Každá správna gazdinka sa snaží aspoň raz za týždeň upiecť koláč, i keď veľmi často to končí pri klasickej bábovke. Pokiaľ aj vy patríte medzi také ženy, ktoré rady pečú, tak pre vás máme úžasnú inšpiráciu. Určite budete už v piatok od rána myslieť na to, čo v sobotu upečiete pre vašich najbližších. Čo tak skúsiť koláč naslano?
Keď sa povie slaný koláč, väčšina ľudí si predstaví zapečený koláč s cuketou, syrom alebo inými prísadami. Ale čo keby sme vám povedali, že tento koláč sa nepečie? Pochuťte si spolu s nami na švédskom slanom koláči, ktorý je oveľa chutnejší, než vyzerá. Dobrú chuť!
Slaný koláč sa hodí i na oslavu
Na úvod vás naučíme správny názov. Vo Švédsku je tento koláč známy ako Smörgåstårta. Hlavnou zložkou sú obľúbené morské plody, ako krevety, krabie tyčinky a údený losos. Použiť môžete aj obyčajnú šunku alebo salámu, no morská kombinácia je oveľa chutnejšia a tak nejako patrí k tomuto koláču. Namiesto obyčajného toastu môžete pokojne použiť aj celozrnný, ktorý dodá celému koláču krajší vzhľad. Podľa správnosti a tradície by mali byť v tejto prímorskej torte aj vajcia, no my sme ich nepoužili.
Slaný koláč je výborný ako náhrada sladkej torty na oslavách, ale aj ako hlavné jedlo či lahodný olovrant. Ideálne však je, ak si ho pripravíte vopred a pochutnáte si na ňom až na druhý či tretí deň. Vyskúšajte ho aj vy a podľahnite severskej chuti koláča!
Musíš ochutnať: Nepečená jablková torta: Vďaka tomuto receptu ju zvládne úplne každý!
Budeme potrebovať:
-
180 g lučiny
-
250 g majonézy
-
180 g kyslej smotany
-
750 g toastového chleba
-
200 g plátkov údeného lososa
-
150 g varených olúpaných kreviet
-
2 lyžice nasekaného kôpru
-
150 g šalátovej zmesi
-
120 g krabých tyčiniek
Postup:
-
Zmiešame lučinu, majonézu a smotanu. Všetko dôkladne vyšľaháme metličkou a dáme do chladničky.
-
Z toastového chleba odkrojíme kôrku. Plátky chleba k sebe poskladáme do tvaru torty - do guľatého tvaru musíme chlieb zrezať. Ak by ste chceli mať tortu v tvare štvorca či obdĺžnika, zrezávať nemusíte.
-
Prvú vrstvu chleba potrieme krémovou zmesou, poukladáme lososa a opäť vrstvu zmesi. Potom navrstvíme chlieb, krémovú zmes, krevety, kôpor, chlieb a zmes.
-
Ako posledné vyskladáme krabie tyčinky a chlieb. Chlieb aj boky torty potrieme vrstvou zmesi. Tortu dáme vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Nakoniec ozdobíme lístkami šalátovej zmesi.
Mrkni sem: Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky