K oslave narodenín či menín patrí bezpochyby chutná torta. Tá najčastejšie dobre padne ku káve po úvodnom pohostení. Ak však máte už sladkého vyše hlavy, prekvapte slávnostnou tortou inak!
Slané torty sa najmä v našich končinách tešia veľkej obľube a za tými sladkými vôbec nezaostávajú. Šikovné gazdinky často dokážu zo syrov, šuniek, salám a zeleniny vyčariť na podnosoch hotové umelecké diela. Aj keď príprava takejto slanej torty môže vyzerať zložito, opak je pravdou. Chce to len dávku fantázie.
Základom je kvalitné pečivo
Základ slanej torty tvorí najčastejšie dobrý chlieb alebo sendvič. Tu je už výber iba na vás, či už uprednostníte klasický pšenično-ražný chlieb alebo siahnete po zdravších chlebových variantoch.
Odporúčame: TOP 3 chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!
Ako slanú tortu pripraviť?
Postup je veľmi jednoduchý. V prípade chleba odrežeme chlebovú kôrku a každý plátok chleba tvarujeme napríklad do štvorca alebo obdĺžnika. Pri atypických tvaroch tort možno krajce napríklad aj zaobliť či inak prispôsobiť. Chlebové pláty následne plníme rôznymi druhmi plniek. Výborne chutí napríklad bryndzová nátierka, syrová nátierka, cibuľová nátierka, ale aj napríklad oškvarková nátierka či mnohé iné. Plnky prekladáme vrstvami suchej salámy či šunky. Výšku a poschodia torty vytvárame z týchto chlebových plátov podľa fantázie. Záverečnú plochu a boky torty potrieme jednoduchou nátierkou, napríklad kombináciou taveného syra a masla.
Pozri aj: Hľadáš recept na zdravé predjedlo? My ti prinášame rovno tri!
Po príprave korpusu môžeme tortu zdobiť. Tu sa fantázii medze nekladú a na torte efektne ukážu napríklad salámové a šunkové ružičky, rôzne menšie a väčšie nakrájané údeniny, plátkové syry, ktoré možno vykrajovať do rôznych tvarov, pareničky, korbáčiky, nakrájané a uvarené vajíčka a rôzne druhy zeleniny ako paprika, uhorka, cherry paradajky, pažítka, petržlenová vňať, šalát a iné.
Pri príprave torty sa môžete inšpirovať aj video receptom nižšie.