Recepty na dnešné varenie sme dostali z centra historickej Banskej Bystrice. Nová Klubovňa nám navarila jedlo pre chlapov. Zabudnite na chvíľu na diéty a užite si obed po ktorom si dáte pivo, či dobrého šlofíka.
1. Držková polievka
SUROVINY:
Základ:
Bravčová masť, cibuľa, cesnak,rasca celá, červená paprika mletá, bobkový list, vývar, teľacie držky múka olej, majorán čerstvý, majorán sušený, čili, korenie čierne mleté.
Paprikový kompót:
Paprika čerstvá, olej, čili, cukor, sil, korenie čierne mleté, ocot vínny
POSTUP:
Na bravčovej masti orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, rascu a čili. Pridáme nakrájané držky ktoré pred tým dôkladne umyjeme. Pridáme mletú červenú papriku a zľahka restujeme. Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list a mleté čierne korenie z mlynčeka. Varíme, až kým nedostaneme požadovanú tvrdosť držiek. Polievku zahustíme zápražkou a dobre prevaríme. Na záver dochutíme soľou, korením, cesnakom, sušeným majoránom ktorý podrvíme v rukách, lístkami čerstvého majoránu a čili.
Paprikovú pomazánku pripravíme z ošúpanej upečenej papriky ktorú rozmixujeme a dochutíme soľou, korením, čili, červeným vínnym octom a štipkou cukru. Hotovú omáčku zaudíme pomocou udiarničky.
Hotové jedlo podávame s cibuľovým posúchom.
2. Bravčový spareribs
SUROVINY:
Bravčové rebrá, soľ, rasca, cesnak, marináda
POSTUP:
Bravčové rebrá opracujeme stiahneme vnútornú blanu osolíme okoreníme korením z mlynčeka, celou rascou a potrieme rozmixovaným cesnakom. Poukladáme na plech a pod alobalom pečieme na 130 stupňov cca 2 a pol hodiny. Ešte teplé rebrá potrieme prvou vrstvou marinády.
Rebrá necháme vychladnúť a uskladníme. Pred servírovaním rebrá potrieme ďalšou vrstvou marinády a prehrievame v rúre. Marináda bude karamelizovať preto si treba dať pozor na možné prihorené časti. Na tanieri rebrá popresekáme na niekoľko častí a poukladáme na tanier. Posypeme nasekanou pažítkou polejeme olivovým olejom a posypeme lupienkovou soľou.
Podávame s horčicou, chrenom a mixom nakladanej zeleniny a samozrejme s chlebom.
3. Mini šišky
SUROVINY:
Múka, vajcia, mlieko,droždie, cukor, soľ, maslo, rum, biela čokoláda, smotana na šľahanie, višne, želatína, čerešňovica, mak celý
POSTUP:
V miske zmiešame múku, soľ a žĺtok. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, pridáme do misky s múkou, vlejeme roztopené maslo a rum a vypracujeme cesto. Necháme odležať a na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska ktoré necháme ešte hodinku vykysnúť. Vykysnuté kolieska vyprážame v rozohriatom tuku.
Omáčka z bielej čokolády:
čokoládovú omáčku pripravíme tak že čokoládu rozpustíme v smotane vo vodnom kúpeli. Do rozpustenej omáčky vmiešame celý mak.
Višňová espuma:
Višne zmiešame s cukrom a rozmixujeme. Pridáme vodu, necháme prevariť a do mierne vychladnutej zmesi zamiešame želatínu. Miešame kým sa želatína nerozpustí. Naplníme do šľahačkovej fľaše a dekorujeme na tanier.
Menu pripravil: Ján Michna, šéfkuchár Banskobystrickej Klubovne
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk