treba to využiť

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

28.08.2022 08:12

Mňamnýý robievam už je džem, pečený čaj, v mraziaka robila som aj nanuky a dreň vnúčatkám

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.