Sú lacné, no nesmierne výživné. Napriek tomu sa sila zemiakov podceňuje a považujú sa skôr za podradnú surovinu. Je to pritom škoda. Dokážeme ich použiť na veľmi veľa spôsobov. Dokonca vieme zemianky využiť aj netradične. A verte či nie, vylievať sa vôbec nemusí ani taká šťava zo zemiakov. A taký majonézový či šmykľavý zemiakový šalát, to je jednoducho lahoda. Tieto recepty však už dôverne poznáme a preto sme si pre vás pripravili recept na iný zemiakový šalát 3x inak!
Zdravá je aj šupka
Predtým, než sa vrhneme na zemiakové recepty, pripomenieme si aspoň okrajovo ich nutričný profil. Ako dobre vieme, zemiaky sú sacharidová bomba, no sú aj významný zdroj vitamínu C a vitamínu B6, ktorý často nášmu telu chýba. Obsahujú aj pomerne dosť mangánu a fosforu a určite sa dá konštatovať, že sú významným zdrojom antioxidantov.
Nezabúdajme však na to, že mnoho výborných živín obsahuje aj zemiaková šupka. Preto by sme mali zemiaky pripravovať aj s ňou, pokiaľ je to možné. To, aké sú zemiaky výživné závisí aj od spôsobu ich prípravy – vypražené v oleji budú plné tuku, preto sa ich oplatí viac variť či piecť v rúre.
Recepty na zemiakový šalát
Teraz nám už nič nebráni, aby sme sa pozreli na vynikajúce, no netradičné recepty na zemiakový šalát, ktoré sme hľadali na sociálnej sieti Pinterest. Ktorý si vyberiete vy?
Pozri aj: Efektívne a ekologicky: Ako na správne používanie umývačky riadu?
Galéria: Zemiakový šalát 3x inak
Zemiakový šalát s bylinkami
Zemiakový šalát bez majonézy? Presne taký obohatený čerstvými bylinkami sme našli na Foodiecrush a vyzerá dokonalo!
Ingrediencie:
- 1,5 kg červených zemiakov
- 1 lyžica soli
- 5 lyžíc bieleho vínneho octu
- 125 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky dijónskej horčice
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 malej červenej cibuľky
- 2 lyžice posekaného kôpru
- 2 lyžice posekanej bazalky
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
Postup prípravy:
- Zemiaky dáme do hrnca so studenou vodou, privedieme do varu, pridáme lyžicu soli a varíme do mäkka asi 15 až 20 minút. Zlejeme a osušíme.
- Mierne vychladnuté zemiaky prepolíme a dáme do misy. Ešte dosť teplé zemiaky polejeme tromi lyžicami octu a poriadne premiešame. Necháme ich poriadne nasiaknuť chuťou octu.
- V malej miske si pripravíme zálievku. Zmiešame olej, zvyšný ocot, horčicu a pridáme lyžičku soli i korenie. Zálievku vylejeme na zemiaky a poriadne premiešame.
- Následne pridáme cibuľku a čerstvé bylinky. Opatrne premiešame, kým sa všetko pekne nespojí. V tomto štádiu môžeme šalát dochutiť soľou alebo korením.
- Podávame teplé alebo na studeno, podľa chuti.