Dnešné varenie bude na romantickú nôtu. Prekvapte priateľa, zostaňte v posteli dlhšie a vychutnajte si spoločný brunch!
1. Vajce Benedikt
SUROVINY:
Žemľa, vajce, plátky údeného lososa, valeriánka, kôpor, vínny ocot, soľ
Na holandskú omáčku: 125 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, biele korenie, 2 lyžice bieleho vínneho octu, 1 lyžica vody, šťava z ¼ citróna, soľ, čierne korenie, čili
POSTUP:
2 lyžice vínneho octu s lyžicou vody necháme takmer odvariť. Pridáme k žĺtkom do žiaruvzdornej misy a dáme nad vodný kúpeľ, kde vajcia vyšľahám do hustej, vláčnej a hladkej omáčky. K žĺtkom pomaly prilievame rozpustené maslo a stále miešame, kým sa všetko nespojí. Pridáme šťavu z citróna, soľ, biele korenie a štipku čili. Do hrnca dáme variť vodu, pridám trochu vínneho octu a štipku soli. Len čo začne vrieť voda, stlmíme oheň a necháme ľahko prebublávať. Lyžicou vytvoríme mierny vír a do stredu rozklepneme vajce. Vďaka víru sa žĺtok krásne obalí bielkom. Stačia 3-4 minúty a stratené vajce je hotové.
Na žemľu dáme valeriánku, plátky údeného lososa, stratené vajce a podľa chuti pridáme holandskú omáčku.
2. Bruselské vafle
SUROVINY:
250 g múky, 4 vajcia, 3 lyžice cukru, štipka soli, 20 g droždia, 100 g rozpusteného masla, 300 ml vlažného mlieka
Na podávanie: maliny, práškový cukor, mliečna čokoláda
POSTUP:
Vytvoríme si kvások zmiešaním 20 g droždia, štipky múky a cukru, všetko zalejeme trochou vlažného mlieka a necháme vzísť. Žĺtky zmiešame s cukrom a vyšľaháme. Do múky pridáme cukor, štipku soli, vyplývajúci kvások, rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko a vytvoríme hladké a mierne tekuté cesto. Necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zmiešame s vykysnutým cestom, kým sa dokonale nespoja. Na rozpálený vaflovač postupne lejeme cesto a necháme vafle upiecť. Podávame s ovocím a roztopenou čokoládou.
Menu pripravili: manželia Jirko a Marika z Kitchenstor.cz
Foto: www.povedztoposvojom.sk
Zdroj: www.kavickari.sk