Uponáhľaná doba, do ktorej bežného tempa sa pomaly ale isto po pandémii vraciame, si často vyžaduje chutné, no zároveň jednoduché jedlá pripravené hneď a zaraz. Tie nám gazdinkám ušetria čas a zároveň vďaka nim máme pocit, že sme pre seba a svojich blízkych na stôl vyčarovali plnohodnotné jedlo namiesto toho, aby sme pripravili polotovar alebo objednali donášku. Tá je síce fajn, no z finančného ani nutričného hľadiska sa nedá využívať stále. Aj preto sme si pre vás tento raz pripravili tri recepty z mletej hovädziny. Na stole budú expresne rýchlo!
Medzinárodná surovina
Napriek tomu, že pomlieť sa dá akékoľvek mäso, mleté hovädzie mäso je takpovediac medzinárodne obľúbená surovina. Prečo? Používa sa v rôznych medzinárodných kuchyniach, a tak hviezdi v mexických, talianskych či gréckych delikatesách. Ak si dáte hovädzie mäso pomlieť u mäsiara, aby ste si boli istí, že ide naozaj o kvalitnú surovinu, dá vám i mnoho zdravotných benefitov, podobne ako tiež veľmi výživné bizónie mäso. Obsahuje veľa antioxidantov, bielkovín, no pritom málo tukov. Pomáha budovať svalovú hmotu, zlepšuje anémiu a je bohaté aj na minerály a vitamíny. Poďme sa teda pozrieť, aké recepty z mletého hovädzieho mäsa sa oplatí vyskúšať.
Vyskúšaj: RECEPT: Fitness sviečková, ktorá chutí ako od babičky
Galéria: TOP recepty z mletej hovädziny
Mäsovo-syrové quesadilly
Na začiatok zavítame do mexickej kuchyne. Skúste recept na quesadillu podľa Don‛t Go Bacon My Heart.
Ingrediencie:
- 6 stredných tortíl
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 125 ml hovädzieho vývaru (prípadne iného vývaru alebo vody)
- 1 vrchovatá lyžica paradajkového pyré (koncentrátu)
- 2 lyžičky mletej papriky a rasce
- 1 lyžičku soli, sušeného oregána a cesnaku
- 1/2 lyžičky kajenského korenia a sušenej cibule
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
- olivový olej podľa potreby
- 300 g strúhaného syra (najlepšie chedar)
- 1 malú nadrobno nakrájanú červenú papriku
- 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu
- 1/2 konzervy malých hnedých fazuliek (bez nálevu, prepláchnuté vo vode)
- nakladané kolieska papričky jalapeno
Postup prípravy:
- Pripravíme si korenie na mäso. V malej miske si zmiešame všetky koreniny od mletej papriky až po čierne mleté korenie.
- Na troche olivového oleja si speníme cibuľku a papriku nadrobno. Keď zmäknú, pridáme mäso a opekáme, až kým nebude hnedé a pekne oddelené.
- Následne k mäsu pridáme pretlak a chvíľu varíme. Podlejeme vývarom, pridáme kukuričný škrob a poriadne premiešame.
- Pridáme aj fazuľky a necháme na miernom plameni zredukovať tekutinu. Potrvá to asi 5 minút. Občas premiešame zmes, aby sa nepripálila.
- Keď tekutina vymizne a mäso je krásne husté a šťavnaté, odstavte ho z plameňa, presuňte ho do misky a nechajte ho odpočívať.
- Panvicu vytrite papierovou vreckovkou a tortily potrite z jednej strany olivovým olejom. Každú tortiliu položte olejovou stranou na panvicu, posypte ju nastrúhaným syrom, navrstvite mäso, jalapenos a zasa syr. Tortilu preložte a nechajte ju na miernom plameni opekať pár minút z každej strany do zlatista. Pokračujte aj s ostatnými tortilami.
- Tortily môžete podávať samé alebo vyskúšajte overené domáce recepty na salsu a guacamole.