Počas leta vyhľadávame také maškrty, ktoré nás dokážu aspoň na pár chvíľ schladiť a príjemne osviežiť. Okrem osviežujúcich zmrzlín si radi pochutnáme aj na nanukoch, ktoré si môžeme sami doma pripraviť. Ako na to? Prinášame vám 7 receptov na domáce nanuky, ktorým sa nedá odolať za žiadnych okolností. Ktorý vyskúšate ako prvý?
Jahodovo-tvarohový nanuk
- 100 g tvarohu
- 2 lyžice kyslej smotany
- 500 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
- 2 lyžice práškového cukru
- čokoládu na polevu
Do misky si dáme tvaroh, ktorý vidličkou popučíme a zmiešame s práškovým cukrom. K tvarohu pridáme smotanu a premiešame. V mixéri si rozmixujeme jahody (buď čerstvé alebo mrazené) a pridáme k ním tvarohovo-smotanovú zmes. Všetko spolu vymixujeme, nalejeme do formičiek a dáme zamraziť. Hotové nanuky namočíme do roztopenej čokolády (poprípade ich len pofŕkame alebo tento krok vynecháme) a môžeme si vychutnávať.
Pozri aj: Lahodná zmrzlina semifreddo z mascarpone
Kivi nanuk
- 2 čerstvé kivi
- 150 ml vody
- 4 lyžice trstinového cukru
Kivi ošúpeme, nakrájame na kúsky a v mixéri vymixujeme dohladka. V pohári si zmiešame vodu s cukrom, ktorý v nej necháme roztopiť (ideálne je teda voliť teplú vodu). Kivi zmes následne zmiešame s cukrovou vodou a naplníme do formičiek. Po zamrazení si vychutnávame osviežujúci vodový nanuk.
Tvarohovo-banánový nanuk
- 1 banán
- 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 100 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa (voliteľné)
Ošúpaný banán si roztlačíme vidličkou. Smotanu vyšľaháme v mixéri a v extra miske si zmiešame tvaroh s cukrom. K tvarohovej zmesi postupne pridáme banán a vyšľahanú šľahačku. Zo zmesi si odoberieme 1/3 a zmiešame ju s kakaom. Nanukové formy postupne (na striedačku) naplníme bielou aj hnedou zmesou. Nanuky necháme mraziť aspoň 5 hodín.
Čučoriedkový nanuk s mascarpone
- 300 g čučoriedok
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 70 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
150 g čučoriedok nasypeme do hrnca, pridáme kryštálový cukor, podlejeme troškou vody a povaríme. Varíme dovtedy, kým čučoriedky nepopraskajú. Hotovú zmes prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
Mascarpone vyšľaháme so smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Zmes rozdelíme na 2 časti a do jednej zamiešame čučoriedkovú zmes, ktorú sme si pripravili na sporáku. Následne do oboch krémov zamiešame zvyšné čučoriedky.
Obe zmesi navrstvíme do formy na nanuky a dáme zamraziť aspoň na 3 hodiny.
Vyskúšaj aj: RECEPT: Zmrzlina z čaju Matcha: Vyrob si ju sama doma!
Jednoduchý melónový nanuk
- melón
- tvaroh (voliteľné)
Najjednoduchší nanuk, aký si môžete pripraviť je práve tento melónový. Poprípade môžete voliť iné ovocie. Melón si nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Rozmixujeme dohladka a nalejeme do pripravených foriem.
Tento nanuk môžete obohatiť aj o smotanu alebo tvaroh. V tom prípade si však najskôr vymixujte ovocie a až potom pridajte tvaroh či smotanu. Aby ste docielili lepšiu chuť, môžete doň pridať aj kokosové lupienky.
Rebarborový nanuk
- 150 g rebarbory
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Rebarboru opláchnite a odstráňte z nej šupku a tuhé vlákna. Nakrájajte ju na plátky alebo na kocky a krátko povarte, aby zmäkla.
V miske zmiešajte jogurt, med a citrónovú šťavu. Následne môžete primiešať aj rebarboru alebo ju s touto zmesou môžete do nanukových foriem navrstviť. Hotové nanuky vložte do mrazničky a nechajte mraziť aspoň 3 hodiny.
Kokosový nanuk
- 350 ml kokosovej smotany (poprípade kokosového mlieka v plechovke)
- 2 lyžice trstinového cukru
- 5 lyžíc strúhaného kokosu
Smotanu alebo mlieko si vylejeme do hrnca, pridáme cukor a pomaly zahrievame, kým sa cukor úplne neroztopí. Následne vmiešame strúhaný kokos a zmes nalejeme do pripravených nanukových foriem. Necháme mraziť aspoň 7 hodín.
Ďalšie tipy na domáce nanuky:
- Domáce nanuky s čučoriedkami
- Domáce nanuky, z ktorých sa nepriberá
- Malinové a černicové jogurtové nanuky
Odporúčame tiež: Recepty na mrazený jogurt - zdravú alternatívu zmrzliny