Poznáte smažené cibuľové krúžky? Možno ste ich skúšali v nejakom podniku či bare, kde sa často podávajú ako občerstvenie, no možno ste tú česť s nimi ešte nemali. Cibuľové krúžky predstavujú formu predjedla, prípadne prílohy. Ich pôvod možno hľadať len ťažko, no bežne sa pripravujú najmä v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Írsku, ale aj Kanade či v Austrálii. V súčasnosti by sme ich však našli na rôznych miestach prakticky po celom svete. Sú typickým pokrmom v rôznych puboch a podobných podnikoch, ale naraziť na ne môžeme i v reštauráciách. Cibuľové krúžky sa pripravujú rôznymi spôsobmi, buď v cestíčku alebo aj v trojobale so strúhankou. Existujú rozličné variácie a obmeny tohto chutného pokrmu.
Obľúbené sú hlavne smažené cibuľové krúžky v pivnom cestíčku. Tie sa dajú jednoducho pripraviť i v pohodlí domova. Ak ste si ich teda v meste v podnikoch radi dopriali, no teraz to z dôvodu protipandemických opatrení nie je možné, neváhajte a pripravte si ich podľa nášho receptu. A ak ste ich napríklad ešte vôbec neskúšali, rozhodne to napravte. Ich chuť vás skutočne prekvapí. Ak neobľubujete cibuľu z dôvodu jej štipľavosti, nemusíte sa báť. Cibuľové krúžky veľmi po cibuli nechutia a ani nevoňajú. Sú úžasne sladkasté! Doprajte si ich ako prílohu, napríklad miesto hranolčekov alebo k nim podávajte nejaké obľúbené dresingy. Cibuľové krúžky sa môžu stať skvelým občerstvením k večernému filmu. Keďže sú vysmážané, nie sú, samozrejme, najzdravšie, no prečo by si človek raz za čas nemohol dopriať? Skúste a neoľutujete!
Budeme potrebovať:
- 2 veľké klasické cibule
- studenú vodu
- 1 pohár hladkej múky
- 1 pohár svetlého piva
- 2 PL perlivej vody
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- trochu mletého čierneho korenia
- 1 vajce
- olej na smaženie
Postup prípravy:
- Ako prvé si väčšie cibule očistíme, nakrájame na hrubšie kolieska a porozdeľujeme na jednotlivé krúžky. Cibuľu na chvíľu namočíme do studenej vody.
- Medzitým si pripravíme cestíčko. V dostatočne veľkej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, soľou a korením. Dôkladne premiešame.
- Následne pridáme aj vajíčko, pivo a perlivú vodu. Cestíčko poriadne vymiešame.
- Cibuľové krúžky vyberieme z vody a vysušíme ich čistou utierkou.
- Postupne ich obaľujeme v cestíčku a ihneď vysmážame na panvici s dostatočne rozpáleným olejom.
- Hotové krúžky sú pekne zlatohnedé. Z panvice ich ukladáme na papierové servítky, aby z nich stiekol prebytočný olej.
- Podávame najlepšie ihneď, inak strácajú chrumkavosť. Dobrú chuť!