Grilovacia sezóna je už dávno v plnom prúde a tak mnohí hľadáme skvelé tipy na grilovanú zeleninu, grilované ovocie, grilované ryby či dokonca grilované morské plody. Popravde, grilovať sa dá úplne všetko, len treba vedieť, ako na to (hlavne, čo a ako dlho grilovať). No okrem toho netreba zabúdať ani na prílohu.
Je jednoduché vziať si kúsok čerstvého pečiva ku grilovanému mäsku alebo k opečenému špekáčiku. No nie je to najlepšia voľba. Namiesto toho voľte skôr ľahké šaláty, ktoré sa ku grilovačke hodia. Napríklad taký tradičný bulharský šopský šalát by nemal na grilovačke chýbať. Vhodnou voľbou je aj grécky šalát, mrkvový šalát, kapustový a pod. Dnes si však spolu pripravíme cuketovo-uhorkový šalát, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie.
Recept na cuketovo-uhorkový šalát
Tento šalát je ako stvorený na letné dni – ľahký, svieži a hotový za pár minút. Kombinácia chrumkavej cukety, šťavnatej uhorky a jemných píniových orieškov je vyvážená, zároveň však dostatočne zaujímavá na to, aby zaujal aj náročnejších hostí. Navyše, vďaka limetkovej šťave a bylinkám pôsobí príjemne osviežujúco, čo pri grilovačke ocení naozaj každý.
Suroviny na cuketovo-uhorkový šalát:
- ½ cukety
- ½ šalátovej uhorky
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžicu píniových orechov
- rukolu
- šťavu z ½ limetky
- 1 lyžicu olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy cuketovo-uhorkového šalátu
Cuketu aj uhorku si poriadne umyjeme, nakoľko ich budeme používať aj so šupkou. Osušíme ich a nakrájame na tenké plátky. Pomôcť si môžete aj škrabkou na zemiaky alebo originál nástrojom na tvorbu zeleninových plátkov / rezancov.
Takto pripravenú cuketu i uhorku preložíme do misy, pridáme k ním rukolu, nasekanú petržlenovú vňať a na suchej panvici popražené píniové orechy.
Šalát pokvapkáme limetkovou šťavou, prelejeme olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Zľahka premiešame a podávame. Tento cuketovo-uhorkový šalát je skvelou prílohou ku grilovanému mäsku, no pokojne si ho môžete vychutnať aj samostatne (keď vás prepadne chuť maškrtiť).
Tip: Chuť šalátu môžete vylepšiť aj bazalkovým pestom alebo iným, ktorý máte doma po ruke.
K čomu sa hodí cuketovo-uhorkový šalát?
Tento šalát je ideálnym doplnkom ku všetkým grilovaným jedlám – výborne ladí s kuracím mäsom, rybami, ale aj tofu. Vďaka svojej jemnej chuti však nenarúša charakter hlavného jedla, práve naopak – jeho sviežosť pomáha vyvážiť mastnejšie alebo výraznejšie chute grilovaných pokrmov.
Zároveň je to šalát, ktorý pokojne obstojí aj ako ľahký obed či večera. V kombinácii s pečeným halloumi syrom, strateným vajíčkom alebo grilovanými šampiňónmi vytvorí samostatné jedlo, ktoré zasýti a zároveň nezaťaží žalúdok.
Tipy na obmenu receptu
Pridajte strúhaný parmezán alebo hoblinky syra Grana Padano – pre výraznejšiu chuť a sýtosť.
Nahraďte limetku citrónom alebo balzamikovým octom – šalát získa jemne inú, ale stále sviežu arómu.
Do šalátu vmiešajte kocky zrelého avokáda – získate krémovejšiu a výživnejšiu verziu.
Skúste do zmesi pridať pečenú červenú papriku alebo cherry paradajky – šalát bude farebnejší aj šťavnatejší.
Namiesto petržlenovej vňate použite čerstvú mätu alebo bazalku – získate úplne inú, ale rovnako chutnú bylinkovú verziu.
Píniové orechy môžete nahradiť vlašskými alebo mandľovými lupienkami – jemne opražené dodajú šmrnc.
Svieža bodka ku každej grilovačke
Cuketovo-uhorkový šalát je presne ten typ prílohy, ktorú si obľúbite hneď po prvom súste. Je jednoduchý, no zároveň štýlový – neurazí žiadneho gurmána a nadchne každého, kto túži po ľahšej alternatíve ku klasickému pečivu. Navyše, môžete si ho ľubovoľne upravovať podľa toho, čo máte doma alebo na čo máte práve chuť.
Nezabúdajte, že aj pri grilovaní môže byť zelenina hlavnou hviezdou večera – alebo aspoň osviežujúcou kulisou, ktorá doladí celý zážitok. Tak prečo nezačať práve týmto šalátom?
Aktualizovaný článok: 23.06.2025