Seed cycling: Zdravý menštruačný cyklus vďaka semienkam!

seed cycling

Seed cycling, alebo „cyklovanie semienok,“ je prirodzená metóda, ktorá si získava čoraz väčšiu popularitu medzi ženami hľadajúcimi jemný a vyvážený spôsob, ako podporiť zdravý menštruačný cyklus. Táto technika využíva silu semienok, ktoré obsahujú cenné živiny a hormón-regulujúce látky, aby pomohli harmonizovať hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu.

Cieľom seed cyclingu je podporiť jednotlivé fázy cyklu pomocou rôznych druhov semienok, ktoré môžu prispieť k optimálnej hladine estrogénu a progesterónu. Táto metóda sa považuje za holistickú a prírodnú alternatívu k tradičným hormonálnym terapiám, najmä pre ženy, ktoré hľadajú šetrnejšie riešenie problémov spojených s menštruáciou, menopauzou alebo hormonálnou nerovnováhou.

Prečítajte si: Georgina Rodriguez prezradila: TOTO je zemiaková omeleta, ktorá poháňa Cristiana Ronalda!

Ako funguje seed cycling?

Seed cycling sa opiera o myšlienku, že určité semienka obsahujú živiny, ktoré môžu prirodzene podporovať produkciu hormónov a pomáhať v rôznych fázach menštruačného cyklu. Cyklus sa obvykle rozdeľuje na dve hlavné fázy: folikulárnu (1. - 14. deň) a luteálnu fázu (15. - 28. deň).

Každá fáza vyžaduje inú hormonálnu podporu a práve rôzne druhy semienok poskytujú potrebné látky na udržanie hormonálnej rovnováhy. Semienka sa buď pomáhajú zvýšiť estrogén počas folikulárnej fázy, alebo podporujú produkciu progesterónu počas luteálnej fázy.

1. Folikulárna fáza (1. – 14. deň)

Folikulárna fáza sa začína prvým dňom menštruácie a trvá až do ovulácie. Počas tejto fázy je dôležitý nárast hladiny estrogénu, hormónu, ktorý pripravuje telo na ovuláciu a rast folikulov vo vaječníkoch.

Počas tejto fázy sa odporúča konzumácia ľanových semienok a tekvicových semienok, pretože tieto semienka obsahujú látky, ktoré podporujú prirodzené zvyšovanie estrogénu:

  • Ľanové semienka: Obsahujú lignany, fytoestrogény, ktoré pomáhajú zvyšovať a regulovať hladiny estrogénu. Okrem toho sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri znižovaní zápalov a udržiavaní hormonálnej rovnováhy.
  • Tekvicové semienka: Sú bohaté na zinok, ktorý hrá dôležitú úlohu v produkcii estrogénu a podporuje funkciu imunitného systému. Zinok tiež pomáha podporovať zdravie vaječníkov a rast folikulov.

2. Luteálna fáza (15. – 28. deň)

Luteálna fáza začína po ovulácii a trvá až do začiatku ďalšej menštruácie. V tejto fáze sa zvyšuje hladina progesterónu, hormónu, ktorý pripravuje maternicu na potenciálnu implantáciu oplodneného vajíčka a udržanie tehotenstva. Nízka hladina progesterónu môže viesť k nepravidelnému cyklu, bolestivej menštruácii, alebo k ťažkostiam s plodnosťou.

V tejto fáze sa odporúča konzumácia slnečnicových semienok a sezamových semienok, pretože tieto semienka obsahujú živiny, ktoré podporujú produkciu progesterónu:

  • Slnečnicové semienka: Obsahujú vysoké množstvo vitamínu E, ktorý podporuje produkciu progesterónu a pomáha pri hormonálnej rovnováhe. Taktiež obsahujú selén, ktorý je dôležitý pre zdravú funkciu štítnej žľazy a podporuje detoxikáciu pečene.
  • Sezamové semienka: Tieto semienka obsahujú lignany, ktoré pomáhajú inhibovať nadbytočnú produkciu estrogénu, čím podporujú vyváženie hormonálnych hladín počas luteálnej fázy. Sú tiež bohaté na zdravé tuky a vitamíny, ktoré podporujú hormonálnu rovnováhu.

Odporúčame: Horoskop na november 2024: Komu predpovedá silné emócie, nečakané stretnutia a zmeny v práci?

menštruačný cyklus
Depositphotos

Ako implementovať seed cycling do každodennej stravy?

Implementácia seed cyclingu do vašej stravy je jednoduchá. Počas prvej polovice cyklu (folikulárna fáza) konzumujte jednu polievkovú lyžicu mletých ľanových a tekvicových semienok denne. Po ovulácii (luteálna fáza) prejdite na jednu polievkovú lyžicu mletých sezamových a slnečnicových semienok denne.

Dôležité je konzumovať semienka čerstvo pomleté, pretože to zaručí maximálnu absorpciu živín. Môžete ich pridávať do smoothie, šalátov, ovsenej kaše alebo jogurtov. Ak máte problém s pravidelným sledovaním menštruačného cyklu, môžete využiť rôzne mobilné aplikácie, ktoré vám pomôžu sledovať fázy vášho cyklu a pripomenú vám, kedy prejsť na iné semienka.

Neprehliadnite: Kompletná mapa najkrajších vianočných trhov na Slovensku a v Česku v roku 2024

Aké sú zdravotné výhody seed cyclingu?

Seed cycling má mnoho zdravotných výhod, najmä pre ženy, ktoré sa snažia regulovať svoj menštruačný cyklus alebo zmierniť hormonálne príznaky. Medzi hlavné výhody patrí:

  1. Regulácia menštruačného cyklu: Seed cycling môže pomôcť zlepšiť pravidelnosť menštruácie a vyvážiť hormóny počas celého cyklu. Môže byť prospešný pre ženy s nepravidelnými cyklami alebo tými, ktoré trpia silnými menštruačnými kŕčmi a PMS.
  2. Zmiernenie symptómov PMS: Semienka používané v seed cyclingu obsahujú látky, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS), ako sú podráždenosť, nadúvanie, zmeny nálad a únava.
  3. Podpora plodnosti: Vyvážené hormonálne hladiny sú kľúčové pre zdravú plodnosť. Seed cycling môže pomôcť zlepšiť ovuláciu a podporiť zdravie vaječníkov, čím zvyšuje šance na otehotnenie.
  4. Podpora zdravia kostí a pokožky: Semienka používané v seed cyclingu sú bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, ktoré podporujú nielen hormonálne zdravie, ale aj zdravie pokožky, vlasov a kostí. Napríklad zinok v tekvicových semienkach prispieva k silným nechtom a vlasom, zatiaľ čo vitamín E v slnečnicových semienkach pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zdravú.
  5. Podpora zdravého metabolizmu: Vláknina a zdravé tuky obsiahnuté v semienkach podporujú správne trávenie a metabolizmus, čo môže pomôcť aj pri regulácii hmotnosti.

Prečítajte si aj: Športová podprsenka: Tieto tipy vám zaručia dokonalý výber!

Pre koho je seed cycling vhodný?

Seed cycling môže byť prospešný pre ženy v rôznych fázach života:

  • Ženy s nepravidelným menštruačným cyklom: Pomáha regulovať cyklus a zlepšovať jeho pravidelnosť.
  • Ženy s hormonálnou nerovnováhou: Ak trpíte príznakmi hormonálnej nerovnováhy, ako sú akné, únava, bolestivá menštruácia alebo problémy s plodnosťou, seed cycling môže byť šetrnou prírodnou alternatívou.
  • Ženy v období menopauzy: Seed cycling môže zmierniť príznaky spojené s menopauzou, ako sú návaly horúčavy, zmeny nálad a suchá pokožka.
  • Tehotné ženy a ženy po pôrode: Seed cycling pomáha telu vyrovnávať hormóny a podporuje zdravé zotavenie po pôrode.

Seed cycling je prirodzená, jednoduchá a účinná metóda na podporu hormonálnej rovnováhy a zdravého menštruačného cyklu. Pravidelnou konzumáciou vybraných semienok môžete nielen zmierniť symptómy hormonálnej nerovnováhy, ale aj podporiť celkové zdravie svojho tela. Vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov môžu semienka slúžiť ako prirodzený „hormonálny balzam“ pre ženský organizmus.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE