Grilovanie inak: Zeleninové špízy, marinované ovocie a netradičné dipy

grilovanie bez mäsa

Leto je časom, kedy sa vône dymu a marinád nesú záhradami a balkónmi. No čo ak by ste tento rok skúsili grilovanie trochu inak? Zabudnite na stereotypné klobásy a mastné mäso – objavte čaro grilovanej zeleniny, ovocia a originálnych dipov, ktoré prebudia fantáziu a potešia aj tých najnáročnejších hostí.

Zdravšie, ľahšie a neodolateľne farebné – také môže byť vaše letné grilovanie. Či už plánujete rodinný večer na terase, romantickú večeru pod hviezdami alebo uvoľnenú párty s priateľmi, tieto nápady vás prenesú do gurmánskeho raja.

Zeleninové špízy, ktoré vás očaria

Zelenina na grile je doslova gastronomickým zázrakom. Základom je správna kombinácia, chuťovo vyvážená marináda a dobrý čas na grile. 

Klasické zeleninové špízy s paprikou, cuketou a šampiňónmi

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 1 zelená cuketa

  • 1 červená cibuľa

  • 200 g šampiňónov

  • 4 PL olivového oleja

  • šťava z ½ citróna

  • 1 ČL sušeného oregana

  • 1 ČL sušeného tymianu

  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • grilovacie ihly alebo drevené špajdle (vopred namočené)

Postup: Zeleninu si umyte a nakrájajte – papriku na väčšie štvorce, cuketu na hrubšie kolieska, cibuľu na mesiačiky a šampiňóny len prekrojte na polovicu (väčšie kúsky). V mise zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, tymian, mletú papriku, soľ a korenie. Vložte do marinády všetku zeleninu, premiešajte a nechajte odpočívať aspoň 30 minút.

Namarinovanú zeleninu napichujte na ihly – striedajte rôzne farby a druhy. Grilujte na stredne rozohriatom grile cca 10–12 minút, kým zelenina nezmäkne a nezíska krásne grilovacie pásy. Podávajte samostatne, s jogurtovým dipom, pita chlebom alebo ako prílohu k vegetariánskemu burgru.

zeleninové špízy
Freepik

Ďalšie lahodné možnosti zeleninových špízov

  • Baklažán s cesnakovým olejom: Silnejšia chuť a šťavnatosť – ideálny pre tých, čo majú radi výrazné chute. Baklažán potriete olejom s roztlačeným cesnakom, grilovaním získa jemne orieškový tón.
  • Mini kukuričky, cherry paradajky a halloumi syr: Skvelá kombinácia sladkosti, kyslosti a slanosti. Halloumi sa neroztápa a vytvára zlatistú krustu.
  • Mrkva, fenikel a batatové kocky: Trojica s jemne sladkastým profilom, ktorá výborne kontrastuje s čili alebo koriandrovým dresingom.
  • Grilovaný pórový špíz s baby zemiakmi: Predvarený pór a zemiaky sa len jemne dopečú na grile a vytvárajú skvelú, hrejivú kombináciu vhodnú aj na večer.
  • Tofu, cuketa a červená repa: Pre vegánske verzie siahnite po marinovanom údenom tofu a kombinujte s farebnými druhmi zeleniny, ktoré na tanieri vyniknú.

Marinované ovocie ako dezert aj príloha

Grilované ovocie je chuťový zážitok, ktorý spája sladké s jemným údeným podtónom. Navyše vyzerá na tanieri očarujúco a jeho vôňa je neodolateľná. Hodí sa ako dezert, ale aj ako netradičný doplnok k mäsu, syrom či šalátom.

Grilovaný ananás s medom a chilli

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 1 zrelý ananás

  • 2 PL medu

  • šťava z 1 limetky

  • 1/4 ČL mletého chilli alebo čerstvé nasekané čili (podľa chuti)

  • štipka soli

  • čerstvá mäta na ozdobu

Postup: Ananás ošúpte, nakrájajte na kruhy alebo hrubšie mesiačiky a odstráňte tvrdý stred (ak je výrazný). V miske zmiešajte med, limetkovú šťavu, chilli a štipku soli. Touto marinádou potrite ananás zo všetkých strán a nechajte ho 15–20 minút odležať.

Grilujte na miernom ohni 3–4 minúty z každej strany, až kým zľahka neskaramelizuje a neobjavia sa typické grilovacie pásy. Podávajte teplé, ozdobené lístkami mäty – buď ako dezert, alebo ako sladko-štipľavý doplnok k halloumi alebo bravčovej panenke.

grilované ovocie recepty
Freepik

Ďalšie nápady na marinované ovocie na gril

  • Broskyne s tymianom a balzamikom: Prekrojené na polovicu, potreté olivovým olejom a ochutené lístkami tymianu. Po ugrilovaní stačí pokvapkať balzamikovou redukciou.
  • Banány v šupke s horkou čokoládou: Do rozrezaného banánu vložte kocky horkej čokolády, zabaľte do alobalu a nechajte na grile 10 minút. Výsledkom je dezert ako z cukrárne.
  • Figy s rozmarínom a medom: Rozkrojené figy pokvapkané medom a posypané sekaným rozmarínom chutia výborne s grilovaným syrom alebo v šaláte s rukolou.
  • Jablká s bourbonom a škoricou: Jemne alkoholová nota a hrejivé korenie z nich robia dezert pre dospelých.
  • Melón na sucho grilovaný: Grilovaný bez marinády, len mierne posolený – chuťovo osviežujúci kontrast k tučným jedlám.

Netradičné dipy, ktoré si zamilujete

Dipy dotvárajú celkový dojem z grilovačky – môžu byť svieže, husté, ostré či jemne sladkasté. Stačí si vybrať ten pravý podľa typu zeleniny či ovocia, ktorý servírujete.

Avokádovo-jogurtový dip s limetkou

Ingrediencie (na 1 menšiu misku):

  • 1 zrelé avokádo

  • 100 g gréckeho jogurtu

  • šťava z 1 limetky

  • 1 strúčik cesnaku

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • štipka mletej rímskej rasce (voliteľne)

  • čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu

Postup: Avokádo vydlabte a rozmixujte na jemnú pastu spolu s jogurtom. Pridajte limetkovú šťavu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a prípadne aj rascu. Všetko premiešajte alebo ešte krátko rozmixujte. Podávajte vychladené, ozdobené bylinkami. Dip je výborný ku grilovanej cukete, šampiňónom, halloumi aj k pečeným batatom.

dip na grilovačku
Freepik

Ďalšie netradičné dipy, ktoré osviežia vaše menu

  • Pečený cesnak s fetou a bylinkami: Cesnak upečte v rúre alebo na grile, vymiešajte s rozdrobenou fetou a čerstvými bylinkami – vznikne krémová, výrazná nátierka.
  • Šošovicová pasta s kurkumou a rascou: Uvarená červená šošovica, olivový olej, citrón, korenie – výživný a sýty základ, vhodný aj ako hlavné jedlo k zelenine.
  • Jogurtový dip s uhorkou a mätou: Ľahká letná verzia tzatziki – ideálna ku grilovanému baklažánu alebo pálivým špízom.
  • Dip z bielej fazule s rozmarínom: Zmixovaná fazuľa s olivovým olejom, cesnakom a kvapkou citróna chutí lahodne s chlebovou plackou aj so zeleninou.
  • Mrkvovo-zázvorový dip s medom: Mix varenej mrkvy, trocha zázvoru a kvapka medu vytvorí jemne sladkastý krém, ktorý sa hodí k pikantným jedlám.

Grilovanie bez mäsa? ÁNO!

Grilovanie nemusí byť vždy o tom istom. Ak sa odvážite odbočiť od klasiky, otvorí sa vám úplne nový svet chutí – pestrý, zdravší a prekvapivo sofistikovaný. 

Zeleninové špízy, marinované ovocie a netradičné dipy nie sú len alternatívou, ale skutočným gurmánskym zážitkom, ktorý môžete doladiť podľa nálady, ročného obdobia alebo typu hostí. Navyše, príprava je jednoduchá, zábavná a môžete do nej zapojiť aj deti či priateľov.

Nezáleží na tom, či ste vášnivý kuchár, milovník letných večerov alebo len hľadáte spôsob, ako oživiť rodinné grilovačky – s týmito nápadmi zažijete niečo nové. Stačí pár sezónnych ingrediencií, kvapka fantázie a chuť experimentovať. Grilovanie inak vás odmení nielen úsmevmi pri stole, ale aj pocitom, že ste pre seba a svojich blízkych vytvorili niečo výnimočné.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.