Čo by ste dali za to, keby ste si ráno mohli pochutnať na čerstvých žemličkách, ktoré ešte praskajú a chrumkajú pri každom zakusnutí sa do nich? A tá chuť! Čerstvé ako od pekára! Spravili sme vám chuť na takéto čerstvé žemličky? Tak si ju nenechajte zájsť, ale pripravte si spolu s portálom cvicte.sk žemličky, ktoré nie je potrebné nechať nakysnúť a na ich prípravu dokonca nebudete potrebovať ani vajíčka. A mimochodom, ich prípravu zvládnu aj začínajúce gazdinky.
Odporúčame: Recept na domáce rožky bez kysnutia: Kupovať ich už nebudeš!
Na žemle budete potrebovať:
- 200 g špaldovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžičku himalajskej soli
- 3 lyžičky olivového oleja
- 1 lyžičku bezfosfátového prášku do pečiva
- 200 – 210 ml vody
Príprava žemličiek je veľmi jednoduchá. Všetky ingredienci si dajte do jednej misy a zmiešajte ich. Vyhneťte stredne hutné cesto. Vodu však pridávajte postupne aby sa vám nestalo, že cesto budete mať príliš riedké. Radšej pridávajte postupne, ako by ste mali potom cesto zachráňovať prisypávaním múky.
Až budete mať cesto spravené, tak navlhčenými rukami postupne vytvarujte žemličky. Tie poukladajte na papierom vystalný plech, posypte obľúbenou zmesou (napr. makom, soľou, sézamom, ľanovými semiačkami a pod.). Takto pripravené žemličky pečieme 20 – 25 minút pri teplote 200 °C.
Výživová hodnota (1 porcia): 217 kcal, 6 g tuku, 8 g bielkoviny, 23 g sacharidy
Viac chutných receptov tiež nájdete v kuchárke – ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. A navyše teraz s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!