Opäť zhnedli skôr ako ste ich stihli pojesť! Prezreté banány, ktoré sú príliš sladké, ale aj mäkké, nie sú nič čo by ste dali do úst len tak. V koši však skončiť rozhodne nemusia, pretože aj príliš zrelé banány sa dajú využiť na niekoľko rôznych spôsobov. My vám prinášame recepty z prezretých banánov a je už len na vás, ktorý z nich si vyberiete, keď vám čerstvé banány nabudúce vypovedajú službu príliš skoro a nečakane.
Recepty z prezretých banánov
Ak potrebujete o dôvod viac, prečo prezreté banány nevyhodiť, rozhodli sme sa ešte pred galériou s tromi receptami zverejniť ich blahodarné účinky na ľudský organizmus. Banány sú nesmierne populárne, pretože sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a vitamín A.
Pozitívne vplývajú na trávenie, zdravie srdca či obličiek a sú dobrými spoločníkmi aj na ceste za chudším telom. Ich nesmiernou výhodou je najmä to, že zasýtia na dlhý čas, a tak sú skvelým adeptom na zahnatie vlčieho hladu. Aj pre tieto zdravotné benefity vyskúšajte recepty z prezretých banánov, ktoré nájdete nižšie.
1. Banánová smoothie miska
Hľadáte recept na zdravé raňajky z prezretého banánu? Smoothie miska podľa Foody First je rozhodne ten vhodný adept.
Ingrediencie:
- 2 prezreté banány (na kolieska a vopred zmrazené)
- 100 g karfiolu (na ružičky, vopred spareného a zmrazeného)
- 150 g jahôd
- 60 ml mlieka podľa vlastného výberu
- voliteľné posýpky: kokos, orechy, semienka, jahody, bazalka
Postup prípravy: Všetky ingrediencie okrem posýpky dajte do mixéra a mixujte dohladka. Množstvo mlieka závisí od toho, aké chcete mať smoothie husté. Ak máte radšej hustejšiu konzistenciu, tak mlieko ani nebudete potrebovať. Smoothie zmes dajte na dno misky, navrstvite posýpky a vychutnávajte!
Freepik2. Cookies na spôsob banánového chlebíka
Poslúžia ako niečo pod zub na desiatu či olovrant alebo aj ako zdravá pochúťka. Banánové FIT cookies podľa Every Last Bite si zamilujete!
Ingrediencie:
- 3 prezreté banány
- 2 vajíčka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 70 g rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 sódy bikarbóny
- 200 g mandľovej múky
- 2 lyžice kokosovej múky
- 60 g posekaných pekanových alebo vlašských orechov
- 30 g posekanej čokolády (voliteľné)
Postup prípravy: Rúru si predhrejte na 175 stupňov Celzia a na plech si dajte papier na pečenie. Polovicu jedného banánu si nakrájajte na tenké kolieska, potom si dajte do mixéra zvyšné banány, vajcia, vanilkový extrakt a kokosový olej. Mixujte dohladka.
Do zmesi vmiešajte suché ingrediencie, teda kokosovú a mandľovú múku a tiež škoricu a sódu bikarbónu. Keď sa ingrediencie spoja, jemne primiešajte orechy a čokoládu. Na papieri na pečenie vytvorte z cesta pomocou lyžice kolieska a na každé z nich dajte koliesko banánu, ktoré jemne do cesta pritlačte. Z tejto dávky by malo vyjsť asi 20 cookies.
Cookies pečieme do zlatista asi 15 minút. Po vybratí z rúry ich necháme ešte 5 minút odpočívať na plechu a následne ich necháme úplne vychladnúť na mriežke.
3. Nadýchané banánové lievance
Recept na banánové lievance musí mať v kuchárke každá gazdinka. Skúste tie podľa Dels Cooking Twist.
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru (voliteľné)
- 2,5 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- štipka škorice (voliteľné)
- 2 prezreté banány
- 240 ml mlieka
- 2 veľké vajcia
- 60 ml kanolového oleja (alebo iného)
Postup prípravy: V jednej miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie. V druhej miske si banány potlačte vidličkou, pridajte k nim vajcia, mlieko a kanolový olej. Poriadne premiešajte. Do mokrých ingrediencií vmiešajte suché a poriadne premiešajte, kým nevznikne cesto.
Rozohrejte si nepriľnavú panvicu a začnite piecť lievance. Každý lievanec otočte, keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky, z druhej strany potom lievance dopekajte ešte 1 až 2 minúty. Podávajte teplé s ľubovoľným ovocím a javorovým sirupom.
Freepik4. Banánovo-ovsené muffiny
Ideálne na raňajky aj do desiatovej krabičky!
Ingrediencie:
3 prezreté banány
2 vajíčka
100 ml mlieka
50 ml roztopeného masla alebo kokosového oleja
100 g jemných ovsených vločiek
100 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
voliteľne: škorica, nasekaná horká čokoláda alebo orechy
Postup prípravy: Rúru si predhrejte na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. V jednej miske roztlačte banány a zmiešajte s vajíčkami, mliekom a roztopeným tukom. V druhej miske spojte múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, soľ a prípadne škoricu. Spojte suché a mokré ingrediencie, zľahka premiešajte a nakoniec pridajte voliteľné prísady. Cesto rozdeľte do košíčkov a pečte približne 20–25 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
5. Teplá banánová ovsená kaša s arašidovým maslom
Ideálna voľba, ak máš len jeden prezretý banán a chceš niečo výživné, sladké a rýchle.
Ingrediencie:
1 prezretý banán
50 g ovsených vločiek
200 ml mlieka (alebo rastlinného)
1 ČL arašidového masla
štipka škorice
voliteľne: orechy, semienka, ovocie, kokos
Postup: V hrnci zohrej mlieko s vločkami, pridaj na kúsky nakrájaný banán a var 5–7 minút, kým banán úplne nezmäkne a nerozpadne sa. Na záver primiešaj arašidové maslo a škoricu. Podávaj s posýpkou podľa chuti. Výsledok je krémový, prirodzene sladký a sýty.
Banány, ktoré by inak skončili v koši, môžu ešte poslúžiť ako základ chutných, výživných a jednoduchých receptov. Či už zvolíte rýchle smoothie, zdravé cookies alebo teplú ovsenú kašu, každý z týchto nápadov nielen zasýti, ale aj príjemne prekvapí.
Najbližšie, keď vám na linke zhnedne niekoľko banánov, spomeňte si na tieto tipy – možno vďaka nim nájdete nový obľúbený recept, ktorý si budete chcieť zopakovať znova a znova.
Anketa: Na ktorý z receptov sa vám zbiehajú slinky?
Odpovedalo 44 ľudí
5%
27%
68%
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 08.07.2025