Sezóna jahôd už je v plnom prúde. Už od konca mája sú dokonca otvorené mnohé jahodové polia, kde si jahody môžete sami nazbierať. Domov si tak prinesiete čerstvé, chutné a šťavnaté červené plody, do ktorých je radosť zahryznúť sa.
Svojou dokonalou chuťou potešia všetky chuťové poháriky, no pridávajú sa aj do rôznych receptov. Najčastejšie sa z nich pripravuje kompót, džem alebo sirup. Takto si dokážeme chuť jahôd uchovať aj na mimosezónne obdobie. No ak hľadáte ďalšie recepty a zaujímavé tipy, ako zužitkovať nazbierané jahody, tak sa inšpirujte top receptami z jahôd nižšie. Minimálne jeden sa oplatí vyskúšať.
Odporúčame aj: TOP 7 receptov na domáce nanuky: Neodolajú im deti ani dospelí
Jednoduchá jahodová marmeláda
- 1 kg čerstvých jahôd
- 250 g cukru
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej
- 7 g agar prášku (prírodné zahusťovadlo / želírujúci prípravok z morskej riasy)
Jahody si umyjeme, necháme odkvapkať a zbavíme ich zelených častí. V miske ich popučíme, preložíme do hrnca a privedieme k varu. Ak preferujete hladkú konzistenciu marmelád či džemov, tak ich pred varením pokojne rozmixujte.
Za stáleho miešania začneme prisypávať cukor, kyselinu citrónovú a agar prášok. Varíme približne 10 minút, kým sa cukor neroztopí a marmeláda nezačne hustnúť. Odstavíme a naplníme do pripravených zaváraninových fliaš. Fľaše uzavrieme a postavíme hore dnom. Marmeládu skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Jahodová dreň
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice cukru
Jahody umyte, zbavte zelených častí, nakrájajte na polovice a vložte do mixéra. Pridajte cukor a vymixujte do hladkej konzistencie. Ak máte radšej sladšie drene, tak s cukrom šetriť nemusíte. Hotovú dreň prelejeme do menších nádobiek (napr. do formy na nanuky) a dáme zamraziť.
Tip: Počas mixovania jahôd k ním pridajte aj pár lístkov mäty. Dreň bude príjemne mätová.
Jahodová panna cotta bez želatíny
- 400 ml 33 % smotany na šľahanie
- 150 g čerstvých jahôd
- 3 lyžice práškového cukru
- 4 lyžice jahodového džemu
- lyžičku horúcej vody
V menšej miske si zmiešame jahodový džem s horúcou vodou, aby bol vláčny a ľahšie sa s nim manipulovalo.
Jahody si očistíme, nakrájame na plátky a vložíme ich do mixéra. Pridáme k ním práškový cukor (2 lyžice) a rozmixujeme dohladka. Z chladničky vytiahneme smotanu, ktorú vymiešame spolu s lyžicou práškového cukru do tuhej šľahačky.
Šľahačku si rozdelíme na 2 časti – do jednej vmiešame rozmixované jahody. Pripravené zmesi začneme vrstviť do pripravených pohárov. Na spodok dáme jahodovú šľahačku, na vrch vrstvu bielej šľahačky a na to vrstvu jahodového džemu. Vrstvíme dovtedy, kým máme čo. Hotovú panna cottu dáme stuhnúť do chladničky a neskôr servírujeme.
Vyskúšaj aj: Citrónová nátierka: Netradičná, ale za skúšku stojí
Jahodový šalát
- 2 hrste čerstvých jahôd
- 80 g Feta syru
- poľníček
- balzamikový ocot
Zálievka:
- 1 lyžička medu
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Jahody si nakrájame na polovice, na štvrtiny alebo na menšie kocky. Rovnako si nakrájame syr – ideálne na menšie kocky a spolu s umytým poľníčkom vložíme do misky.
Medzitým si pripravíme zálievku, v ktorej zmiešame med, s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zálievkou následne prelejeme šalát, premiešame (aby sa nám všetko zálievkou obalilo) a servírujeme. Na záver pokvapkáme balzamikovým octom.
Nepečené jahodové guľky
- 200 g jahôd
- 200 g maslových keksov
- 90 g masla
- 150 g tvarohu
- 2 lyžice medu (voliteľné)
Maslové keksíky si podrvíme alebo pomelieme v mixéri. Pridáme k ním roztopené maslo a tvaroh. Vymiešame lepivú zmes, do ktorej budeme ukrývať jahody. Ak sú maslové sušienky menej sladké, môžete ich dosladiť medom alebo iným prírodným sladidlom.
Medzitým si jahody umyjeme, zbavíme zelených stopiek a necháme vyschnúť. Ideálne je voliť menšie jahody, aby výsledné guľky neboli obrovské. Poprípade môžete jahody nakrájať na menšie kocky.
Jahody teda obalíme sušienkovou zmesou a vytvarujeme guľky, ktoré môžeme obaliť v kokose alebo pomletých vlašských orechoch. Poprípade ich môžete napichnúť na špajdľu a obaliť v roztopenej čokoláde – takto si vytvoríte populárne cake pops.
Ďalšie jahodové recepty, ktoré odporúča KAMzaKRASOU.sk
- Jahodový džem s chia semienkami pre každého
- Recept na jahodový džem: Keď ho ochutnáš, iný už pripravovať nebudeš!
- Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!
- Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér
- Jahodové galetky z lístkového cesta: S vanilkovým krémom i zmrzlinou sú TOP
- Studená jahodová polievka, do ktorej sa hodí aj vodný melón
- Recept na jahodové smoothie 3x inak: Lahodné, chutné a zdravé!
- Recept: Trojfarebné jahodové tiramisu
- Domáca jahodová bublanina
- Recept: Osviežujúce jahodové tartaletky s vanilkovým krémom
- Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!
- Chrumkavá rebarbora s jahodami – crumble bez lepku
- Recept na Jahodový koláč s kokosovým pudingom
- Zdravý recept: Famózny Raw jahodový cheesecake
- Jahodový cheesecake bez múky
- Angie pripravuje: Nepečená torta s mascarpone a jahodovým želé