Oslávte sviatok zamilovaných gurmánskym potešením a pripravte pre seba a svoju polovičku chutné valentínske menu.
To by malo pozostávať z ľahko stráviteľných jedál, chýbať by v ňom nemalo ani trošku pikantného korenia, suroviny s afrodiziačným účinkom a, samozrejme, sladulinký dezert. Ak sa vám takéto menu nechce vymýšľať, nechajte sa inšpirovať tým naším.
Ako na valentínsku večeru? Stavte na TOP valentínske jedlá, ale aj na romantickú atmosféru!
Ak plánujete pripraviť výnimočné valentínske menu doma, tu je niekoľko krokov, ktoré vám môžu pomôcť:
- Vytvorte romantickú atmosféru - pripravte príjemnú hudbu, rozsvieťte sviečky a vytvorte si intímna a romantickú atmosféru. Môžete použiť aj dekorácie ako ruže či srdiečka.
- Kompletné valentínske menu - dobre premyslite, čo pripravíte. Môže to byť špeciálne valentínske menu, ktorým ohúrite svoje milovanú polovičku.
- Predjedlo - príprava niečoho jednoduchého a elegantného, ako napríklad krevetový koktail, šalát caprese alebo sušienky plnené kozím syrom. Ak si potrpíte na zážitkové valentínske menu, určite nezabudnite ani na predjedlo.
- Hlavné jedlo - vyberte si niečo, čo dokážete dobre pripraviť a čím potešíte svojho partnera. Vynikajúce valentínske menu v podobe hlavného jedla môže byť napríklad restované hovädzie, pečený losos alebo vegetariánska možnosť ako napríklad zeleninové rizoto s hubami.
- Dezert - pripravte niečo sladké a romantické, napríklad čokoládovú tortu, panacotu alebo jahodové fondue. Ak nechcete tráviť veľa času v kuchyni, vždy môžete objednať dezert z miestneho cukrárstva alebo zákusky dobrej kvality.
- Nápoj - pripravte si šumivé víno, koktaily alebo nealkoholické nápoje, ktoré budú dopĺňať jedlo a príjemne vás osviežia.
Dôležité je sa dobre postarať o prezentáciu jedla. Použite elegantné doštičky a ozdobte tanier pomocou byliniek alebo kvetov. Profesionálna prezentácia dokáže zvýšiť dojem až na nečakanú úroveň.
Nezabudnite si vyhradiť čas na seba navzájom. Vychutnajte si spoločné jedenie a sústreďte sa iba na seba. Urobte to špeciálnym večerom, plným radosti, lásky a romantiky a pripravte si príjemné valentínske menu a romantickú večeru.
Valentínske raňajky
Tu je niekoľko nápadov na romantické valentínske raňajky:
- Raňajky v posteli - prineste do postele raňajky pre vášho milovaného špeciálneho človeka. Môžu to byť croissanty, čerstvé ovocie, jogurt, džemy a čerstvé šťavy.
- Raňajky na terase - ak máte možnosť, pripravte raňajky na terase alebo v záhrade. Prineste si pohár šampanského alebo čerstvý ovocný džús, pečivo, volské oko, šunku a syr.
- Raňajky pri sviečkach - vytvorte romantickú atmosféru s raňajkami pri sviečkach a vašom obľúbenom raňajkovom menu.
- Prekvapenie - ak váš partner či partnerka nosí peňaženku alebo tašku do práce, môžete im dovnútra schovať malé balíčky s drobnosťami ako čokoládu, lístok s odkazom či zaujímavým citátom alebo balíčky obľúbených malých vecí, ktoré ich potešia pri raňajkách.
Veríme, že tieto nápady vám pomôžu! Urobte si čas na to, aby ste si mohli vychutnať valentínske menu aj v podobe spoločných a romantických raňajok s vašou drahou polovičkou.
Mňami-hami valentínske menu!
Tu je niekoľko tipov na vynikajúce a chutné kompletné valentínske menu:
Predjedlá
- Kozie syry s medom a vlašskými orechmi
- Krevety na grile s cesnakom a bylinkami
- Paradajková polievka s feta syrom
Hlavné jedlá
- Pečené lososové filety s limetkovým maslom
- Filet Mignon so šampiňónovou omáčkou
- Vegetariánske lasagne so špenátom a ricottou
Prílohy
- Grilované zeleninové špízy s bylinkovým maslom
- Pečená zelenina
Dezerty
- Čokoládová torta s malinami a šľahačkou
- Nepečený lotus cheesecake
- Vanilková panacotta
Nezabudnite tiež na vhodné nápoje, ako napríklad šampanské, ružové víno alebo domáci koktejl. A samozrejme aj na sladkú odmenu pre toho, kto pripravil valentínsku večeru! Dúfame, že si užijete valentínsku večeru.
Neprehliadnite: Ako schudnúť z brucha za jednu noc – bez cvičenia? Neuveriteľné, dá sa to!
PREDJEDLO – Grilovaný baklažán
Ingrediencie: baklažán, paradajky, soľ, čierne mleté korenie, kyslá smotana, strúhaný syr, olej
Príprava: Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme vypotiť. Dôkladne umyjeme, osušíme, okoreníme a na grilovacej panvici na troche oleja opečieme. Podávame s kolieskom paradajky a kopčekom smotany, ktorú zmiešame so strúhaným syrom. Ozdobíme bazalkou.
Pozri aj: Sladký Valentín: Čokoládovo-jahodové muffiny si jednoducho zamiluješ!
POLIEVKA – Krémová zelerová polievka
Ingrediencie: 1 väčší zeler, dve menšie mrkvy, 1 petržlen, 6 ks zemiakov, kurací, alebo hovädzí vývar, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 smotana na varenie, 1 šľahačková smotana, mleté biele korenie, soľ, maslo, petržlenová vňať
Postup: Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Tak pridáme zemiaky a nakrájanú zeleninu a zalejeme vývarom. Ochutíme soľou, korením a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Polievku rozmixujeme, prilejeme smotany, ešte raz rozmixujeme ak je to potrebné a necháme prevrieť. Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne kúskami uvarenej špargle.
Tip pre vás: Rok 2024 bude rokom Dreveného DRAKA: TOTO NÁM PRINESIE!
HLAVNÉ JEDLO – Grilovaný losos
Ingrediencie: losos, zelenina (ako napríklad zelená fazuľka, cuketa, paprika, mrkva, brokolica, cibuľa), olivový olej, citrónová šťava, bylinková soľ
Postup: Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a opečte na troche olivového oleja, buď na panvici, alebo v rúre. Zeleninu si pripravte na pare, alebo upečte a podávajte spolu s lososom napríklad s bagetkou.
Pozri aj: Domáca maska na tvár z jahôd: Proti akné, vráskam i na hydratáciu
DEZERT – Čokoládové fondue s jahodami
Ingrediencie: čerstvé jahody, horká čokoláda, čokoládový likér, smotana na šľahanie, cca 1 lyžica masla
Postup: Čokoládu, smotanu, maslo a likér rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmes premiešame a prelejeme do fondue nádoby, pod ktorú zapálime ohrievač. Umyté a osušené jahody namáčame v čokoládovej zmesi.
Aktualizované na 10.02.2024