Sladké vianočné pečivo nemôže na sviatky chýbať v žiadnej domácnosti. Nie každý však tento druh dezertov obľubuje.
Ak chcete priateľov a rodinu pohostiť aj niečím výnimočným, vyskúšajte Štedrý cibuľový koláč, ktorý skvelo nahradí čipsy alebo iné slané maškrty. Podávať ho môžete za tepla, ale skvelo chutí aj po vychladnutí.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
Na náplň:
- 200 g anglickej slaniny Mecom
- 2 červené cibule
- 200 g tvrdého syra
- 1 kyslá smotana
- 1 smotana na šľahanie
- 1 vajce
- ½ červenej papriky
- soľ, čierne korenie
Odporúčame prečítať: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom
Odporúčame prečítať: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom
Príprava:
Z hladkej múky, masla a vajíčka vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 20 minút do chladničky. Medzitým nakrájame 1 cibuľu a slaninu a opražíme na panvici do zlatista.
V miske zmiešame kyslú a sladkú smotanu, vajce, nastrúhaný tvrdý syr a ½ opečenej slaniny s cibuľou. Všetko dochutíme soľou a korením. Potom cesto vyvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu formu na pečenie. Vlejeme náplň a na vrch posypeme zvyšnú opečenú slaninu s cibuľou.
Rozkrojíme ďalšiu cibuľu na polovicu a vložíme ju do náplne. Dozdobíme na drobno nakrájanou paprikou a dáme piecť pri 180 stupňoch na 40 minút do rúry.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou
Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová