Cvikla, respektíve repa obyčajná, nepatrí zrovna k naojbľúbenejším druhom zeleniny. Je to pravdepodobne i kvôli jej skutočne špecifickej chuti, ktorá nesedí úplne každému. Dôležité je však repu vedieť správne spracovať. Stačí vyskúšať nejaké dobré recepty z cvikly a možno si ju ihneď zamilujete. A verte, že do jedálnička sa ju rozhodne oplatí zaradiť. Je totižto plná vitamínov aj minerálnych látok. Obsahuje napríklad viaceré vitamíny skupiny B, draslík, mangán či horčík. Cvikla má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku a rovnako sa hovorí o jej protirakovinovom pôsobení. Vďaka vitamínu C tiež posilní imunitu a vďaka vláknine podporí trávenie.
A čo všetko sa vlastne dá z cvikly pripraviť? Túto zeleninu môžete použiť v rôznorodých pokrmoch, napríklad i nastrúhať do šalátu, alebo pridať do cestovín či polievky. Za vyskúšanie stojí aj cviklové smoothies s ovocím. Dokonca ide o zeleninu vhodnú do múčnikov. Pokojne z nej môžete napiecť i chutné muffiny či cupcakes. A čo tak vyskúšať krémové rizoto na taliansky spôsob, ktoré vás práve vďaka cvikle prekvapí krásnou ružovou farbou a delikátnou chuťou? Ak hľadáte recept na chutný pokrm, ktorý máte na obed či večeru hotový raz-dva, skúste toto cviklové rizoto. Jeho chuť vás dozaista príjemne prekvapí!
Skús aj: Tradičná rybacia nátierka aj ako pohostenie pre návštevu
Potrebujeme:
- 500 g čerstvej cvikly
- 250 g ryže arborio alebo carnaroli
- 700 – 750 ml vývaru
- 150 ml bieleho vína
- 1 červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL masla
- hrsť parmezánu
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup prípravy:
- Na panvici si opražíme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Následne pridáme nahrubo nastrúhanú alebo na menšie kúsky nakrájanú cviklu a pretlačený strúčik cesnaku. Dusíme a počkáme, kým cvikla trochu zmäkne.
- K zmäknutej cvikle nasypeme ryžu, premiešame a chvíľku opražíme. Potom podlejeme vínom a čakáme, kým sa odparí.
- Potom za stáleho miešania rizoto postupne podlievame vývarom. Vždy, keď sa vývar odparí, prilejeme ho podľa potreby, až kým nám zmäkne ryža.
- Na záver pridáme do rizota maslo, parmezán a dochutíme soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami, napríklad rozmarínom. Podľa chuti môžeme pred koncom varenia pridať aj listy repy, ak sú mladé a pekné.
- Rizoto poriadne premiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Skús aj: Jedinečná čučoriedková bublanina, ktorá chutí skvelo počas celého roka