Cícer má mnoho prívlastkov. Niektorí o ňom hovoria ako o najzdravšej strukovine a iní mu tiež hovoria bielkovinová bomba. A to je dôvod, prečo by sme si ho mali zamilovať a začať konzumovať o niečo častejšie. Cícer obsahuje množstvo vitamínov (vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, K, E), minerálov (draslík, železo, horčík), no okrem toho sa v ňom nachádzajú aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vláknina a už spomínané bielkoviny. No uznajte, oplatí sa cícer konzumovať? Ak ste mu doposiaľ neprišli na chuť, tak vyskúšajte túto cícerovú bábovku od portálu cvicte.sk.
Odporúčame: Ako pripraviť nové zemiaky? 3 skvelé recepty, ktoré musíš vyskúšať
Na bábovku potrebujete:
- 5 vajec
- 100 g kokosového cukru
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 250 g cíceru
- 70 g mletých orechov
- pohánkovú strúhanku
- kakao
- štipku soli
- konopné semienka
Deň vopred, pred pečením bábovky, si namočíme cícer do vody. Nasledujúci deň ho pred varením prepláchneme a uvaríme do mäkka. Až bude cícer uvarený, tak ho s trochou vody rozmixujeme.
Medzitým si oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli si vymiešame sneh a žĺtka zmiešame s cukrom, mletými orechmi, konopnými semienkami, práškom do pečiva a nakoniec primiešame aj cícerovú zmes. Poriadne vymiešame a postupne začneme pridávať aj vyšľahaný sneh.
Maslom si vymastíme bábovkovú formu a vysypeme ju pohánkovou strúhankou. Ak nemáte túto, tak môžete použiť aj inú.
Pripravené cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu zmiešame s kakaom a začneme postupne nalievať do formy. Striedajte bielu a hnedú zmes, čím vám vznikne mramorová bábovka. Tú následne vložte do rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 35 minút.
Výživové hodnoty (1 ks): 151 kcal, 6 g tukov, 6 g bielkovín, 18 g sacharidov, GL priemer 16
Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!