Zemiakové lupienky, inak zvané aj „čipsy" sú dokonalou nezdravou maškrtou, pri ktorej radi zhrešíme. Niekedy stačí len jedna lupienka a inokedy padne celé balenie za pár sekúnd. Sú skvelé a hlavne ak sú ochutené, nedá sa im odolať.
Avšak, čo poviete na nachos? A hlavne na nachos s domácou salsou alebo tou kúpnou? My im nevieme odolať nikdy - hlavne nie v kine! Ak si však nechcete túto maškrtu kupovať, tak si pripravte nachos doma. Verte nám - dá sa to a my máme pre vás hneď 3 skvelé recepty - dva jednoduchšie a jeden zdravší.
Domáci nachos
Nachos je mexické jedlo, ktoré je možné pripraviť z múky alebo priamo z tortilly, čím si prípravu týchto chipsov podstatne zjednodušíte.
Či už tradičné alebo menej tradičné nachos, najlepšie chutí so syrom alebo salsou. A práve kombinácia nachos a syrovej omáčky je najzákladnejším receptom. Samozrejme, každý kuchár nachos podáva s rôznymi prílohami či dokonca k rôznym pokrmom. Nie je teda nič nezvyčajné, že vám v Mexiku ponúknu nachos aj k polievke či mäsové príkrmu.
Podľa všetkého sa vznik nachos pripisuje kuchárovi menom Ignacio Anaya, ktorý pochádza zo severného Mexika. Vznik nachos sa datuje do obdobia 40. rokov 20. storočia. Podľa legendy sa do jeho reštaurácie nahrnula skupina hladných príslušníkov armády a on im ukuchtil niečo z ingrediencií, ktoré mal poruke. Údajne v jeho reštaurácii a pod jeho rukami vzniklo prvé nachos.
Nachos sa postupne rozšírilo ďalej a, samozrejme, malo rôzne verzie a podávalo sa z rôznymi prílohami.
O nachos sa hovorí ako o lacnom jedle jednoduchom na prípravu. A my vám prinášame obľúbené recepty na domáce nachos chipsy.
Odporúčame: Dokonalé jedlo pre návštevu: Vyskúšaj chutné zapekané nachos
Zdroj: Depositphotos
Bleskové domáce nachos
-
8 kukuričných tortíl
-
olej na pečenie v spreji
-
morská soľ
Ako pripraviť tortillové nachos doma?
-
Rúru si dáme vyhriať na 180 °C.
-
Tortilly nakrájame na tojuholníky a poukladáme ich na plech na pečenie (v jednej vrstve).
-
Postriekajte ich olejom a posypte trochou soli.
-
Pečte ich približne 6 minút, potom ich vyberte z rúry a otočte, aby sa upiekli z oboch strán. Opäť postriekajte olejom a posypte soľou.
-
Hotové domáce nachos chipsy môžete posypať strúhaným syrom, mletou paprikou alebo mletým čiernym korením. Skvelou voľbou bude aj sušený cesnak, oregano či strúhaný syr čedar.
Zdravé domáce nachos
-
2 hrnčeky špaldovej múky
-
1 hrnček strúhaného parmezánu
-
½ hrnčeka vody
-
2 lyžice oleja
-
soľ a čierne korenie
Postup, ako pripraviť toto zdravé domáce nachos
-
Zmiešame si všetky ingrediencie, z ktorých si vytvoríme cesto.
-
Hotové cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme natenko. Z daného množstva vám vyjdú 2 až 3 plechy v závislosti od veľkosti nachos, ktorú si zvolíte.
-
Takto pripravené cesto nakrájame na pásiky a tie následne na trojuholníky.
-
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 15 minút pri teplote 180 °C.
-
Upečené nachos podávame so zvolenou omáčkou.
Vyskúšaj aj: Slaný cuketový koláč so slaninkou a jarnou cibuľkou
Zdroj: Depositphotos
Rýchle nachos z tortilly (tortilla chips nachos)
-
3/4 šálky oleja (môžete voliť olivový olej, repkový olej alebo iný rastlinný olej)
-
kukuričné tortilly (počet v závislosti od toho, koľko nachos chipsy chcete pripraviť), poprípade môžete použiť aj celozrnné tortilla placky (tortilly)
Postup, ako si pripraviť bleskové domáce nachos chipsy
-
Tortilly vysušte, aby sa vám s nimi lepšie pracovalo a nachos chipsy mali tú najlepšiu chuť. V tomto prípade stačí, ak ich necháte rozložené na vzduchu a necháte „schnúť" počas celej noci. Poprípade ich môžete vysušiť v rúre, a to pri teplote 200 °C. V rúre ich sušte 10 minút.
-
Vysušené tortilly nakrájajte na trojuholníky.
-
Na panvici si rozohrejte olej a tortilly opečte z oboch strán dozlatista.
-
Upečené nachos chipsy položíme na papierovú utierku a necháme ich stiecť z oleja.
-
Na záver hotové nachos posypeme soľou.
Tipy na omáčky k nachos
-
Syrová omáčka
-
Queso (syrová omáčka s chilli)
-
Omáčky na báze ovocia, napr. ananás s jalapeños a limetkovou šťavou
-
Syrová omáčka s pivom
Nachos nemusíte nutne kombinovať a podávať len s omáčkami alebo dipmi. K týmto tortillovým chipsom sa hodí aj pokrm zvaný chilli con carne, čierna fazuľová polievka, smažená fazuľa, ale aj avokádo, rôzne druhy zeleniny (paradajky, červená cibuľa, červená paprika,...), olivy, koreniny ako je koriander, sušený cesnak, štipľavá mletá paprika a pod.
Aké sú vaše tipy na omáčky k nachos? Bola by vašou voľbou salsa alebo syrové dipy, vďaka ktorým si pripravíte neodolateľné horúce nachos?