Brokolicové placky s cícerom. Do burgerov, k pečeným zemiakom, či k šalátu z čerstvej zeleniny. Hodia sa aj k ryži spolu s kyslými uhorkami, netradičné, ale je to dobrota. Tiež si môžete pripraviť chutné sendviče na nejaký výlet alebo cestu, prípadne ako obed do práce, či deťúrencom do školy ako menšiu desiatu alebo obed.
Burger s týmito plackami som pripravovala na dva spôsoby:
1. S pestom zo sušených paradajok, čerstvou šalátovou uhorkou a čerstvými listami špenátu.
2. S domácim tzatziky, recept nájdete na našej stránke, do burgerov som ho robila ale bez kôpru! K tomu čerstvé paradajky a ľadový šalát.
Odporúčame vyskúšať aj: Recent na Rebarborový cheesecake
Suroviny na prípravu:
- 1 ks brokolica (cca 500 g)
- ½ H cícer suchý *
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL lahôdkové droždie
- soľ
- čierne mleté korenie
- chilli
- muškátový oriešok
- rasca mletá
- 1 PL olivový olej + na opekanie
- 2 PL ľanové semienka
- 2 PL sezamové semienka
- + voda podľa potreby
- + strúhanka na obaľovanie
* mierka je 1 pohár = 300 ml
Postup prípravy:
1. Večer pred prípravou burgerov si namočíme pol hrnčeka suchého cíceru do vody. Na druhý deň ráno vodu zlejeme, nalejeme novú a varíme cca 30-40 min. Ochutnajte, či je cícer mäkký. Spolu s cícerom si v druhom hrnci dáme variť brokolicu nakrájanú na ružičky, varíme do mäkka.
2. Medzičasom si ošúpeme a nakrájame cibuľu na malé kocky. Cesnak si ošúpeme. Na rozpálenú panvicu dáme olej, pridáme cibuľu a prelisovaný cesnak a opekáme do zlata, dávame pozor, aby cesnak neprihorel, potom by zhorkol.
3. K cibuli a cesnaku pridáme všetky koreniny, množstvo nechám na vás, pridávajte podľa vašej chuti. Cibuľu s cesnakom odstavíme a necháme vychladnúť.
4. Uvarený cícer si zlejeme, dáme do mixéra a zmixujeme na jemnejšiu hmotu. Presypeme ho do misky. Brokolicu tiež pomixujeme na jemnejšie a pridáme k cíceru.
Odporúčame vyskúšať aj: Recept na chutné Americké lievance
5. K cíceru a brokolici ďalej pridáme lahôdkové droždie, podľa chuti soľ a čierne mleté korenie a vychladnutú opečenú cibuľku s cesnakom a polievkovú lyžicu olivového oleja. Nakoniec už len pridáme sezam a ľan. Všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny prepojili.
6. Nakoniec pridáme už len vodu podľa potreby, ja pridávam väčšinou tak 1 dcl. Pridávajte tak, aby sa hmota spojila, ale nerozpadávala. Z hmoty formujeme placky, ktoré obaľujeme v strúhanke a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
7. Placky dáme piecť na pol hodinu do predhriatej rúry a približne po 15 minútach ich otočíme na opačnú strany. Pracujte s nimi opatrne, pri neopatrnej manipulácii by sa vám mohli rozpadať. Placky síce nie sú celkom sypké a držia si tvar, no pracujte aj tak opatrne. Upečené placky nechajte vychladnúť a preložte z plechu. Môžete ich pár dní (cca 3-4) uchovávať v chladničke.
Odporúčame vyskúšať aj: Recept na Domáce burgerové žemle
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk