Recept na bazové madlenky – francúzska pochúťka ideálna k šálke čaju

Čoraz viac sa začína hovoriť o poobednom relaxe, pri ktorom si „dobíjame baterky.“ Samozrejme ide o taký skôr pracovný relax, pri ktorom si v práci doprajeme pauzu na kávu alebo šálku teplého čaju. A teda nielen v práci, ale aj doma. A čo k takej poobednej kávičke alebo šálke čaju patrí? Jednoznačne zákusok! Dnes máme pre vás recept na ľahké pečivo pochádzajúce z Francúzska – madlenky. Madlenky alebo inak aj magdalénky, ako ich mnohí nazývajú, sú krehké, ľahké a zároveň chutné.

Najlepšie sú čerstvo upečené, tak si na nich pochutnajte spolu s nami. A keďže je obdobie, kedy kvitne baza čierna a kvety z nej sa využívajú na prípravu rôznych pochúťok, tak ju využijeme aj tentokrát. Teda konkrétne sirup z bazových kvetov, ktorý madlenkám dodá famóznu chuť!

Odporúčame: Dalgona káva: Najväčší hit internetu, ktorý musíš vyskúšať!

recept na madlenky

Zdroj: Shutterstock®

Na bazové madlenky budete potrebovať:

  • 80 g masla
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 3 lyžice bazového sirupu

Pomocou mixéra si vyšľahajte vajcia s cukrom do ľahkej peny. Medzitým si v hrnci rozpustíte maslo, ktoré trošku „spáľte,“ aby dostalo orieškovú chuť a hnedú farbu. To madlenkám pridá na chuti. Potom si preosejte múku s kypriacim práškom a opatrne ju zapracujte do vajíčkovej peny. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a bazový sirup. Všetko zľahka premiešajte a vložte do chladničky aspoň na 20 minút. Rúru si dajte predhriať na 200 °C a pripravte si formičky na madlenky. Tie vymastíte maslom a vysypte múkou.

Formičky naplňte a pečte približne 8 až 10 minút dozlatista. Po dopečení vyberte madlenky z formičky a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom alebo si vytvorte polevu z práškového cukru a bazového sirupu. Vďaka poleve získajú výraznejšiu chuť.

Pozri aj: RECEPT: Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Gajdošíková

Martina Gajdošíková

15.05.2020 23:56

O akú múku ide, prosím Vás? Ktorá je najvhodnejšia, hladká alebo polohrubá? Ďakujem

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 18:53

mmm, mňam

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

31.07.2020 15:34

Nikdy ma nenapadlo pridať do madleniek bazový sirup, ale znie to ako dobrý nápad :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.