Stop večernému prejedaniu: 4 jednoduché tipy pre vyváženú stravu

Ako sa večer neprejesť

Možno to poznáte: počas dňa ste zaneprázdnení, nemáte čas sa najesť alebo si vedome dávate ľahšie jedlá, pretože sa snažíte zdravo stravovať. Cítite sa dokonca hrdí na svoju disciplínu. Ale večer, keď sa už deň chýli ku koncu, vás to dobehne. Cítite silný hlad a často siahate po menej výživných a nezdravých jedlách. Prečo sa to deje a ako sa tomu vyhnúť?

Večer si telo pýta, čo mu počas dňa chýbalo - energiu a kalórie. Ak ho počas dňa neustále obmedzujete, telo sa večer ocitne v strese a túži doplniť potrebnú energiu, často rýchlo dostupnou vo forme sladkostí, čipsov alebo iného nezdravého jedla. Tento fenomén je bežný a má viacero dôvodov.

Prečo sa vlastne prejedáme?

Jedným z hlavných dôvodov večerného prejedania je fakt, že počas dňa nejeme dostatočne výživné jedlá. To vedie k vytvoreniu energetického deficitu, ktorý sa v tele nahromadí. Mnohí z nás si neuvedomujú, že aj keď jeme menej, naše telo si neskôr začne pýtať späť, čo mu chýba. 

Keď sa počas dňa obmedzujeme a konzumujeme málo výživné jedlá (ako šalát bez dostatku bielkovín), večer cítime extrémny hlad, ktorý často riešime rýchlymi a kaloricky bohatými potravinami. Nanešťastie, tieto potraviny sú často bohaté na cukry a tuky, ale majú nízku výživnú hodnotu, čo zvyšuje pravdepodobnosť nadmerného príjmu prázdnych kalórií.

Nevynechajte: Psychológovia radia: Tu sú tipy, ako skoncovať s prejedaním sa

Prečo sa prejedáme
Depositphotos

Deficit vs. stres

Deficit kalórií počas dňa spôsobuje stres nielen pre telo, ale aj pre našu myseľ. Predstavte si, ako vyzerá vaše konanie, keď ste v strese. Zväčša to môže byť chaotické a situáciu neriešime s chladnou hlavou. Tento stres nás môže viesť k nekontrolovanej konzumácii potravín vo večerných hodinách, čo je spojené s emocionálnym jedením. Naše telo, keď sa ocitne v strese, preferuje rýchlu a jednoduchú energiu, čo vedie k tomu, že siahneme po potravinách s vysokým obsahom cukrov a tukov. Tie nám dodajú energiu rýchlo, ale len na krátky čas, čím vytvárajú začarovaný kruh.

4 tipy, ako sa vyhnúť večernému prejedaniu:

1. Jedzte výživnejšie počas dňa

Hlavným riešením je zahrnúť do denného jedálnička viac výživných potravín. Malý šalát na obed nestačí. Počas dňa by ste mali jesť viac a nevynechávať hlavné jedlá. Každé jedlo by malo obsahovať vyváženú kombináciu bielkovín, zdravých tukov, sacharidov a zeleniny. Po vyváženom obede si dajte napríklad čerstvé ovocie.

2. Pridajte viac bielkovín do jedla

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou, ktorá podporuje rast svalovej hmoty, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje pocitom hladu medzi jedlami. Práve bielkovina nám pomáha efektívne sa zbaviť aj nechceného tuku. Konzumácia bielkovín (napr. vajcia, kuracie mäso, ryby, tofu, strukoviny) zabezpečí, že budete dlhšie nasýtení, čo vás ochráni pred večerným prejedaním sa.

Odporúčame aj: 10 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš – TOP tipy na zdravé snacky

Zdravá a vyvážená strava

3. Pite dostatok vody

Niekedy si naše telo zamieňa smäd s hladom. Je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem vody počas dňa, aby ste tejto zámene predišli. Pitie vody pred jedlom môže tiež napomôcť k tomu, aby ste sa cítili plnšie a jedli menej.

4. Naplánujte si zdravé večerné občerstvenie

Ak máte tendenciu mať večer hlad, namiesto nezdravých snackov si vopred naplánujte zdravšie možnosti, ako sú orechy, grécky jogurt, ovocie alebo zeleninu s hummusom. Týmto spôsobom sa vyhnete pokušeniu siahnuť po menej výživných možnostiach.

Bude vás zaujímať: Trápi ťa neznesiteľná únava po jedle? Tvoja diagnóza je jasná!

Je dôležité uvedomiť si, že večerný hlad nie je vždy výsledkom slabosti alebo nedisciplinovanosti. Snažte sa neobviňovať sami seba, ale radšej sa zamerajte na optimalizáciu denného jedálnička. Riešením večerného prejedania je správne nastavená denná strava, ktorá obsahuje dostatok živín a je pravidelná. Výživné jedlá počas dňa vám pomôžu udržať hladinu energie stabilnú a zabránia večerným excesom. 

Hlad večer je len signálom, že vaše telo niečo potrebuje. Vy mu však môžete predchádzať tým, že sa o seba budete počas dňa starať a dáte telu to, čo potrebuje. Navyše, s dostatočne vyváženým stravovaním počas dňa budete mať viac energie.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE