V lete osviežujúce zákusky padnú vhod. Síce si poviete, že čo už len môže byť osviežujúce na bublanine, keď je sladká, no v tomto prípade to je zvolené ovocie. Recept na čerešňovú bublaninu je klasikou, ale čo tak skúsiť vymeniť čerešne za ríbezle? Ak sa tak rozhodnete, tak vedzte, že ríbezle sú skutočne osviežujúce. Nie sú sladké, ale naopak sú kyselkavé, a to je práve osviežujúce.
Ríbezliam sa tiež hovorí „citrónovník severu“, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Za zmienku tiež stojí aj fakt, že tohto vitamínu C obsahuje až 4-násobne viac ako pomaranče! Poďte si teda s nami pochutnať na vláčnej bublanine s ríbezľami, ktorá si podmaní aj vaše chuťové poháriky.
Recept na ríbezľovú bublaninu
Ríbezľová bublanina je skvelou letnou alternatívou klasickej čerešňovej verzie – kyselkavé bobuľky totiž výborne kontrastujú s jemne sladkým a nadýchaným cestom. Príprava je navyše rýchla a jednoduchá, takže ju zvládne aj úplný začiatočník. Stačí pár základných surovín, mixér a misa, a o chvíľu vám domovom zavonia vôňa letného koláča, ktorý je ideálny k poobednej káve či limonáde. Tak poďme na to!
Redakcia KAMzaKRASOU.skSuroviny na ríbezľovú bublaninu:
- 4 vajcia
- 400 g práškového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 3 dcl mlieka
- 2 dcl oleja
- 1 prášok do pečiva
- štipku sódy bikarbóny
Postup prípravy ríbezľovej bublaniny
Príprava bublaniny je veľmi jednoduchá a nezaberie vám množstvo času. Dokonca pri tejto nie je potrebné oddeľovať vajíčka a šľahať tak sneh z bielkov, ako to pri väčšine receptov na piškótové cesto býva.
V prvom rade si teda do misky rozbite vajíčka, pridajte cukor, olej a mlieko. Všetko spolu poriadne vymiešajte prostredníctvom mixéra. Následne pridajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a všetko spolu vymiešajte. Pripravené cesto vylejte na vymastený a múkou posypaný plech.
Na pripravené cesto roztrúste umyté ríbezle – buď čierne alebo červené (my sme použili červené) a vložte do trúby. Bublaninu pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Po dopečení posypte práškovým cukrom a podávajte.
TIP: Ak si nie ste isté, či je koláč dostatočne upečený, tak sledujte 2 znaky. Ak sa cesto, respektíve bublanina „odoberá“ od krajov plechu, tak bublanina je hotová. Druhou poistkou, vďaka ktorej zistíte, či je to skutočne tak, je špajdľa alebo špáradlo. Tým jednoducho zapichnite do bublaniny – ak ho vytiahnete s prilepeným cestom, tak bublanina ešte nie je hotová. Ak je špáradlo úplne „suché“ tak bublaninu môžete vytiahnuť z trúby.
Redakcia KAMzaKRASOU.skObmeny receptu na ríbezľovú bublaninu
Ak nemáte po ruke ríbezle alebo radi experimentujete, tento základný recept môžete jednoducho prispôsobiť. Výsledná chuť vás môže prekvapiť v tej najlepšej forme:
pridajte ďalšie ovocie – kombinujte ríbezle s čučoriedkami, malinami či čerešňami,
do cesta primiešajte trošku citrónovej kôry pre sviežu vôňu,
namiesto časti mlieka použite biely jogurt pre ešte vláčnejšie cesto,
nahraďte časť múky špaldovou alebo celozrnnou variantou,
pridajte do cesta za hrsť nasekaných orechov alebo plátky mandlí na vrch.
Ako skladovať bublaninu, aby zostala vláčna
Aby vám bublanina vydržala čo najdlhšie čerstvá, odporúča sa ju po vychladnutí zakryť čistou kuchynskou utierkou alebo uchovať v uzatvárateľnej dóze. Takto si udrží vláčnosť a nebude zbytočne vysychať.
V letných mesiacoch je ideálne skladovať bublaninu v chladničke, najmä ak obsahuje šťavnaté ovocie. Pred podávaním ju však môžete nechať pár minút pri izbovej teplote, aby opäť zmäkla.
Servírovacie tipy a kombinácie
Aj jednoduchá bublanina sa dá naservírovať s nápadom a štýlom:
s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo sorbetu,
s lyžičkou kyslej smotany alebo mascarpone,
posypaná praženými mandľami či orechmi,
s lístkami mäty alebo medovky na osvieženie,
ako dezert ku káve, mlieku alebo bylinkovému čaju.
Sladká bodka na záver
Ríbezľová bublanina je dôkazom, že tradičný recept dokáže prekvapiť aj v modernej kuchyni. Je rýchla, svieža a ideálna nielen počas leta. Nech ju pripravíte s akýmkoľvek ovocím, jedno je isté – mizne z plechu rýchlejšie, než stihne vychladnúť.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizovaný článok: 13.07.2025