Recepty z trniek: Priprav si tieto nevšedné, ale zdravé dobroty!

Aj vy ste z tých, ktorí si chodia pre zdravie radšej do prírody, než do obchodu? Výborne! V tom prípade si v rámci najbližšej prechádzky nezabudnite vziať košíček a rukavice, vyhľadať strom s plodmi tej najkrajšej modro-fialovej farby (ale pozor, zase nie hocijaký!) a nazbierať si trniek, čo vám hrdlo ráči (alebo recept udáva). Prečo? Pretože sú zdravé, v tej správnej kombinácii ingrediencií aj mimoriadne chutné a predovšetkým nimi ohúrite celú rodinu. A to predsa stojí za to, no nie?

Recepty z trniek sme pre vás zozbierali tak, aby boli čo najmenej náročné na prípravu, no zato s vynikajúcim a jedinečným výsledkom. Poďte sa inšpirovať!

Čaj z listov trnky

Budete potrebovať: 2 ČL trnkových listov, 2 dcl vriacej vody

Listy trniek zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať až 15 minút. Potom čaj sceďte a pite bez dochutenia. Ak vás trápia oslabené obličky alebo ochorenia obličiek, tento čaj si doprajte ako štvortýždňovú kúru, pričom ho pite dvakrát denne.

 

Zaujme ťa: Trnky a ich účinky na zdravie: Prečo je škoda nechať ich na strome?

Čaj z plodov trnky

Budete potrebovať: 2 PL čerstvých alebo sušených trniek, 3 dcl vody

Trnky vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu, pričom varte približne sedem minút. Čaj sceďte a keď bude mať izbovú teplotu, pridajte za lyžičku medu (inak by vám bol veľmi horký). Tento čaj určite pite počas nádchy, chrípky, pri hnačke alebo v rámci redukčnej diéty a to dvakrát denne, pred jedlom.

Kompót z trniek

Budete potrebovať: 1 kg trniek, 750 g kryštálového cukru, 7 g kyseliny citrónovej, 1 l vody

Do čistých zaváraninových fľašiek uložte zrelé umyté trnky a pripravte si roztok z cukru, kyseliny citrónovej a vody. Následne pozalievajte trnky, fľašky dôkladne uzavrite a sterilizujte pri teplote približne 80 °C, tridsať až štyridsať minút. Na ozvláštnenie chuti môžete do kompótu pridať aj štipku mletej škorice alebo pár klinčekov.

 

Bude sa ti páčiť: Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!

Lekvár z trniek

Budete potrebovať: 1 kg trniek, 750 g kryštálového cukru, ¼ l vody

Zrelé umyté trnky zalejte vodou a za stáleho miešania priveďte k varu. Keď sú trnky úplne rozvarené, prepasírujte ich cez husté sito alebo čistú gázu. Potom pridajte cukor a spolu varte a miešajte až do zhustnutia. Lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzavretí ich obráťte hore dnom.

Likér z trniek

Budete potrebovať: 2 hrnčeky trniek, 2 hrnčeky medu, 6 klinčekov, 3 badiány, 1 l domácej pálenky alebo vodky, 1 ČL škorice, ½ ČL feniklových semienok, ½ ČL anízových semienok, ½ ČL strúhaného zázvoru

Všetko dokopy zmiešajte, pričom trnky by mali byť nadrobno nasekané, klinčeky, badiány a semienka rozdrvené. Zalejte pálenkou alebo vodkou, premiešajte alebo pretrepte a odložte na teplé miesto, zhruba na dva týždne. Každý deň nádobu alebo fľašu s likérom poriadne pretrepte, kvôli uvoľneniu liečivých látok. Po dvoch týždňoch likér sceďte, prelejte do fľaše a užívajte jedenkrát denne pol deci likéru na zlepšenie trávenia.

 

Zdroj - úvodná foto: pixabay.com

 

Neprehliadni: Najjednoduchšie recepty s chrenom: Týmto neodolá žiadna návšteva!

5 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.10.2018 07:34

Nenáročné na prípravu a určite i chutné, vďaka za inšpiráciu!

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

28.10.2018 14:44

Lekvár by mi iste chutil, láka ma vyskúšať.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

28.10.2018 16:47

Skvelé inšpirácie.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

12.12.2018 21:11

ja si trnky pamatam z detstva.. ale pamatam si ich teda nie velmi chutne :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 15:45

Z trniek som ešte žiaden recept neskúšala, najprv by som si ich musela v lese natrhať :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE