Rýchle občerstvenie, či v angličtine fast food, je často považované za niečo, čo patrí k modernej dobe a je záležitosťou len posledného storočia. Pravdou však je, že podobné spôsoby stravovania nachádzame už v najstarších kultúrach, a to napríklad v Stredomorí či na Blízkom východe. Pôvod moderného fast foodu, ako ho poznáme dnes, však môžeme hľadať skôr smerom na západ. I dnes sa nám spája prevažne s Amerikou.
Hoci sú prevádzky rýchleho občerstvenia obľúbené po celom svete, nemožno poprieť, že vo väčšine prípadov nejde práve o najzdravší spôsob stravovania. Zároveň však nemožno poprieť ani to, že pokiaľ si nejakú pochúťku z fast foodu doprajeme raz za čas, nie je to v podstate žiaden problém. A dalo by sa povedať, že takmer každý má nejakú svoju nezdravú špecialitu, ktorej sem-tam neodolá. Skúsili ste však už takzvaný corn dog?
Reč je o špecialite z USA, ktorá je tradičnou súčasťou rýchleho občerstvenia. Ide, takpovediac, o akúsi obmenu klasického hot dogu, čiže párka v rožku. V tomto prípade však nie je párok podávaný v pečive, ale kukuričnom cestíčku, pričom je napichnutý na tenkom drievku, respektíve špajli. Corn dog sa bežne podáva s kečupom či horčicou, prípadne i hranolkami alebo kroketami. Corn dog nezostal len v Amerike, či konkrétne v Texase, skadiaľ údajne pochádza, ale rozšíril sa do celého sveta a získal si mnoho fanúšikov. Ak ho chcete vyskúšať, neváhajte a pripravte si ho v pohodlí domova podľa receptu nižšie. V prípade, že ste milovníkom párkov či hot dogov, určite si ho zamilujete!
Skús aj: Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!
Budeme potrebovať:
- 6 párkov
- 90 ml mlieka
- 1 vajce
- 75 g hladkej múky
- 45 g kukuričnej múky
- 1,5 PL kryštálového cukru
- 0,5 ČL soli
- 5 g prášku do pečiva
- olej na smaženie
- podľa chuti kečup, horčicu, dresing
Postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme párky, ktoré napicháme na hrubšie špajle. Vhodnejšie je použiť skôr kratšie párky, prípadne klasické dlhé párky je možné podľa potreby rozdeliť na polovicu.
- V miske si zmiešame mlieko, vajce, hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, soľ aj kukuričnú múku a vymiešame husté cestíčko.
- Potom do cestička postupne namáčame párky na špajli a ihneď kladieme do rozpáleného oleja.
- Párky v cestíčku smažíme dozlatista. Po vybratí z oleja ich necháme odkvapkať na papierovej servítke, ktorá odsaje prebytočnú mastnotu.
- Následne môžeme hotové corn dogy podávať, podľa chuti s horčicou, kečupom, majonézou, prípadne i hranolkami. Dobrú chuť!