Pripadajú vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás voľba medzi cesnakovou a rybacou nátierkou? Nechte na scénu nastúpiť syry!
Ak premýšľate, ako si spestriť silvestrovské radovánky a pozdvihnúť rozlúčku s rokom 2015 na gastronomický zážitok, máme pre vás päť inšpiratívnych tipov. Navyše všetko zvládnete s minimálnym úsilím.
Stačí ku kvalitným syrom vybrať správne doplnky, ako je ovocie, marmelády či orechy, a vhodne ich spárovať s vínom. Tohtoročný Silvester bude neodolateľný.
1. Pridajte oriešky - nemôžete urobiť chybu
Či už vlašské, pekanové, lieskové, píniové alebo pistácie či mandle, oriešky dodávajú syrom Ďalší element chuti a textúry. Všeobecne sa hodia v podstate ku všetkým druhom syra a experimentovaním môžete zistiť, aká kombinácia vám najviac zachutí. Zlá kombinácia? Neexistuje.
2. Ovocie a sušené plody - oživia váš syrový tanier
Ovocie i jeho sušená podoba skvelo doplnia veľkú škálu syrov od mäkkých, cez tie s ušľachtilou plesňou na povrchu až po syry s modrou plesňou. Môžete použiť čerstvé ovocie, ako sú jablká, hroznové bobule, hrušky, ktoré sa navyše hodia k mäkkým a kozím syrom, alebo napríklad čerstvé figy. Tie sa vlastne najviac hodia k ušľachtilej plesni. Sušením sa chuť ovocia koncentruje a vedľa syrov tak obstojí možno ešte lepšie ako ovocie čerstvé. Hľadajte skôr nedosladené sušené plody, ako brusnice, slivky, marhule alebo exotické datle a figy. Môžete ich potom skombinovať so suchým vínom, ktoré vám nebude kvôli sladkosti pripadať kyslé. Ak predsa len zvolíte sladšie ovocie, odporúčame vybrať aj víno s vyšším zvyškovým cukrom.
Sommelier Vladimír a jeho osvedčené tipy:
-
Sušená datľa a lieskový oriešok + syr s modrou plesňou + sladké víno Sauternes z Bordeaux
-
Sušená brusnica a píniové oriešky + Král Sýrů Originál + Chardonnay na barrique sude z Francúzska
-
Sušená marhuľa a kešu + Lučina + polosuchý rizling z Moravy alebo nemecké Mosely
3. Marmelády, čatní a povidla – instantné syrové dezerty
Ovocie alebo zelenina v tejto polotekutej forme je ideálnym riešením hlavne k syrom s ušľachtilou plesňou na povrchu. Skvele sa hodí tiež k syrom s modrou plesňou v kombinácii s vínom s vyšším obsahom zvyškového cukru. Skúste povidla, cibuľové čatní, figovú či marhuľovú marmeládu, zaujímavá je aj kombinácia pomarančovej marmelády so syrmi s modrou plesňou. Ak plánujete kombinovať syry servírované s marmeládou tiež s vínom, odporúčame voliť skôr menej sladké marmelády a naopak sladšie víno.
Osvedčené tipy:
-
Cibuľové čatní a lieskový oriešok + Král Sýrů Hermadur alebo dobre vyzretý brie + polosladký Tramín z Alsaska alebo moravská Pálava
-
Povidla a blanšírované mandle + Král Sýrů Nebeský vďaka svojmu tvarohovému jadru vyváži sladkosť povidiel alebo camembert + červená plná ovocná Rioja Crianza zo Španielska, plné ovocné talianske víno zo Sicílie
-
Figová marmeláda a píniové oriešky + roquefort, Saint Agur alebo Sedlčanský Modřenín + ľadové, či slamové víno z Moravy, Tokaji Aszú z Maďarska alebo sladké víno Sauternes z Bordeaux
Odporúčame prečítať: Káva ako ju nepoznáme - 7 spôsobov jej využitia pre krásu
4. Zelenina - nemôže chýbať
Čerstvá zelenina, napríklad stonkový zeler alebo mrkva nakrájaná na tyčinky, sa hodia k mäkkým a čerstvým syrom. Naopak, na slnku sušené rajčiny môžete vyskúšať napríklad s tvrdým syrom alebo so syrom s ušľachtilou plesňou. Vyskúšajte aj uhorky, olivy a bylinky, ako bazalku či tymian. Áno, to všetko môže byť súčasťou párovania so syrmi a vínom.
Osvedčené tipy:
-
Tekvicové semienko a čerstvá rajčina + Coulommiers + Ovocné červené víno typu Beaujolais alebo vína odrody Gamay z Južnej Rhóny alebo Prioratu
-
Pražené mandle a olivy alebo sušené rajčiny + Pecorino Romano + talianske Chianti, Rosso di Montepulciano, či iné červené víno z odrody Sangiovese
-
Vetvička tymianu a pekanový orech + čerstvé kozie syry alebo Lučina + Sauvignon Blanc z Loiry, Francúzsko
Odporúčame prečítať: Ľúbi či neľúbi? Reč tela ho prezradí!
5. Pečivo, sušienky – vyberať je dôležité
Aj na pečive záleží. Samozrejme, že môžete zvoliť bežnú francúzsku bagetu, ale pokiaľ by ste chceli pridať ďalšiu dimenziu textúry a chuti k vybraným syrom, poobzerajte sa po žitnom, tmavom chlebíku s orieškami, slnečnicovými semienkami alebo medom. Chuťové zážitky z jemných, mäkkých syrov môžete spestriť slanými sušienkami. Výraznejšie syry typu Hermadur zlepšite napríklad výraznejšími cibuľovými sušienkami. Slané sušienky a syry sa väčšinou veľmi dobre dopĺňajú a sedia aj s vínom. Syry môžete servírovať rovno na sušienkach alebo kúskoch chleba s orieškami a spolu s ostatnými doplnky vytvoriť neobvyklé a chutné jednohubky.
Vladimír Vaněk, Head sommelier www.ocenenavina.cz „Pre Vaše lepšie zážitky s vínom“
Vladimír Vaněk sa venuje hľadaniu najlepších ocenených vín už 8 rokov. Od roku 2011 pravidelne hodnotí vína pre medzinárodnú súťaž Prague Wine Trophy, usporadúva unikátne zážitkové Antidegustácie a ročne ochutná najmenej 2000 vín z celého sveta.
Cieľom www.ocenenavina.cz je prinášať vám lepšie zážitky s vínom bez rizika zlej voľby. Preto sa zameriavam na ocenené zahraničné vína primárne od malých a stredných vinárstiev. V priemere vyberiem len 70 vín z viac ako 1500 degustovaných. Každé víno prechádza štvorfázovým výberovým procesom.