Leto je tu a prináša so sebou horúce dní, ktoré si vyžadujú príjemné osvieženie a schladenie. Ako inak teda začať deň, ak nie chutným a osviežujúcim nápojom? Ak máte radi kávu a rovnako aj osviežujúce nápoje, potom je pre vás frappé tou správnou voľbou.
Frappé je nápoj, ktorý pochádza z Grécka a stal sa obľúbeným po celom svete. Jedinečná kombinácia studenej kávy, mlieka a ľadu vytvára osviežujúci a lahodný nápoj, ktorý je ideálny na horúce letné dni. Dovolíme si však tvrdiť, že aj keď nie ste fanúšikmi kávy, tento nápoj si zamilujete a čas od času si ho doprajete.
Rozdiel medzi frappé a ľadovou kávou
Mnohí by povedali, že frappé a ľadová káva je to isté. Avšak, nie je to úplne pravda. Isté rozdiely medzi týmito nápojmi existujú – hlavne v spôsobe prípravy.
Frappé je grécky nápoj, ktorý sa vyrába miešaním kávy, cukru, vody, mlieka a ľadu. Táto kombinácia sa mieša a šľahá v mixéri alebo špeciálnom frappé prístroji, aby sa vytvorila krémová a penivá konzistencia. Frappé má často bohatú a silnú kávovú chuť, ktorá je osviežujúca a chutná.
Na druhej strane, ľadová káva je všeobecný názov pre kávové nápoje s pridaným ľadom. Existuje mnoho verzií ľadovej kávy a ich príprava sa môže líšiť. Vo všeobecnosti sa však ľadová káva pripravuje tak, že sa najskôr urobí horúca káva, do ktorej sa pridá ľad, aby sa rýchlo schladila. Potom sa pridá mlieko, cukor, prípadne rôzne sirupy.
Odporúčame aj: Populárny nápoj Aperol Spritz: Alkoholické letné osvieženie
Zdroj: Depositphotos
Ľadové frappé
- 200 ml silnej kávy
- 50 ml plnotučného mlieka
- 1-3 PL cukrového sirupu
- kocky ľadu
- šľahačka alebo zmrzlina na podávanie
Kávu nalejte do mixéra spolu s mliekom a dvoma alebo tromi hrsťami ľadu. Pridajte toľko cukrového sirupu, koľko chcete. Odporúčame začať s pridaním menšieho množstva a podľa chuti prilievať.
Mixujte, kým nevznikne pena a ľad sa nerozbije na drť. Nalejte do pohára a pridajte kopček zmrzliny alebo trochu šľahačky.
Karamelové frappé
- 1 šálka silnej kávy zmrazenej na kocky
- ½ šálky mlieka
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice karamelového sirupu
- šľahačka a karamelový sirup na vrch
Všetky prísady, okrem šľahačky, vložte do mixéra. Mixujte, kým sa kocky ľadu „nerozbijú“. Ak sa vám to nedarí alebo váš mixér to nezvláda, tak chvíľku nechajte odstáť, aby ľad rozmrzol a skúste to znova. Hotové frappé prelejte do pohára, dozdobte šľahačkou a karamelovým sirupom (poprípade môžete skúsiť spraviť si domáci karamel) a podávajte.
Vyskúšaj aj: Domáca citrónová limonáda: Bude ju milovať celá rodina!
Zdroj: Depositphotos
Pravé grécke frappé
- 2-3 lyžičky instantnej kávy
- cukor podľa chuti
- mlieko podľa vlastného výberu
- 3 kocky ľadu
- 250 ml studenej vody
Na frappé si najprv pripravte vysoký pohár, čajovú lyžičku a elektrický šľahač.
Potom pridajte instantnú kávu, cukor a asi 2-3 lyžice studenej vody do mixéra. Množstvo kávy a cukru voľte podľa seba. Najlepšou voľbou je rovnaký pomer, a to 1 až 2 lyžičky kávy a 1 až 2 lyžičky cukru. Môžete však voliť aj dvojnásobné množstvo cukru – teda 1 až 2 lyžičky kávy a 2 až 4 lyžičky cukru.
Zmes šľahajte, kým sa nevytvorí hustá krémová pena. Zmes nalejte do pohára. Potom pridajte 3 kocky ľadu a mlieko. Pohár naplňte studenou vodou a podávajte so slamkou na pitie.