Máj – lásky čas, ale aj obdobie, kedy je bryndza najlepšia. Májová bryndza má zväčša jemnejšiu maslovú chuť. Tak prečo nevyužiť jej chuť na obohatenie pokrmov?
Okrem bryndzovej nátierky môžete vyskúšať niečo iné. Túto bryndzovú polievku sme pripravovali spolu s Richardom Noskovičom počas nášho Fit&Balance pobytu na Donovaloch. A viete čo? Jej chuť bola naozaj lahodná!
Budete potrebovať:
-
Plzenská pečená šunka Mecom - 50g
- Bravčová masť alebo olivový olej - 100g
- Cibuľa - 150g
- Zemiaky - 300g
- Morská soľ
- Smotana sladká 33% - 3dcl
- Medvedí cesnak - 20g
- Bryndza - 250g
- Tapiokový škrob - 50g
Odporúčame prečítať: Recept: Hot dog so slaninkou a pažítkou
Postup:
Cibuľu a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca si dáme olej alebo masť, pridáme cibuľku a pomaly pražíme do sklovita. Pridáme zemiaky, osolíme a restujeme, zalejeme vývarom. Ak nemáme vývar, zalejeme vodou a necháme variť pokiaľ zemiaky nie sú rozvarené. Keď máme zemiaky rozvarené, pridáme smotanu, prevaríme a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Keď máme polievku rozmixovanú dáme ju ešte na cca 5 minút prevariť. Polievku odstavíme, aby nám nevrela, pridáme bryndzu a znova rozmixujeme. Bryndzu pridáme podľa chuti, akú silnú bryndzovú polievku chceme mať. Polievku už nevaríme len zohrievame. Dochutíme soľou.
Odporúčame prečítať: Recept: Fazuľová polievka s opečenou slaninkou
Zemiakové krokety s údeným syrom a šunkou
Očistený zemiak si nastrúhame, vyžmýkame vodu, pridáme nastrúhaný údený ovčí syr, nakrájanú šunku a tapiokový škrob. Všetko premiešame, osolíme a narobíme si malé guličky, ktoré ešte obalíme v tapiokovom škrobe. Keď máme guličky pripravené, vyprážame ich na miernom ohni a pomaly ich otáčame, aby boli rovnomerne vypražené.
Zemiakové guličky sa dajú urobiť na rôzne spôsoby. Namiesto šunky môžeme použiť medvedí cesnak, cibuľu, slaninku a podobne.
Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami
15 komentárov
Kristína Sekeráková
12.11.2021 11:36Bryndzovú polievku som ešte nikdy neskúšala pripraviť, vyskúšam podľa tohto receptu, nech nerobím z bryndze iba bryndzové halušky :-)
Alena Hocková
14.03.2019 10:06Ešte nikdy som sa neodvážila uvariť bryndzovú polievku, ale táto ma zlákala - je jednoduchá a určite aj chutná. Ďakujem za recept.
Zuzana Beránková
08.03.2019 13:37bryndzovú som ešte nerobila, ale vyskúšam podľa tohto receptu :-) Ďakujem
Táňa Slahučková
11.11.2018 23:18Bryndzovú robím často, aj keď jednoduchšiu bez krokiet.
Táňa Slahučková
10.09.2018 23:45Včera sme mali bryndzovú - našu obľúbenú. Síce ju nemixujem, ale robím ju podobne.
Angela Gavlasová
01.09.2018 22:03Robím ju trošku inak, ale bryndzová je u nás TOP polievka.
Mária Chromíková
07.08.2018 17:24to musí byť mňamka
Jana Komadová
22.06.2018 23:13Máme radi občas robievam
Lenka Geršiová
21.10.2017 13:06Vyzerá to skvele :-)
Pavlína Vaksmundská
31.08.2017 18:09Polievky som nemala v láske.. Ale teraz ich zbožňujem.. Tátovyzerá super , a tie zemiakové krokety ešte lepšie..
Mária Frnová
30.05.2017 11:26májová bryndza - ideálny recept na toto obdobie...
Mária Maxianová
27.05.2017 21:06milujeme bryndzu, možno to skúsime
Monika Filípková
27.05.2017 16:16Musí chutiť výborne!
Soňa Krátka
26.05.2017 09:54niečo nové, vyskúšame
Milka Damašková
26.05.2017 02:02Mňam :) Tak teraz ste mi narobili iné chute :)))