Silvester a oslavy príchodu roku 2021 sú tu. Tento rok nás síce nečakajú kvôli momentálnej situácii obrovské oslavy a veľké párty, no i v kruhu najbližších sa dá príjemne rozlúčiť so starým rokom. Máte už všetko pripravené? Čo sa na silvestrovskom stole u vás objaví tentokrát? Kým počas vianočných sviatkov nevieme odolať najrozličnejším vianočným zákuskom a koláčikom, Silvester je skôr o rôznych slaných pochúťkach, skrátka o drobnom občerstvení, ktoré sa perfektne hodí k poháru šampanského alebo vína, prípadne aj k niečomu tvrdšiemu.
Asi v každej domácnosti narazíme na nejaké tradičné aj menej tradičné jednohubky. Na silvestrovskom stole sa dozaista nestratí ani chutný domáci tatarák. Veľmi vďačným a obľúbeným občerstvením sú aj rôzne slané pochúťky z lístkového cesta, napríklad aj také slimáky so slaninou a kukuricou. Šikovnejšie gazdinky tiež môžu vyskúšať rozličné recepty z kysnutého cesta. Skvelou voľbou sú v tomto smere napríklad i také pagáče. Pripraviť môžete chutné syrové pagáčiky na jeden hryz. Ak však obľubujete klasické oškvarkové pagáče, neváhajte sa inšpirovať nasledujúcim receptom a pridajte na silvestrovský stôl aj túto dobrotu.
Odporúčame: Chutné jednohubky, ktoré ti vylepšia silvestrovskú párty!
Budeme potrebovať:
- 600 g polohrubej múky
- 350 g pomletých oškvarkov
- 350 ml mlieka
- 1 vajce
- 42 g čerstvého droždia
- 50 ml oleja
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 ČL rasci (celej)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 vajce (na potretie)
Postup prípravy:
- Ako prvé si z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások.
- Vo väčšej miske zmiešame múku, vajce, olej, soľ, rascu a čierne korenie. Následne pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme chvíľu postáť, potom ho znova premiesime, vykotíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra do tvaru obdĺžnika.
- Cesto následne potrieme vlažnými pomletými oškvarkami, prípadne aj podľa potreby osolíme.
- Potom cesto trikrát preložíme a rozvaľkáme. Necháme ho chvíľu postáť. Potom ho znova tri razy preložíme, necháme 15 minút postáť a rozvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.
- Následne vykrajujeme ľubovoľne veľké kolieska. Záleží na tom, či chceme väčšie alebo menšie pagáčiky.
- Vykrojené pagáče ukladáme na plech s papierom na pečenie a pred pečením ich necháme aspoň 30 minút kysnúť.
- Tesne pred pečením potrieme pagáče rozšľahaným vajíčkom, prípadne ich podľa chuti ešte posypeme nastrúhaným syrom, rascou či rôznymi semienkami.
- Pagáče pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút, záleží aj od ich veľkosti. Po upečení by mali byť krásne zlatohnedé.
- Po miernom ochladnutí ich môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Aké silvestrovské dekorácie letia tento rok? Inšpiruj sa!