Slané talianske tyčinky - Grissini

Domáce grissini tyčinky patrí medzi slané trvanlivé pečivo, ktoré skvele chutia napríklad ako tyčinky k čaju, slané tyčinky k vínu či syrové tyčinky, ktoré môžete chrumkať kedykoľvek počas dňa. Tradičné dlhé tyčinky s parmezánom si môžete pripraviť aj ako kváskové grissini, špaldové tyčinky alebo tradičné tyčinky s rozmarínom.

Suroviny na prípravu Grissini:

  • 225 g múka špaldová celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká + 1 PL (v prípade potreby)
  • 1 ½ ČL soľ
  • 3 PL olivový olej
  • 200 ml teplej vody
  • 1 ks sušeného droždia ( 1 balenie = 9g)
  • 1 PL cukor trstinový

Okrem toho budete potrebovať:

  • na potretie olivový olej
  • na posypanie napr. sezam, soľ, mak, ľan, atď.

Odporúčame vyskúšať:  Recept na Domáce opekance

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy

1. Najprv si v jednej miske dáme do teplej vody droždie a cukor a dobre premiešame. V druhej miske si zmiešame obe múky, soľ, pridáme olivový olej a vmiešame vodu s droždím.
2. Cesto poriadne vymiesime, v prípade potreby pridáme 1 PL múky. Misku s cestom prikryjeme utierkou, pokojne misu s cestom podložte ďalšou utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto na hodinu.

Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Paradajkovo-bazalková omáčka na cestoviny

cesto na slané tyčinky

Zdroj: Janka Pačeková

3. Vykysnuté cesto rozdeľte na tri časti. Z každej časti vyvaľkajte cesto do tvaru obdĺžnika, rozkrájajte na pásiky hrubé cca 0,5 cm.

cesto na slané tyčinky

Zdroj: Janka Pačeková

cesto na slané tyčinky

Zdroj: Janka Pačeková

4. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Každý pás cesta skrúťte ako na fotke a preložte na plech na pečenie.

cesto na slané tyčinky

Zdroj: Janka Pačeková

5. Každú tyčinku potrite olivovým olejom.

 

Odporúčame vyskúšať:  Recept na Domáce burgerové žemle

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

6. Tyčinky potreté olejom môžete posypať napríklad sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo soľou.

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

7. Tyčinky vložte do predhriatej rúry a pečte pri 190 stupňoch približne 20 minút. Dávajte pozor, aby vám neprihoreli. Pečte kým tyčinky nechytia zlatú, alebo hnedú farbu, čím sú tmavšie, tým budú chrumkavejšie. Pokiaľ budú mať farbu ako na fotke budú krásne chrumkavé. Hlavne treba dať pozor, aby neprihoreli.

 

Odporúčame vyskúšať:  Raňajková granola s kešu a brusnicami

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

recept na slané talianske tyčinky Grissini

Zdroj: Janka Pačeková

Prajeme dobrú chuť laugh

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Brownies z červenej repy

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

6 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

06.02.2015 14:02

robievam ich už strašne dávno len dávam hladkú múku a masť miesto oleja masť

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

06.02.2015 17:30

mňam, k tomu už iba nejaká dobrá omáčka napr. z bieleho jogurtu a cesnaku a a večerné hodovanie môže začať :-)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

14.02.2015 21:52

lákavé ;)

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

09.03.2015 17:02

toto budem musiet vyskusat :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:17

taketo tycinky robievam z listkoveho cesta,ale tieto su ovela zdravsie a urcite ich teraz k sviatkom urobim

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:47

sú to známe tyčinky,aj u nás sa také robia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE