Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Obľúbená cícerová nátierka z orientálnej kuchyne, ktorá nemá príliš lákavý názov. Takto by sa dal v skratke označiť hummus, nátierka z cíceru a sezamovej pasty tahini. Okrem svojej charakteristickej chuti a nie veľmi lákavej farbe, je hummmus známy ako zdravé jedlo, ktoré obsahuje mnoho vzácnych minerálov a látok. Je bohatý na proteíny, znižuje cholesterol a pridaním cesnaku obsahuje antioxidanty a zvyšuje imunitu.

 

V skratke o hummuse

 

Hummus pochádza zo Stredného východu a najčastejšie vám ho naservírujú na tanier v Libanone, Turecku alebo v Grécku. Patrí medzi najstaršie jedlá, vďaka jeho ľahkej príprave a lacným surovinám. Jeho základ tvorí cícer a sezamová pasta, čiže tahini, ktorú nájdete v bio obchodoch. Najčastejšie sa podáva s olivovým olejom a petržlenovou vňaťou, ale pridať do neho môžete aj rôzne druhy zeleniny alebo korenín. 

 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept

 

Suroviny:

  • 200 g cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica tahini
  • šťava z citrónu
  • sóda bikarbóna
  • soľ
  • olivový olej

 

Príprava:

  • Cícer na noc namočíme do vody. Potom ho prepláchneme, dáme do hrnca s vodou aj so štipkou sódy bikarbóny. Varíme ho dovtedy, pokiaľ nezmäkne.
  • Keď je uvarený, prepláchneme ho studenou vodou a rozmixujeme na kašu.
  • Potom pridáme soľ, tahini, pretlačené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Všetko dobre zmixujeme, aby sa vytvoril hladký krém.
  • Pred podávaním ho polejeme olivovým olejom.

 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako urobiť dobrý hummus

 

1. Cícer prepláchnite pod studenou vodou, nechajte ho celú noc namočený vo vode. Jeho objem by sa mal zväčšiť a rýchlejšie sa uvarí.

 

2. Cícer mixujte najskôr samostatne aspoň desať minút.  

 

3. Ak bude zmes príliš hustá, môžete pridať trochu studenej vody.

 

4. Hummus vydrží v chladničke približne 5-7 dní.

 

5. Pred podávaním nechajte hummus v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny.

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Pripravte si doma arabskú špecialitu hummus

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.pixabay.com

9 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.01.2016 08:20

bolo by zaujimave vyskusat

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.01.2016 08:27

keď zoženiem tahini určite vyskúšam

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.01.2016 10:16

nikdy som to neskúšala aj keď som tento recept už viac krát čítala, možno je načase skúsiť ho a ochutnať toto jedlo

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.01.2016 18:18

na hummus s arabským chlebom sme chodili z práce, skúsim si ho pripraviť doma

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

20.01.2016 22:04

určite zdravé,no mňa zatiaľ neláka

Vaše meno:

Anna Kovanicova

Anna Kovanicova

26.02.2016 16:31

Mnam, hummus robievam pravidelne; okrem uvedenych surovin pridavam aj cumin - mletu rimsku rascu a ak chcem inu farbu, tak trochu cervenej papriky. A vyjedam ho s mrkvou, uhorkou, paprikou ked ma chyti vecerna vyjedacka chladnicky. ;)

Vaše meno:

Mária Bestvinová

Mária Bestvinová

27.02.2016 20:19

V Izraeli kde som istý čas žila bol hummus vyrábaný z rôznych surovín, napr. do základu s cícerom sa dával baklažán, asi ugrilovaný, bola to veľmi zaujímavá a dobrá chuť :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 12:48

Tak na toto by som sa určite dala nahovoriť :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 08:04

Ešte som ho nikdy nejedla a ani neskúšala pripraviť, vždy ma odrádza ten názov toho :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE