Lupienky sa často objavujú na nejednom stole pri pozeraní filmu či seriálu. Dopriať si raz za čas takéto slané potešenie nie je hriechom. Ak nás však chuť na slané dobroty neobchádza a pochrumkali by sme si každý večer, je vhodné siahnuť po niečom zdravšom. Vyskúšali ste už domáce lupienky z batatu? Ak nie, rýchlo to napravte. Verte nám, že na tie klasické zemiakové už ani nepomyslíte.
Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a vitamínov. Medzi ne patrí napríklad vitamín C, vitamín B6, betakarotén, draslík a mnohé iné. Konzumáciou takýchto zdravších lupienkov teda urobíte pre svoje zdravie oveľa viac. Navyše, sú vhodné aj pre najmenších, ktorým nahradia klasické chrumky.
Vyskúšaj tiež: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta
Batatové lupienky
Pre najmenších vhodné od: ideálne pri prvých zúbkoch, kedy ich už bude dieťa vedieť samo pohrýzť.
Na prípravu lupienkov budete potrebovať (na menších plech)
- 1 batat
- Mletú rascu
- Kvalitný repkový olej
- Soľ na dochutenie pre dospelých
Postup
Bataty nakrájame (alebo nastrúhame na tenké plátky) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme jemne repkovým olejom, dochutíme mletou rascou a soľou (pri najmenších soľ vynecháme). Bataty pomaly pečieme/sušíme pri cca 120 – 125 °C približne pol hodinu. Každá rúra je však iná, preto lupienky priebežne kontrolujte. Lupienky sú hotové, keď sú jemne zvlnené a na dotyk chrumkavé.
Pozri aj: Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?