Už nikdy ich nevyhoď! Tu je 5 úžasných receptov z prezretých banánov!

recepty z prezretých banánov

Opäť zhnedli skôr ako ste ich stihli pojesť! Prezreté banány, ktoré sú príliš sladké, ale aj mäkké, nie sú nič čo by ste dali do úst len tak. V koši však skončiť rozhodne nemusia, pretože aj príliš zrelé banány sa dajú využiť na niekoľko rôznych spôsobov. My vám prinášame recepty z prezretých banánov a je už len na vás, ktorý z nich si vyberiete, keď vám čerstvé banány nabudúce vypovedajú službu príliš skoro a nečakane.

Recepty z prezretých banánov

Ak potrebujete o dôvod viac, prečo prezreté banány nevyhodiť, rozhodli sme sa ešte pred galériou s tromi receptami zverejniť ich blahodarné účinky na ľudský organizmus. Banány sú nesmierne populárne, pretože sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a vitamín A. 

Pozitívne vplývajú na trávenie, zdravie srdca či obličiek a sú dobrými spoločníkmi aj na ceste za chudším telom. Ich nesmiernou výhodou je najmä to, že zasýtia na dlhý čas, a tak sú skvelým adeptom na zahnatie vlčieho hladu. Aj pre tieto zdravotné benefity vyskúšajte recepty z prezretých banánov, ktoré nájdete nižšie. 

1. Banánová smoothie miska

Hľadáte recept na zdravé raňajky z prezretého banánu? Smoothie miska podľa Foody First je rozhodne ten vhodný adept.

Ingrediencie:

  • 2 prezreté banány (na kolieska a vopred zmrazené)
  • 100 g karfiolu (na ružičky, vopred spareného a zmrazeného)
  • 150 g jahôd
  • 60 ml mlieka podľa vlastného výberu
  • voliteľné posýpky: kokos, orechy, semienka, jahody, bazalka

Postup prípravy: Všetky ingrediencie okrem posýpky dajte do mixéra a mixujte dohladka. Množstvo mlieka závisí od toho, aké chcete mať smoothie husté. Ak máte radšej hustejšiu konzistenciu, tak mlieko ani nebudete potrebovať. Smoothie zmes dajte na dno misky, navrstvite posýpky a vychutnávajte!

Cookies na spôsob banánového chlebíka
Freepik

2. Cookies na spôsob banánového chlebíka

Poslúžia ako niečo pod zub na desiatu či olovrant alebo aj ako zdravá pochúťka. Banánové FIT cookies podľa Every Last Bite si zamilujete!

Ingrediencie:

  • 3 prezreté banány
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 70 g rozpusteného kokosového oleja
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 sódy bikarbóny
  • 200 g mandľovej múky
  • 2 lyžice kokosovej múky
  • 60 g posekaných pekanových alebo vlašských orechov
  • 30 g posekanej čokolády (voliteľné)

Postup prípravy: Rúru si predhrejte na 175 stupňov Celzia a na plech si dajte papier na pečenie. Polovicu jedného banánu si nakrájajte na tenké kolieska, potom si dajte do mixéra zvyšné banány, vajcia, vanilkový extrakt a kokosový olej. Mixujte dohladka.

Do zmesi vmiešajte suché ingrediencie, teda kokosovú a mandľovú múku a tiež škoricu a sódu bikarbónu. Keď sa ingrediencie spoja, jemne primiešajte orechy a čokoládu. Na papieri na pečenie vytvorte z cesta pomocou lyžice kolieska a na každé z nich dajte koliesko banánu, ktoré jemne do cesta pritlačte. Z tejto dávky by malo vyjsť asi 20 cookies.

Cookies pečieme do zlatista asi 15 minút. Po vybratí z rúry ich necháme ešte 5 minút odpočívať na plechu a následne ich necháme úplne vychladnúť na mriežke.

3. Nadýchané banánové lievance

Recept na banánové lievance musí mať v kuchárke každá gazdinka. Skúste tie podľa Dels Cooking Twist.

Ingrediencie:

  • 180 g hladkej múky
  • 2 lyžice cukru (voliteľné)
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • štipka škorice (voliteľné)
  • 2 prezreté banány
  • 240 ml mlieka 
  • 2 veľké vajcia
  • 60 ml kanolového oleja (alebo iného)

Postup prípravy: V jednej miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie. V druhej miske si banány potlačte vidličkou, pridajte k nim vajcia, mlieko a kanolový olej. Poriadne premiešajte. Do mokrých ingrediencií vmiešajte suché a poriadne premiešajte, kým nevznikne cesto.

Rozohrejte si nepriľnavú panvicu a začnite piecť lievance. Každý lievanec otočte, keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky, z druhej strany potom lievance dopekajte ešte 1 až 2 minúty. Podávajte teplé s ľubovoľným ovocím a javorovým sirupom.

Banánovo-ovsené muffiny
Freepik

4. Banánovo-ovsené muffiny

Ideálne na raňajky aj do desiatovej krabičky!

Ingrediencie:

  • 3 prezreté banány

  • 2 vajíčka

  • 100 ml mlieka

  • 50 ml roztopeného masla alebo kokosového oleja

  • 100 g jemných ovsených vločiek

  • 100 g hladkej špaldovej múky

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • voliteľne: škorica, nasekaná horká čokoláda alebo orechy

Postup prípravy: Rúru si predhrejte na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. V jednej miske roztlačte banány a zmiešajte s vajíčkami, mliekom a roztopeným tukom. V druhej miske spojte múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, soľ a prípadne škoricu. Spojte suché a mokré ingrediencie, zľahka premiešajte a nakoniec pridajte voliteľné prísady. Cesto rozdeľte do košíčkov a pečte približne 20–25 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

5. Teplá banánová ovsená kaša s arašidovým maslom

Ideálna voľba, ak máš len jeden prezretý banán a chceš niečo výživné, sladké a rýchle.

Ingrediencie:

  • 1 prezretý banán

  • 50 g ovsených vločiek

  • 200 ml mlieka (alebo rastlinného)

  • 1 ČL arašidového masla

  • štipka škorice

  • voliteľne: orechy, semienka, ovocie, kokos

Postup: V hrnci zohrej mlieko s vločkami, pridaj na kúsky nakrájaný banán a var 5–7 minút, kým banán úplne nezmäkne a nerozpadne sa. Na záver primiešaj arašidové maslo a škoricu. Podávaj s posýpkou podľa chuti. Výsledok je krémový, prirodzene sladký a sýty.

Banány, ktoré by inak skončili v koši, môžu ešte poslúžiť ako základ chutných, výživných a jednoduchých receptov. Či už zvolíte rýchle smoothie, zdravé cookies alebo teplú ovsenú kašu, každý z týchto nápadov nielen zasýti, ale aj príjemne prekvapí. 

Najbližšie, keď vám na linke zhnedne niekoľko banánov, spomeňte si na tieto tipy – možno vďaka nim nájdete nový obľúbený recept, ktorý si budete chcieť zopakovať znova a znova.

Anketa: Na ktorý z receptov sa vám zbiehajú slinky?

Odpovedalo 44 ľudí

5%
27%
68%

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 08.07.2025

3 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Pitonakova

Jana Pitonakova

23.11.2020 13:44

jasná voľba u mňa banánove palacinky

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 17:24

Tie cookies asi vyskúšame.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.06.2020 09:49

z prezretých banánov robievam lievance, alebo muffiny

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.