Recept na cviklové rizoto: Skvelá voľba na obed i večeru počas jesene

Cvikla, respektíve repa obyčajná, nepatrí zrovna k naojbľúbenejším druhom zeleniny. Je to pravdepodobne i kvôli jej skutočne špecifickej chuti, ktorá nesedí úplne každému. Dôležité je však repu vedieť správne spracovať. Stačí vyskúšať nejaké dobré recepty z cvikly a možno si ju ihneď zamilujete. A verte, že do jedálnička sa ju rozhodne oplatí zaradiť. Je totižto plná vitamínov aj minerálnych látok. Obsahuje napríklad viaceré vitamíny skupiny B, draslík, mangán či horčík. Cvikla má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku a rovnako sa hovorí o jej protirakovinovom pôsobení. Vďaka vitamínu C tiež posilní imunitu a vďaka vláknine podporí trávenie.

A čo všetko sa vlastne dá z cvikly pripraviť? Túto zeleninu môžete použiť v rôznorodých pokrmoch, napríklad i nastrúhať do šalátu, alebo pridať do cestovín či polievky. Za vyskúšanie stojí aj cviklové smoothies s ovocím. Dokonca ide o zeleninu vhodnú do múčnikov. Pokojne z nej môžete napiecť i chutné muffiny či cupcakes. A čo tak vyskúšať krémové rizoto na taliansky spôsob, ktoré vás práve vďaka cvikle prekvapí krásnou ružovou farbou a delikátnou chuťou? Ak hľadáte recept na chutný pokrm, ktorý máte na obed či večeru hotový raz-dva, skúste toto cviklové rizoto. Jeho chuť vás dozaista príjemne prekvapí!

Skús aj: Tradičná rybacia nátierka aj ako pohostenie pre návštevu

recepty s cviklou

Zdroj: Shutterstock®

Potrebujeme:

  • 500 g čerstvej cvikly
  • 250 g ryže arborio alebo carnaroli
  • 700 – 750 ml vývaru
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL masla
  • hrsť parmezánu
  • olivový olej
  • soľ a korenie
recept na rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Na panvici si opražíme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľku.
  • Následne pridáme nahrubo nastrúhanú alebo na menšie kúsky nakrájanú cviklu a pretlačený strúčik cesnaku. Dusíme a počkáme, kým cvikla trochu zmäkne.
  • K zmäknutej cvikle nasypeme ryžu, premiešame a chvíľku opražíme. Potom podlejeme vínom a čakáme, kým sa odparí.
  • Potom za stáleho miešania rizoto postupne podlievame vývarom. Vždy, keď sa vývar odparí, prilejeme ho podľa potreby, až kým nám zmäkne ryža.
  • Na záver pridáme do rizota maslo, parmezán a dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami, napríklad rozmarínom. Podľa chuti môžeme pred koncom varenia pridať aj listy repy, ak sú mladé a pekné.
  • Rizoto poriadne premiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Skús aj: Jedinečná čučoriedková bublanina, ktorá chutí skvelo počas celého roka

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.10.2020 06:43

Cviklové rizoto som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

19.10.2020 23:08

Cviklu mám rada,ale rizoto som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.10.2020 09:25

Zauímavý recept.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.10.2020 11:28

Cviklu mám vlastnú - ale rizoto som ešte nerobila - vyskúšam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

20.10.2020 21:48

zaujímavá kombinácia chutí

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:02

Rizoto mám rád aj toto je zaujímavé

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:21

Musím vyskúšať, cviklu zbožňujem, aj keď väčšinou si z nej pripravujem smoothie pre jej sladkú chuť :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.