Čoraz viac sa začína hovoriť o poobednom relaxe, pri ktorom si „dobíjame baterky.“ Samozrejme ide o taký skôr pracovný relax, pri ktorom si v práci doprajeme pauzu na kávu alebo šálku teplého čaju. A teda nielen v práci, ale aj doma. A čo k takej poobednej kávičke alebo šálke čaju patrí? Jednoznačne zákusok! Dnes máme pre vás recept na ľahké pečivo pochádzajúce z Francúzska – madlenky. Madlenky alebo inak aj magdalénky, ako ich mnohí nazývajú, sú krehké, ľahké a zároveň chutné.
Najlepšie sú čerstvo upečené, tak si na nich pochutnajte spolu s nami. A keďže je obdobie, kedy kvitne baza čierna a kvety z nej sa využívajú na prípravu rôznych pochúťok, tak ju využijeme aj tentokrát. Teda konkrétne sirup z bazových kvetov, ktorý madlenkám dodá famóznu chuť!
Odporúčame: Dalgona káva: Najväčší hit internetu, ktorý musíš vyskúšať!
Na bazové madlenky budete potrebovať:
- 80 g masla
- 80 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 120 g múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 3 lyžice bazového sirupu
Pomocou mixéra si vyšľahajte vajcia s cukrom do ľahkej peny. Medzitým si v hrnci rozpustíte maslo, ktoré trošku „spáľte,“ aby dostalo orieškovú chuť a hnedú farbu. To madlenkám pridá na chuti. Potom si preosejte múku s kypriacim práškom a opatrne ju zapracujte do vajíčkovej peny. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a bazový sirup. Všetko zľahka premiešajte a vložte do chladničky aspoň na 20 minút. Rúru si dajte predhriať na 200 °C a pripravte si formičky na madlenky. Tie vymastíte maslom a vysypte múkou.
Formičky naplňte a pečte približne 8 až 10 minút dozlatista. Po dopečení vyberte madlenky z formičky a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ich posypte práškovým cukrom alebo si vytvorte polevu z práškového cukru a bazového sirupu. Vďaka poleve získajú výraznejšiu chuť.
Pozri aj: RECEPT: Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky