Žiarivá farba a neodolateľná chuť – spojenie dvoch výnimočných vlastností v jednej, pre niekoho možno netradičnej, polievke.
Cviklová polievka si v poslednom období našla svojich priaznivcov, hlavne kvôli tomu, že cvikla je vitamínovou bombou. Cvikla vám môže pomôcť pri liečbe rôznych zdravotných problémov, tak si ju poďte pripraviť podľa tohto receptu.
Suroviny na polievku:
- 500 g čerstvej červenej repy
- 2 veľké mrkvy
- cibuľa
- strúčiky cesnaku, kurkuma, olivový olej, soľ, čierne korenie
Suroviny na jogurt (na 1 porciu polievky):
- 4 lyžice bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
- 1 lyžička rímskeho kmínu
- 1 lyžička koriandrových semienok
- 1 lyžička kmínu
- 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
- 1/4 lyžičky cayanského korenia
- 1 lyžica olivového oleja
Odporúčame prečítať: Losos s medvedím cesnakom
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a orestujeme na kvalitnom olivovom oleji. Pridáme cviklu a mrkvu nakrájanú na malé kocky, alebo nastrúhanú na tekvicovom strúhadle, osolíme, okoreníme. Podusíme a zalejeme vodou, alebo zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia zeleniny, pridáme pretlačený cesnak a rozmixujeme ručným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, podlejeme a necháme prevariť. Dochutíme kurkumou.
Odporúčame prečítať: Vajcia Benedikt s opekanou slaninou
Medzitým na suchú panvičku dáme rímsky kmín, kmín a koriander a opražíme až kým koreniny nezačnú voňať. Opečené korenie potom v mažiari rozdrvíme a zamiešame v jogurte spolu s mletou paprikou, cayanským korením a olivovým olejom.
Odporúčame prečítať: Hit všetkých párty ja škvarková nátierka (Zo stola zmizne vždy ako prvá)