Kúpili ste si na desiatu müsli tyčinku s pocitom, že si dáte niečo zdravé? Opak býva mnohokrát pravdou. Takéto tyčinky väčšinou obsahujú zbytočný cukor, nezdravé tuky a emulgátory.
Nekupujte, ale vyrobte si vlastné zdravé, domáce müsli tyčinky. Sú chutným variantom raňajok alebo maškrty, keď vás pochytí chuť na sladké. Základom sú datle a kvalitné ražné, špaldové alebo ovsené vločky.
Ingrediencie a ani samotný postup prípravy vôbec nie je náročný a nezaberie vám veľa času. Vyskúšajte niektorý z dvoch nižšie uvedených receptov a uvidíte, že po nezdravých tyčinkách z obchodu už viacej nesiahnete.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Namixujte si pleťový píling pre suchú pokožku
Základné ingrediencie:
- šálka vykôstkovaných datlí
- 1/4 šálky krémového arašidového/mandľového masla
- 1 šálka pražených mandlí (nesolených)
- 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky medu
Doplňujúce ingrediencie:
strúhaný kokos, roztlačený banán, mletá škorica, strúhané/krájané jablko, sušené ovocie (brusnice, hrozienka, broskyne, slivky...)
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Avokádom na suché vlasy, pokožku a vrásky
Postup prípravy číslo 1: Chladené müsli tyčinky
V mixéri rozmixujeme datle, ktoré nám vytvoria základ cesta. Ovsené vločky pečieme v rúre pri teplote 350°C po dobu 15 minút, pokiaľ nebudú mať zlatistý nádych. Na panvici zahrejeme med, arašidové/mandľové maslo a v miske ho dôkladne zmiešame spolu s vločkami, mandľami, datlami a nakrájaným sušeným ovocím (množstvo podľa chuti). V tenkej vrstve asi 2 cm rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch prikryjeme ďalším papierom. Zmes umiestnime do chladničky na 30 minút a necháme stvrdnúť. Na záver ju nakrájame na tyčinky požadovanej veľkosti a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe alebo v chladničke.
Odporúčame prečítať: Ako často je vhodné sprchovať sa?
Postup prípravy číslo 2: Pečené müsli tyčinky
V mixéri rozmixujeme datle, ktoré budú tvoriť základ cesta. Na panvici zahrejeme med a arašidové/mandľové maslo. V miske si roztlačíme banán a zmiešame spolu s datlami, arašidovým/mandľovým maslom a ovsenými vločkami. Necháme chvíľku odstáť, aby vločky zmäkli a pridáme nakrájané sušené ovocie/kokos/čokoládu, prípadne čerstvú hrušku nakrájanú na kocky (množstvo podľa chuti). V tenkej vrstve asi 2 cm rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C cca 50 minút (kým vločky nebudú mať zlatistý nádych). Necháme vychladnúť a nakrájame. Tyčinky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe alebo v chladničke.
Želáme vám dobrú chuť a nezabudnite sa s nami podeliť, aké varianty domácich müsli tyčiniek ste si pripravili doma vy.
Odporúčame prečítať: Domáce recepty: Ako si vyrobiť kvalitné kokosové mlieko
shutterstock.com