Recepty šéfkuchárov - výdatný obed

 

Recepty na dnešné varenie sme dostali z centra historickej Banskej Bystrice. Nová Klubovňa nám navarila jedlo pre chlapov. Zabudnite na chvíľu na diéty a užite si obed po ktorom si dáte pivo, či dobrého šlofíka.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Držková polievka

 

SUROVINY:

 

Základ:

Bravčová masť, cibuľa, cesnak,rasca celá, červená paprika mletá, bobkový list, vývar, teľacie držky múka olej, majorán čerstvý, majorán sušený, čili, korenie čierne mleté.

 

Paprikový kompót:

Paprika čerstvá, olej, čili, cukor, sil, korenie čierne mleté, ocot vínny

 

 

POSTUP:

 

Na bravčovej masti orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, rascu a čili. Pridáme nakrájané držky ktoré pred tým dôkladne umyjeme. Pridáme mletú červenú papriku a zľahka restujeme. Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list a mleté čierne korenie z mlynčeka. Varíme, až kým nedostaneme požadovanú tvrdosť držiek. Polievku zahustíme zápražkou a dobre prevaríme. Na záver dochutíme soľou, korením, cesnakom, sušeným majoránom ktorý podrvíme v rukách, lístkami čerstvého majoránu a čili.

Paprikovú pomazánku pripravíme z ošúpanej upečenej papriky ktorú rozmixujeme a dochutíme soľou, korením, čili, červeným vínnym octom a štipkou cukru. Hotovú omáčku zaudíme pomocou udiarničky.

Hotové jedlo podávame s cibuľovým posúchom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

2. Bravčový spareribs

 

SUROVINY:

Bravčové rebrá, soľ, rasca, cesnak, marináda

 

POSTUP:

 

Bravčové rebrá opracujeme stiahneme vnútornú blanu osolíme okoreníme korením z mlynčeka, celou rascou a potrieme rozmixovaným cesnakom. Poukladáme na plech a pod alobalom pečieme na 130 stupňov cca 2 a pol hodiny. Ešte teplé rebrá potrieme prvou vrstvou marinády.

 

Rebrá necháme vychladnúť a uskladníme. Pred servírovaním rebrá potrieme ďalšou vrstvou marinády a prehrievame v rúre.  Marináda bude karamelizovať preto si treba dať pozor na možné prihorené časti. Na tanieri rebrá popresekáme na niekoľko častí a poukladáme na tanier. Posypeme nasekanou pažítkou polejeme olivovým olejom a posypeme lupienkovou soľou.

Podávame s horčicou, chrenom a mixom nakladanej zeleniny a samozrejme s chlebom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

3. Mini šišky

 

SUROVINY:

Múka, vajcia, mlieko,droždie, cukor, soľ, maslo, rum, biela čokoláda, smotana na šľahanie, višne, želatína, čerešňovica, mak celý

 

POSTUP:

 

V miske zmiešame múku, soľ a žĺtok. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, pridáme do misky s múkou, vlejeme roztopené maslo a rum a vypracujeme cesto. Necháme odležať a na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska ktoré necháme ešte hodinku vykysnúť. Vykysnuté kolieska vyprážame v rozohriatom tuku.

 

Omáčka z bielej čokolády:

čokoládovú omáčku pripravíme tak že čokoládu rozpustíme v smotane vo vodnom kúpeli. Do rozpustenej omáčky vmiešame celý mak.

 

Višňová espuma:

Višne zmiešame s cukrom a rozmixujeme. Pridáme vodu, necháme prevariť a do mierne vychladnutej zmesi zamiešame želatínu. Miešame kým sa želatína nerozpustí. Naplníme do šľahačkovej fľaše a dekorujeme na tanier.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Ján Michna, šéfkuchár Banskobystrickej Klubovne

 

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Zdrojwww.kavickari.sk

5 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

16.05.2015 12:08

držkovú polievku mám rada aj keď ju doma nevarím občas si ju dám niekde vonku :-)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

17.05.2015 17:04

u mňa z týchto jedál iba mini šišky

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

21.05.2015 14:17

okrem držkovej :) tu nemám rada

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

04.01.2018 20:06

drzkovu obcas robim,ale bez paprikoveho kompotu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

11.11.2021 20:42

Menu ako pre drevorubača :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE