Grilovacia sezóna je už dávno v plnom prúde a tak mnohí hľadáme skvelé tipy na grilovanú zeleninu, grilované ovocie, grilované ryby či dokonca grilované morské plody. Popravde, grilovať sa dá úplne všetko, len treba vedieť, ako na to (hlavne, čo a ako dlho grilovať). No okrem toho netreba zabúdať ani na prílohu.
Je jednoduché vziať si kúsok čerstvého pečiva ku grilovanému mäsku alebo k opečenému špekáčiku. No nie je to najlepšia voľba. Namiesto toho voľte skôr ľahké šaláty, ktoré sa ku grilovačke hodia. Napríklad taký tradičný bulharský šopský šalát by nemal na grilovačke chýbať. Vhodnou voľbou je aj grécky šalát, mrkvový šalát, kapustový a pod. Dnes si však spolu pripravíme cuketovo-uhorkový šalát, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie.
Odporúčame aj: Chystáš grilovačku? Správna marináda na grilovanie je základ!
Na cuketovo-uhorkový šalát potrebujeme:
- ½ cukety
- ½ šalátovej uhorky
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžicu píniových orechov
- rukolu
- šťavu z ½ limetky
- 1 lyžicu olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Cuketu aj uhorku si poriadne umyjeme, nakoľko ich budeme používať aj so šupkou. Osušíme ich a nakrájame na tenké plátky. Pomôcť si môžete aj škrabkou na zemiaky alebo originál nástrojom na tvorbu zeleninových plátkov / rezancov.
Takto pripravenú cuketu i uhorku preložíme do misy, pridáme k ním rukolu, nasekanú petržlenovú vňať a na suchej panvici popražené píniové orechy.
Šalát pokvapkáme limetkovou šťavou, prelejeme olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Zľahka premiešame a podávame. Tento cuketovo-uhorkový šalát je skvelou prílohou ku grilovanému mäsku, no pokojne si ho môžete vychutnať aj samostatne (keď vás prepadne chuť maškrtiť).
Tip: Chuť šalátu môžete vylepšiť aj bazalkovým pestom alebo iným, ktorý máte doma po ruke.