Ktorá gazdinka nemiluje prípravu rozličných dobrôt z lístkového cesta? Lístkové cesto sa predsa rozhodne oplatí mať vždy doma v mrazničke. Práca s ním je rýchla a jednoduchá a za pár chvíľ dokáže človek vykúzliť najrozličnejšie slané aj sladké chuťovky, ktoré sú ideálne ako pohostenie na oslavy, pre návštevu aj večer pred televízor.
Pri pečení s lístkovým cestom platí dvojnásobne, že fantázii sa medze nekladú. Než už ho nakrájate na akékoľvek tvary či naplníte najrozličnejšími ingredienciami, vždy vznikne niečo chutné.
Pri každom recepte vám pritom stačí len lístkové cesto a zopár ďalších ingrediencií. A akú chuťovku si pripravíme tentokrát? Dnes to budú bryndzové koláčiky z lístkového cesta, ktorým neodolá žiaden milovník bryndze.
Pozri aj: Dalgona káva: Najväčší hit internetu, ktorý musíš vyskúšať!
Na bryndzové koláčiky budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 125 g bryndze
- 1 menší zemiak
- 1 menšiu cibuľku
- 1 žĺtok na potretie
- sezamové semienka na posypanie
Postup prípravy bryndzových koláčikov:
- Ako prvé si necháme menší zemiak uvariť v šupke. Zmäknutý a ochladnutý zemiak ošúpeme a v miske ho roztlačíme vidličkou.
- Následne k nemu pridáme bryndzu a nadrobno nakrájanú cibuľku. Poriadne vymiešame. Podľa chuti môžeme dochutiť soľou, korenín či bylinkami.
- Keď máme plnku hotovú, rozvaľkáme si natenko lístkové cesto a rozkrájame ho na rovnako veľké štvorčeky, asi 5x5 centimetrov veľké.
- Na polovicu štvorčekov poukladáme plnku. Postačí jedna malá lyžička bryndzovej plnky.
- Do druhej polovice štvorčekov urobíme zárezy a postupne nimi začneme prikrývať štvorčeky s plnkou.
- Okraje poriadne zatlačíme. Pripravené koláčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
- Bryndzové koláčiky pečieme pri teplote 180 °C dozlatista asi 15 až 18 minút.
- Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Do náplne koláčikov pokojne pridajte napríklad trochu opečenej nadrobno nakrájanej slaninky, jarnú cibuľku alebo pažítku.
Tipy na ďalšie chutné dobroty z lístkového cesta:
Mäsové koláče z lístkového cesta
Lístkové halloweenske tekvičky
Slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
Broskyňové taštičky z lístkového cesta
Sladké recepty z lístkového cesta
Šunkové rolky z lístkového cesta
Veselé párkové kvety s vajíčkom
Čokoládové taštičky z lístkového cesta
Aktualizovaný článok: 13.5.2023
7 komentárov
JAN KOMADA
25.07.2023 05:45Je výborný manželka ho robieva
Ľudka Uličná
29.12.2020 21:36sú veľmi dobre
Martina Begalova
23.11.2020 16:55recept je fajn aj tá chuť, len keby to cesto bolo ľahšie stráviteľné...
Mária Chromíková
06.10.2020 09:17skutočná mňamka ,musím vyskúšať.
Táňa Slahučková
01.06.2020 23:41Tak toto by u nás zmizlo rýchlosťou blesku :)
Elena Švachová
12.05.2020 22:28SUPER, v obchode je práve májová bryndza.
Ľubica Šťastná
09.05.2020 06:37Naozaj rýchle a chutné!