Cestoviny patria medzi typické talianske jedlá, ale aj v našich reštauráciách a domácnostiach im patrí nezastupiteľné miesto. Je to najmä vďaka ich jednoduchej príprave a veľkému množstvu druhov, ktoré naše obchody ponúkajú.
Načerpať inšpiráciu pre chutné jedlá z cestovín môžete aj z kuchárskej knihy Cestoviny, ktorá ponúka desiatky receptov.
Kuchárska kniha Cestoviny sa na knižnom trhu objavila už pred niekoľkými rokmi. To je pravdepodobne aj dôvod, prečo jej grafické spracovanie nie je také lákavé ako pri súčasných kuchárkach. Mäkká väzba, menej kvalitné fotografie a celkový dojem z knihy urobia pri rozhodovaní veľa. Netreba však zabúdať, že pri kuchárskych knihách by mali rozhodovať najmä recepty, ktoré sa v knihe nachádzajú.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
"Cestoviny sú chutné, len málokto im odolá. Pripravujú sa v najrozličnejších variáciách. V tejto knihe nájdu milovníci cestovín ďalšie lákavé kreácie: pikatné šaláty, cestoviny s jemnou omáčkou alebo rafinovane plnené a zapekané. Klasické kombinácie aj novinky na všedný deň a sviatok. Vynikajúce fotografie jedál a podrobné návody sú zárukou, že pri príprave jedál ani začiatočník nič nepokazí."
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
V úvode knihy nájdete obsah, ktorý zahŕňa názvy kapitol - Špagety a spol., Krok za krokom, Cestovinové šaláty, Cestoviny so zeleninou a syrom, Cestoviny s rybou a mäsom a na záver Plnené a zapekané cestoviny. Tie nám napovedajú, že sa bude jednať o široký výber receptov, ktorý poteší aj vegetariánov či vegánov.
V prvej kapitole sú popísané rôzne druhy cestovín spolu s fotografiami. Zistíte rozdiel medzi rotelle, makkaroni alebo penne a zároveň sa naučíte ich základné rozdelenie. Potom nasledujú strany, na ktorých sú popísané správne techniky varenia cestovín, príprava alebo tvarovanie rezancového cesta. Všetko s fotopostupom, ktorý vie začiatočníkom pomôcť pri príprave cesta.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Ďalej nasledujú recepty z cestovín. Nájdete tu makaróny na bolonský spôsob, ravioly so zemiakovo-mätovou plnkou, špagety s bazalkou alebo široké rezance s morčacím ragú. Hoci sú fotografie menej kvalitné, pozitívom je, že sa nachádzajú pri každom z 50 receptov. Okrem nich pri receptoch nájdete aj zoznam surovín, prípravu a počet porcií.
Keď sa zameriate bližšie na niektoré recepty zistíte, že ich pravdepodobne v kuchyni nikdy robiť nebudete. Ťažko dostupné suroviny ako sépiové trupy, lístky portulaky alebo mušle nenájdete v obchodoch ľahko. Naopak, niektoré recepty obsahujú len pár základných surovín, a tak si ich môžete pripraviť kedykoľvek.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kuchárska kniha Cestoviny môže byť dobrou inšpiráciou pri cestovinových jedlách, ale určite sa nestane kuchárkou, bez ktorej sa v kuchyni nezaobídete. Pre tých, ktorí majú veľmi radi cestoviny a hľadajú stále nové recepty, je však aj táto kniha dobrým kúskom.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Zdroj foto: www.luci.sk