Uponáhľaná doba, do ktorej bežného tempa sa pomaly ale isto po pandémii vraciame, si často vyžaduje chutné, no zároveň jednoduché jedlá pripravené hneď a zaraz. Tie nám gazdinkám ušetria čas a zároveň vďaka nim máme pocit, že sme pre seba a svojich blízkych na stôl vyčarovali plnohodnotné jedlo namiesto toho, aby sme pripravili polotovar alebo objednali donášku.
Tá je síce fajn, no z finančného ani nutričného hľadiska sa nedá využívať stále. Aj preto sme si pre vás tento raz pripravili tri recepty z mletej hovädziny. Na stole budú expresne rýchlo!
Medzinárodná surovina
Napriek tomu, že pomlieť sa dá akékoľvek mäso, mleté hovädzie mäso je takpovediac medzinárodne obľúbená surovina. Prečo? Používa sa v rôznych medzinárodných kuchyniach, a tak hviezdi v mexických, talianskych či gréckych delikatesách.
Ak si dáte hovädzie mäso pomlieť u mäsiara, aby ste si boli istí, že ide naozaj o kvalitnú surovinu, dá vám i mnoho zdravotných benefitov, podobne ako tiež veľmi výživné bizónie mäso. Obsahuje veľa antioxidantov, bielkovín, no pritom málo tukov.
Pomáha budovať svalovú hmotu, zlepšuje anémiu a je bohaté aj na minerály a vitamíny. Poďme sa teda pozrieť, aké recepty z mletého hovädzieho mäsa sa oplatí vyskúšať.
Mäsovo-syrové quesadilly
Na začiatok zavítame do mexickej kuchyne. Skúste recept na quesadillu podľa Don‛t Go Bacon My Heart.
Ingrediencie:
- 6 stredných tortíl
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 125 ml hovädzieho vývaru (prípadne iného vývaru alebo vody)
- 1 vrchovatá lyžica paradajkového pyré (koncentrátu)
- 2 lyžičky mletej papriky a rasce
- 1 lyžičku soli, sušeného oregána a cesnaku
- 1/2 lyžičky kajenského korenia a sušenej cibule
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
- olivový olej podľa potreby
- 300 g strúhaného syra (najlepšie chedar)
- 1 malú nadrobno nakrájanú červenú papriku
- 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu
- 1/2 konzervy malých hnedých fazuliek (bez nálevu, prepláchnuté vo vode)
- nakladané kolieska papričky jalapeno
Postup prípravy: Pripravíme si korenie na mäso. V malej miske si zmiešame všetky koreniny od mletej papriky až po čierne mleté korenie. Na troche olivového oleja si speníme cibuľku a papriku nadrobno. Keď zmäknú, pridáme mäso a opekáme, až kým nebude hnedé a pekne oddelené.
Následne k mäsu pridáme pretlak a chvíľu varíme. Podlejeme vývarom, pridáme kukuričný škrob a poriadne premiešame. Pridáme aj fazuľky a necháme na miernom plameni zredukovať tekutinu. Potrvá to asi 5 minút. Občas premiešame zmes, aby sa nepripálila. Keď tekutina vymizne a mäso je krásne husté a šťavnaté, odstavte ho z plameňa, presuňte ho do misky a nechajte ho odpočívať.
Panvicu vytrite papierovou vreckovkou a tortily potrite z jednej strany olivovým olejom. Každú tortiliu položte olejovou stranou na panvicu, posypte ju nastrúhaným syrom, navrstvite mäso, jalapenos a zasa syr. Tortilu preložte a nechajte ju na miernom plameni opekať pár minút z každej strany do zlatista. Pokračujte aj s ostatnými tortilami. Tortily môžete podávať samé alebo vyskúšajte overené domáce recepty na salsu a guacamole.
familystylefood.comMäsové guľky v omáčke
Z Mexika sa presúvame o čosi bližšie, priamo do slnečného Talianska. Pripravte si mäsové guľky podľa Family Style Food.
Ingrediencie na guľky:
- 60 g strúhanky
- 60 ml mlieka
- 2 žĺtka
- 1 a pol lyžičky soli
- 60 g postrúhaného syra Pecorino
- 1 lyžičku čierneho mletého korenia
- 2 strúčiky cesnaku nadrobno
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 60 g posekanej petržlenovej vňate alebo bazalky (prípadne mix)
- olivový olej podľa potreby
Ingrediencie na omáčku Marinara:
- 2 lyžice olivového oleja
- 60 g nadrobno nakrájanej cibuľky
- 2 strúčiky nadrobno nakrájaného cesnaku
- 1 konzerva paradajok
- 700 g paradajkovej passaty (pretlaku)
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička kryštálového cukru
Postup prípravy: Všetky ingrediencie na guľky si zmiešame v mise (okrem olivového oleja) a vypracujeme hutné cesto. To si rozdelíme na rovnomerné kúsky a vyformujeme z nich asi 30-gramové guľky.
Pripravíme si Marinara omáčku. Na olivovom oleji si speníme cibuľku a opekáme, kým nie je sklovitá. Po 5 minútach pridáme cesnak a trocha povaríme, až kým nezmäkne. Pridáme pretlak aj paradajky, jednu až dve lyžičky soli a cukor. Premiešame a na miernom plameni varíme asi 20 minút.
Kým sa omáčka varí, vrátime sa ku guľkám, ktoré budeme opekať na olivovom oleji z každej strany dozlatista. Následne ich podlejeme omáčkou, prikryjeme a dusíme, až kým sa neuvaria úplne. Podávame s obľúbenou cestovinou.
Sloppy Joe sendviče
Americká klasika, ktorá zasýti aj hladných tínedžerov. Priprav si obľúbené sendviče s mäsom v sladko-pikantnej omáčke.
Ingrediencie:
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 menšia cibuľa nadrobno
1/2 červenej papriky
2 strúčiky cesnaku
200 ml paradajkového pretlaku
2 lyžice kečupu
1 lyžica worcestrovej omáčky
1 lyžička hnedého cukru
1 lyžička mletej papriky
soľ a čierne korenie podľa chuti
olivový olej
4-6 burgerových žemlí
maslo na potretie
voliteľne plátky syra čedar a nakladané uhorky
Postup prípravy: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku a cesnak. Pridáme mleté mäso a opražíme ho dozlatista. Keď je mäso hotové, pridáme paradajkový pretlak, kečup, worcester, cukor, koreniny a dusíme na miernom plameni cca 10 minút.
Medzitým si opečieme žemle (ideálne na panvici s trochou masla). Hotovú mäsovú zmes navrstvíme do žemlí, môžeme pridať syr alebo uhorky a podávame s hranolkami alebo coleslaw šalátom.
jenaroundtheworld.comMongolské Linguine
Z Talianska sa presúvame do diaľky, konkrétne do Mongolska. Ich národné rezance si pripravíme podľa Jen Around the World.
Ingrediencie:
- 500 g mletej hovädziny
- 4 lyžičky postrúhaného zázvoru
- 6 strúčiky cesnaku nadrobno alebo prelisované
- 60 ml sójovej omáčky
- 60 ml hovädzieho vývaru
- 60 g hnedého cukru
- 6 lyžíc omáčky hoisin
- 1/2 lyžičky pomletého čili
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 jarné cibuľky
- opražené sezamové semienka
- cestoviny Linguine
Postup prípravy: Na troche oleja si v panvici opražíme mäso so zázvorom a cesnakom. Mäso musí byť poriadne oddelené a hnedé, mali by sme ho aj zbaviť prebytočného tuku, napríklad scedením. Scedené mäso vrátime na plameň a varíme. Cestoviny si pripravíme v osolenej vode podľa návodu na obale.
Ostatné ingrediencie okrem sezamových semienok a cibuľky si zmiešame v mise a omáčku vylejeme rovno do mäsa. Varíme na miernom plameni niekoľko minút. Hotové Linguine premiestnime k mäsu, poriadne premiešame a necháme spojiť niekoľko minút pri varení. Omáčka mierne zhustne. Podávame posypané sezamovými semienkami a zelenými časťami cibuľky na kolieska.
Ázijské hovädzie s ryžou a sezamom
Tento recept je ideálny na „stir-fry“ štýl varenia – rýchlo, horúco a s explóziou chutí.
Ingrediencie:
500 g mletého hovädzieho mäsa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice hnedého cukru
1 lyžička sezamového oleja
1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľné)
2 jarné cibuľky
opražené sezamové semienka
basmati alebo jazmínová ryža
Postup prípravy: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Na panvici ohrejeme olej a orestujeme cesnak a zázvor. Pridáme mleté hovädzie a opekáme, kým nezhnedne. Keď je mäso hotové, pridáme sójovú omáčku, sezamový olej, cukor a chilli. Premiešame a necháme omáčku mierne zredukovať. Na záver posypeme pokrm sezamom a nasekanou jarnou cibuľkou. Podávame na ryži alebo s dusenou zeleninou bok choy či brokolicou.
Rýchlo, chutne a bez výčitiek
Mleté hovädzie mäso je surovinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej mrazničke. Dá sa z neho vyčarovať množstvo chutných, výživných a pestrých jedál, ktoré ulahodia celej rodine – či už máte chuť na pikantnú quesadillu, talianske guľky v omáčke, sladko-slané rezance alebo rýchly sendvič. Vďaka jeho univerzálnosti je skvelou voľbou na dni, keď nemáte čas vymýšľať ani variť zložito.
Stačí pár surovín, trochu fantázie a výsledok máte hotový za pár minút. Navyše, ak si mäso pomeliete sami alebo si ho necháte pomlieť u overeného mäsiara, získate nielen výbornú chuť, ale aj istotu kvalitného pôvodu. Nech sa páči, ochutnajte svetové kuchyne priamo z pohodlia vlastnej kuchyne – rýchlo, jednoducho a s chuťou.
Aktualizovaný článok: 06.07.2025