Doniesli ste si z lesa plný košík rýdzikov? Výborne! V tom prípade ich tentoraz všetky nesušte ani nezjedzte v praženici, ale odložte si zopár pekných kúskov bokom – na zaváranie.
Pripravíte si tak dokonalú prílohu k rizotu či francúzskym zemiakom (nemusia to byť vždy len kyslé uhorky, no nie?). Recept na zavárané rýdziky v sladko-kyslom náleve, ktorý vám dnes naservírujeme, je absolútne jednoduchý, rýchly, osvedčený a naozaj chutný.
Rýdzik pravý (lat. Lactarius deliciosus) je jedna z najobľúbenejších jedlých húb, rastúcich na našom území. Patrí do skupiny plávkovitých húb a je pomerne ľahko rozpoznateľný, rastúci v skupinách. Typické preň je to, že za vlhka je klzký a za sucha matný a má tiež typickú tmavooranžovú až hnedú farbu. Klobúčik rýdzika pravého má približne desať centimetrov (+- 5 cm) a hlúbik krehký, teda pomerne ľahko lámavý.
Ľudové názvy rýdzika sú hrýdzik, rydzak, no dokonca aj krvávka či podbúrka. Rýdziky rastú najčastejšie od augusta do novembra, a to v borovicových a smrekových lesoch. Výborné sú tak do praženice, ako aj na sušenie (hoci pozor – po usušení strácajú vôňu) alebo nakladanie do octu.
Bude sa ti páčiť: Chuť Chorvátska u teba doma: Toto je najlepší recept na ajvar!
Na prípravu zaváraných rýdzikov budete potrebovať:
- rýdziky
- ½ l vody
- 200 ml octu
- kryštálový cukor
- ½ PL soli
- celé čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
- rascu
Postup prípravy:
Rýdziky, zbavené nečistôt, si povarte vo vode so soľou, bobkovým listom, rascou, celým čiernym korením a novým korením. Varte najviac tri minúty. Sitkom rýdziky povyberajte z vody a nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí ich poukladajte do čistých zaváracích fľašiek a zalejte sladko-kyslým nálevom, ktorý si pripravíte podľa nasledujúceho postupu: Ocot, polievkovú lyžicu kryštálového cukru, ½ l vody, ½ PL soli, celé čierne korenie a nové korenie si vymiešajte a pozalievajte ním do fľašiek poukladané rýdziky. Fľašky dôkladne uzavrite a sterilizujte asi desať minút pri teplote 90 °C. Dobrú rýdzikovú chuť!
Neprehliadni: Recept na zdravé raňajky: Farebným smoothie miskám neodoláš!
Recept na nakladané rýdziky
- 1/4 l octu
- 1 l vody
- 200 g cukru
- 60 g soli
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 1 lyžička horčičného semienka
- 2 klinčeky
Všetky prísady spolu prevaríme a necháme vychladnúť. Do pripravených sklenených pohárov naukladáme očistené rýdziky (môžete k nim pridať aj mrkvu, zeler, karfiol, papriku a pod.) a zalejeme vychladeným nálevom. Uzavrieme viečkom a sterilizujeme 20 minút.
Aktualizovaný článok: 16.7.2023