Prechádzky zimnou krajinou človeka zahrejú na duši. O zahriatie zamrznutého tela sa už postará voňavá horúca polievka. Ideálne dostatočne sýta, aby ju človek doplnil už len ľahkým hlavným jedlom.
Bryndzové halušky sú tradičnou slovenskou klasikou, ktorú pozná snáď každý. No čo taká bryndza v polievke? Počuli ste už o demikáte? Jednoduchá a sýta polievka, ktorá vás mysľou prenesie na slovenský salaš. Poďte si spolu s nami pripraviť našu skvelú verziu.
Neprehliadni: Májová bryndza: Čo by si mala vedieť o tomto slovenskom poklade?
Na demikát budete potrebovať
- 2 balenia bryndze
- 4 – 5 zemiakov
- 1 veľkú cibuľu
- 200 ml sladkej smotany na varenie
- Bravčovú masť (prípadne olej)
- Mletú červenú papriku
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 liter vývaru (alebo vodu)
Postup
Cibuľu si nakrájame na drobno alebo postrúhame na jemno na strúhadle. V hrnci rozpálime bravčovú masť, na ktorej popražíme cibuľu. Cibuľu potom poprášime trochou mletej červenej papriky a opäť chvíľku popražíme. Následne zalejeme vývarom alebo vodou a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou, základ polievky privedieme do varu a varíme až do uvarenia zemiakov. V miske si roztlačíme kocky bryndze a rozriedime ich so smotanou na varenie. Po uvarení zemiakov stlmíme horák na minimum a do polievky za stáleho miešania vlejeme bryndzovú zmes. Polievku podľa chuti ešte dosolíme a okoreníme, no samotná bryndza je dostatočne výrazná. Porcie polievky môžeme ozdobiť chrumkavými krutónmi z chleba alebo opraženou slaninkou.
Vyskúšaj tiež: Recept na tradičné bryndzové halušky