Lupienky sa často objavujú na nejednom stole pri pozeraní filmu či seriálu. Dopriať si raz za čas takéto slané potešenie nie je hriechom. Ak nás však chuť na slané dobroty neobchádza a pochrumkali by sme si každý večer, je vhodné siahnuť po niečom zdravšom. Vyskúšali ste už domáce lupienky z batatu? Ak nie, rýchlo to napravte. Verte nám, že na tie klasické zemiakové už ani nepomyslíte.
Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a vitamínov. Medzi ne patrí napríklad vitamín C, vitamín B6, betakarotén, draslík a mnohé iné. Konzumáciou takýchto zdravších lupienkov teda urobíte pre svoje zdravie oveľa viac. Navyše, sú vhodné aj pre najmenších, ktorým nahradia klasické chrumky.
Vyskúšaj tiež: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta
Batatové lupienky
Pre najmenších vhodné od: ideálne pri prvých zúbkoch, kedy ich už bude dieťa vedieť samo pohrýzť.
Na prípravu lupienkov budete potrebovať (na menších plech)
- 1 batat
- Mletú rascu
- Kvalitný repkový olej
- Soľ na dochutenie pre dospelých
Postup
Bataty nakrájame (alebo nastrúhame na tenké plátky) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme jemne repkovým olejom, dochutíme mletou rascou a soľou (pri najmenších soľ vynecháme). Bataty pomaly pečieme/sušíme pri cca 120 – 125 °C približne pol hodinu. Každá rúra je však iná, preto lupienky priebežne kontrolujte. Lupienky sú hotové, keď sú jemne zvlnené a na dotyk chrumkavé.
Pozri aj: Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
6 komentárov
Marta Bujdošová
18.01.2022 11:11Výborné sú a výborné sú aj cviklové.
Maria Pomšahárová
19.10.2021 17:27Mnaaaaaaam , bataty robievam velmi často ,sú vyborné .
Ľubica Šťastná
17.02.2021 08:51Výborné, môžem iba odporučiť!
Mária Reibergerová
16.02.2021 15:51Bataty naše deti jedli od malička, no lupienky som z nich ešte nerobila, vyskúšame
Simona Paľovčíková
16.02.2021 22:15Určite vyskúšajte, odporúčam. :-)Zdravé a vhodné chrumkanie pre všetky deti. :-)
Adriena Krzeminská
16.02.2021 13:35Batáty sú najlepšie
Lucia Valková
16.02.2021 12:27Vyzerajú úžasne.
Simona Paľovčíková
16.02.2021 22:15Ďakujem, aj tak chutia. :-)