Patríte medzi tých, ktorí si obed či večeru občas radi ozvláštnia o niečo nové a chutné? Ak hľadáte rýchle jedlo, ktoré zasýti všetkých členov rodiny, práve ste taký recept našli. Počuli ste už o syrovom fondue v chlebe?
Nie vždy máme chuť na klasiku v podobe mäsa, ryže či zemiakov. Presne v také dni dobre padne niečo iné, chutné a tak jednoduché. Chrumkavý lahodný chlieb naplnený voňavou syrovo-slaninovou omáčkou. Je to skutočne neprekonateľná dobrota, ktorú vám odporúčame vyskúšať. Zachutí nielen rodine, ale aj vašej návšteve.
Odporúčame: Špenátové rizoto – rýchle a zdravé jedlo pre celú rodinu
Na prípravu budete potrebovať
- Okrúhly malý chlieb (ak zoženiete klasický veľký chlieb, je vhodné ingrediencie zdvojnásobiť)
- 1 balenie tavených trojuholníkových syrov
- 1 kyslú smotanu
- Cca 20 dkg pravej slaniny
- Vegeta / soľ podľa chuti
Postup
Chlieb narežeme v hornej časti tak, aby sme vytvorili akoby ,,pokrievku“. Vnútro opatrne vydlabeme a chlebové kúsky si odložíme, použijeme ich neskôr. Medzitým si pripravíme syrovo-slaninovú zmes. Tavené trojuholníkové syry vymiešame (alebo rozmixujeme) spolu s kyslou smotanou. Pridáme na kocky nakrájanú opečenú slaninu (výpek z nej do zmesi nepridávame, použijeme ho na natretie chleba). Takto pripravenú zmes ešte dochutíme vegetou / soľou podľa chuti. So solením to však príliš nepreháňajte, pretože slanina zvykne soľ ešte pustiť. Chutné je pridať aj mletú sladkú červenú papriku a čierne mleté korenie.
Pozri aj: Batatové lupienky – zdravé chrumkanie pre malých i veľkých
Vydlabaný chlieb preložíme na väčší plech. Okolo chleba rozprestrieme vydlabané chlebové kúsky. Do chleba prelejeme syrovo-slaninovú zmes. Vonkajšiu časť chleba a chlebové kúsky potrieme výpekom zo slaniny. Chlieb prikryjeme chlebovou pokrievkou a pečieme v rúre cca na 185 – 200 °C zhruba 20 minút, aby sa ingrediencie v zmesi prepojili.
Syrovo-slaninové fondue podávame hneď po vytiahnutí z rúry.
Vyskúšaj tiež: Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov