Čo pripraviť na silvestrovský stôl? Skús recept na oškvarkové pagáče!

Silvester a oslavy príchodu roku 2021 sú tu. Tento rok nás síce nečakajú kvôli momentálnej situácii obrovské oslavy a veľké párty, no i v kruhu najbližších sa dá príjemne rozlúčiť so starým rokom. Máte už všetko pripravené? Čo sa na silvestrovskom stole u vás objaví tentokrát? Kým počas vianočných sviatkov nevieme odolať najrozličnejším vianočným zákuskom a koláčikom, Silvester je skôr o rôznych slaných pochúťkach, skrátka o drobnom občerstvení, ktoré sa perfektne hodí k poháru šampanského alebo vína, prípadne aj k niečomu tvrdšiemu.

Asi v každej domácnosti narazíme na nejaké tradičné aj menej tradičné jednohubky. Na silvestrovskom stole sa dozaista nestratí ani chutný domáci tatarák. Veľmi vďačným a obľúbeným občerstvením sú aj rôzne slané pochúťky z lístkového cesta, napríklad aj také slimáky so slaninou a kukuricou. Šikovnejšie gazdinky tiež môžu vyskúšať rozličné recepty z kysnutého cesta. Skvelou voľbou sú v tomto smere napríklad i také pagáče. Pripraviť môžete chutné syrové pagáčiky na jeden hryz. Ak však obľubujete klasické oškvarkové pagáče, neváhajte sa inšpirovať nasledujúcim receptom a pridajte na silvestrovský stôl aj túto dobrotu. 

Odporúčame: Chutné jednohubky, ktoré ti vylepšia silvestrovskú párty!

pagáče

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 600 g polohrubej múky
  • 350 g pomletých oškvarkov
  • 350 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 42 g čerstvého droždia
  • 50 ml oleja
  • 1 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 ČL rasci (celej)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 vajce (na potretie)
ako pripraviť pagáče

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások.
  • Vo väčšej miske zmiešame múku, vajce, olej, soľ, rascu a čierne korenie. Následne pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. 
  • Cesto necháme chvíľu postáť, potom ho znova premiesime, vykotíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra do tvaru obdĺžnika.
  • Cesto následne potrieme vlažnými pomletými oškvarkami, prípadne aj podľa potreby osolíme.
  • Potom cesto trikrát preložíme a rozvaľkáme. Necháme ho chvíľu postáť. Potom ho znova tri razy preložíme, necháme 15 minút postáť a rozvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.
  • Následne vykrajujeme ľubovoľne veľké kolieska. Záleží na tom, či chceme väčšie alebo menšie pagáčiky.
  • Vykrojené pagáče ukladáme na plech s papierom na pečenie a pred pečením ich necháme aspoň 30 minút kysnúť. 
  • Tesne pred pečením potrieme pagáče rozšľahaným vajíčkom, prípadne ich podľa chuti ešte posypeme nastrúhaným syrom, rascou či rôznymi semienkami.
  • Pagáče pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút, záleží aj od ich veľkosti. Po upečení by mali byť krásne zlatohnedé. 
  • Po miernom ochladnutí ich môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Aké silvestrovské dekorácie letia tento rok? Inšpiruj sa!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

31.12.2020 11:30

Vyzerajú lákavo.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

31.12.2020 13:03

Milujem ich :D

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

31.12.2020 13:26

Akurát som oškvarkové pagáče dopiekla k Silvestrovskej kapustnici.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

31.12.2020 15:42

máme radi oškvarkové pagáče, v poslednom čase som piekla aj zemiakové

Vaše meno:

Jana Petrášová

Jana Petrášová

31.12.2020 16:23

vyskúšané, sú výborné

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

31.12.2020 17:22

skvelý recept , u nás sa piekli zemiakove dnes ale nabuduce vyskušam aj tieto

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.01.2021 08:58

Výborná pochúťka nielen na silvestrovský stôl.

Vaše meno:

Be Amazing

Be Amazing

01.01.2021 20:37

Chutili uzasne parádny recept

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.01.2021 21:51

Klasické oškvarkové pagáče - mňamka preveliká,nielen na Silvestra,ale po celý rok.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.01.2021 14:27

tieto určite vyskúšam, už mám screen shot

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

04.01.2021 17:11

Robila som prvykrát a podarili sa :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.