Jednoduché recepty z mletej hovädziny: Expresná pochúťka 5x inak!

recepty z mletej hovädziny

Uponáhľaná doba, do ktorej bežného tempa sa pomaly ale isto po pandémii vraciame, si často vyžaduje chutné, no zároveň jednoduché jedlá pripravené hneď a zaraz. Tie nám gazdinkám ušetria čas a zároveň vďaka nim máme pocit, že sme pre seba a svojich blízkych na stôl vyčarovali plnohodnotné jedlo namiesto toho, aby sme pripravili polotovar alebo objednali donášku. 

Tá je síce fajn, no z finančného ani nutričného hľadiska sa nedá využívať stále. Aj preto sme si pre vás tento raz pripravili tri recepty z mletej hovädziny. Na stole budú expresne rýchlo!

Medzinárodná surovina

Napriek tomu, že pomlieť sa dá akékoľvek mäso, mleté hovädzie mäso je takpovediac medzinárodne obľúbená surovina. Prečo? Používa sa v rôznych medzinárodných kuchyniach, a tak hviezdi v mexických, talianskych či gréckych delikatesách. 

Ak si dáte hovädzie mäso pomlieť u mäsiara, aby ste si boli istí, že ide naozaj o kvalitnú surovinu, dá vám i mnoho zdravotných benefitov, podobne ako tiež veľmi výživné bizónie mäso. Obsahuje veľa antioxidantov, bielkovín, no pritom málo tukov. 

Pomáha budovať svalovú hmotu, zlepšuje anémiu a je bohaté aj na minerály a vitamíny. Poďme sa teda pozrieť, aké recepty z mletého hovädzieho mäsa sa oplatí vyskúšať.

Mäsovo-syrové quesadilly

Na začiatok zavítame do mexickej kuchyne. Skúste recept na quesadillu podľa Don‛t Go Bacon My Heart.

Ingrediencie:

  • 6 stredných tortíl
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 125 ml hovädzieho vývaru (prípadne iného vývaru alebo vody)
  • 1 vrchovatá lyžica paradajkového pyré (koncentrátu)
  • 2 lyžičky mletej papriky a rasce
  • 1 lyžičku soli, sušeného oregána a cesnaku
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia a sušenej cibule
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
  • olivový olej podľa potreby
  • 300 g strúhaného syra (najlepšie chedar)
  • 1 malú nadrobno nakrájanú červenú papriku
  • 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu 
  • 1/2 konzervy malých hnedých fazuliek (bez nálevu, prepláchnuté vo vode)
  • nakladané kolieska papričky jalapeno 

Postup prípravy: Pripravíme si korenie na mäso. V malej miske si zmiešame všetky koreniny od mletej papriky až po čierne mleté korenie. Na troche olivového oleja si speníme cibuľku a papriku nadrobno. Keď zmäknú, pridáme mäso a opekáme, až kým nebude hnedé a pekne oddelené.

Následne k mäsu pridáme pretlak a chvíľu varíme. Podlejeme vývarom, pridáme kukuričný škrob a poriadne premiešame. Pridáme aj fazuľky a necháme na miernom plameni zredukovať tekutinu. Potrvá to asi 5 minút. Občas premiešame zmes, aby sa nepripálila. Keď tekutina vymizne a mäso je krásne husté a šťavnaté, odstavte ho z plameňa, presuňte ho do misky a nechajte ho odpočívať.

Panvicu vytrite papierovou vreckovkou a tortily potrite z jednej strany olivovým olejom. Každú tortiliu položte olejovou stranou na panvicu, posypte ju nastrúhaným syrom, navrstvite mäso, jalapenos a zasa syr. Tortilu preložte a nechajte ju na miernom plameni opekať pár minút z každej strany do zlatista. Pokračujte aj s ostatnými tortilami. Tortily môžete podávať samé alebo vyskúšajte overené domáce recepty na salsu a guacamole.

mäsové guľky
familystylefood.com

Mäsové guľky v omáčke

Z Mexika sa presúvame o čosi bližšie, priamo do slnečného Talianska. Pripravte si mäsové guľky podľa Family Style Food.

Ingrediencie na guľky:

  • 60 g strúhanky
  • 60 ml mlieka
  • 2 žĺtka
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 60 g postrúhaného syra Pecorino
  • 1 lyžičku čierneho mletého korenia
  • 2 strúčiky cesnaku nadrobno
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 60 g posekanej petržlenovej vňate alebo bazalky (prípadne mix)
  • olivový olej podľa potreby

Ingrediencie na omáčku Marinara:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 60 g nadrobno nakrájanej cibuľky 
  • 2 strúčiky nadrobno nakrájaného cesnaku 
  • 1 konzerva paradajok
  • 700 g paradajkovej passaty (pretlaku)
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička kryštálového cukru

Postup prípravy: Všetky ingrediencie na guľky si zmiešame v mise (okrem olivového oleja) a vypracujeme hutné cesto. To si rozdelíme na rovnomerné kúsky a vyformujeme z nich asi 30-gramové guľky.

Pripravíme si Marinara omáčku. Na olivovom oleji si speníme cibuľku a opekáme, kým nie je sklovitá. Po 5 minútach pridáme cesnak a trocha povaríme, až kým nezmäkne. Pridáme pretlak aj paradajky, jednu až dve lyžičky soli a cukor. Premiešame a na miernom plameni varíme asi 20 minút.

Kým sa omáčka varí, vrátime sa ku guľkám, ktoré budeme opekať na olivovom oleji z každej strany dozlatista. Následne ich podlejeme omáčkou, prikryjeme a dusíme, až kým sa neuvaria úplne. Podávame s obľúbenou cestovinou.

Sloppy Joe sendviče

Americká klasika, ktorá zasýti aj hladných tínedžerov. Priprav si obľúbené sendviče s mäsom v sladko-pikantnej omáčke.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 menšia cibuľa nadrobno

  • 1/2 červenej papriky

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 200 ml paradajkového pretlaku

  • 2 lyžice kečupu

  • 1 lyžica worcestrovej omáčky

  • 1 lyžička hnedého cukru

  • 1 lyžička mletej papriky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • olivový olej

  • 4-6 burgerových žemlí

  • maslo na potretie

  • voliteľne plátky syra čedar a nakladané uhorky

Postup prípravy: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku a cesnak. Pridáme mleté mäso a opražíme ho dozlatista. Keď je mäso hotové, pridáme paradajkový pretlak, kečup, worcester, cukor, koreniny a dusíme na miernom plameni cca 10 minút. 

Medzitým si opečieme žemle (ideálne na panvici s trochou masla). Hotovú mäsovú zmes navrstvíme do žemlí, môžeme pridať syr alebo uhorky a podávame s hranolkami alebo coleslaw šalátom.

Mongolské Linguine
jenaroundtheworld.com

Mongolské Linguine

Z Talianska sa presúvame do diaľky, konkrétne do Mongolska. Ich národné rezance si pripravíme podľa Jen Around the World.

Ingrediencie:

  • 500 g mletej hovädziny
  • 4 lyžičky postrúhaného zázvoru
  • 6 strúčiky cesnaku nadrobno alebo prelisované
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 60 ml hovädzieho vývaru
  • 60 g hnedého cukru
  • 6 lyžíc omáčky hoisin
  • 1/2 lyžičky pomletého čili
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 4 jarné cibuľky
  • opražené sezamové semienka
  • cestoviny Linguine

Postup prípravy: Na troche oleja si v panvici opražíme mäso so zázvorom a cesnakom. Mäso musí byť poriadne oddelené a hnedé, mali by sme ho aj zbaviť prebytočného tuku, napríklad scedením. Scedené mäso vrátime na plameň a varíme. Cestoviny si pripravíme v osolenej vode podľa návodu na obale. 

Ostatné ingrediencie okrem sezamových semienok a cibuľky si zmiešame v mise a omáčku vylejeme rovno do mäsa. Varíme na miernom plameni niekoľko minút.  Hotové Linguine premiestnime k mäsu, poriadne premiešame a necháme spojiť niekoľko minút pri varení. Omáčka mierne zhustne. Podávame posypané sezamovými semienkami a zelenými časťami cibuľky na kolieska.

Ázijské hovädzie s ryžou a sezamom

Tento recept je ideálny na „stir-fry“ štýl varenia – rýchlo, horúco a s explóziou chutí.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru

  • 3 lyžice sójovej omáčky

  • 2 lyžice hnedého cukru

  • 1 lyžička sezamového oleja

  • 1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľné)

  • 2 jarné cibuľky

  • opražené sezamové semienka

  • basmati alebo jazmínová ryža

Postup prípravy: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Na panvici ohrejeme olej a orestujeme cesnak a zázvor. Pridáme mleté hovädzie a opekáme, kým nezhnedne. Keď je mäso hotové, pridáme sójovú omáčku, sezamový olej, cukor a chilli. Premiešame a necháme omáčku mierne zredukovať. Na záver posypeme pokrm sezamom a nasekanou jarnou cibuľkou. Podávame na ryži alebo s dusenou zeleninou bok choy či brokolicou.

Rýchlo, chutne a bez výčitiek

Mleté hovädzie mäso je surovinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej mrazničke. Dá sa z neho vyčarovať množstvo chutných, výživných a pestrých jedál, ktoré ulahodia celej rodine – či už máte chuť na pikantnú quesadillu, talianske guľky v omáčke, sladko-slané rezance alebo rýchly sendvič. Vďaka jeho univerzálnosti je skvelou voľbou na dni, keď nemáte čas vymýšľať ani variť zložito.

Stačí pár surovín, trochu fantázie a výsledok máte hotový za pár minút. Navyše, ak si mäso pomeliete sami alebo si ho necháte pomlieť u overeného mäsiara, získate nielen výbornú chuť, ale aj istotu kvalitného pôvodu. Nech sa páči, ochutnajte svetové kuchyne priamo z pohodlia vlastnej kuchyne – rýchlo, jednoducho a s chuťou.

Aktualizovaný článok: 06.07.2025

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

30.07.2020 22:40

Výzerá výborne

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 12:44

Asi si doma spravíme ten mexický recept.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.