Ako začínať svoj deň a nepribrať? 5 praktík pre zdravý a vyvážený životný štýl

Zdravé raňajky

Niektorí ľudia, zdá sa, nikdy nepriberú. Bez ohľadu na to, čo jedia alebo ako trávia svoj čas. Iní zas majú pár kíl navyše iba z prejdenia sa okolo cukrárne. A nás to, samozrejme, občas aj štve. Zatiaľ čo genetika môže hrať určitú rolu, pravdou je, že veľa z nich dodržiava denné rutiny a návyky, ktoré im pomáhajú udržať si optimálnu hmotnosť a zdravý životný štýl.

Nemusí byť na prvý pohľad všetko tak, ako sa možno zdá. Mnoho z týchto ľudí si udržuje svoju váhu stabilnú práve preto, pretože si do svojho každodenného života preniesli niekoľko praktík. Prinášame vám tých päť, s ktorými môžete začínať svoj deň aj vy. Pomôžu vám nielen schudnúť, ale aj získať energiu, lepšiu náladu na celý deň a disciplínu.

Odporúčame: Japonská strava a dlhovekosť: 10 výživných potravín, ktoré zlepšia zdravie a predĺžia život

 

5 ranných praktík, vďaka ktorým nepriberiete:

1. Začínajte deň pohybom 

Ranné cvičenie je zázrak pre telo aj myseľ. Jedným z najčastejších zvykov, ktorý odporúčajú ľudia so stabilnou váhou, je ranné cvičenie. Nezáleží na tom, či je to rýchla prechádzka, beh, joga alebo niekoľko minút cvičenia s vlastnou váhou

Pohyb na začiatku dňa naštartuje metabolizmus a pomáha spáliť kalórie. Ranné cvičenie prináša viacero benefitov: zvyšuje hladinu endorfínov a zlepšuje náladu. Podobne, cvičenie na lačno zlepšuje citlivosť na inzulín, čo je kľúčové pre kontrolu hmotnosti. Pomáha tiež vytvoriť pravidelnú rutinu, ktorá udrží telo v rovnováhe a redukuje riziko priberania.

Bude vás zaujímať: Týchto 8 jedál ti denne ničí zdravie – sú aj v tvojom jedálničku?

Ranný pohyb a cvičenie
Depositphotos

2. Dbajte na hydratáciu

Voda pred jedlom je základ. Jedným z najjednoduchších, ale často podceňovaných návykov, je pitie vody hneď po prebudení. Ľudia, ktorí si udržiavajú stabilnú váhu, začínajú deň pohárom čistej vody, niekedy s citrónom. Hydratácia ráno preplachuje toxíny z tela, podporuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. 

Pitie vody pred raňajkami zlepšuje trávenie a podporuje správne funkcie obličiek, znižuje pocit hladu, čo môže znížiť príjem kalórií počas dňa. Navyše, tí, ktorí si tento návyk osvoja, často uvádzajú aj zvýšenú energiu a sústredenosť.

3. Jedzte vyvážené raňajky bohaté na bielkoviny

Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako princ, večeraj ako žobrák. Pravdou je, že ľudia, ktorí dbajú na zdravý životný štýl, si dávajú pozor na to, čo jedia na raňajky. Základom sú vyvážené jedlá bohaté na bielkoviny a vlákninu, ktoré podporujú pocit sýtosti a dodávajú energiu na celé dopoludnie. Klasickým sladkým raňajkám, ako cereálie alebo pečivo, ktoré síce chutia dobre, ale rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú hlad, sa títo ľudia vyhýbajú. A mali by sme aj my.

Najlepšie možnosti, ktoré môžete zvážiť, sú napríklad vajcia, grécky jogurt alebo tvaroh. Sú bohaté na bielkoviny, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi, a to znižuje riziko náhleho hladu neskôr počas dňa. Ovsené vločky s čerstvým ovocím a orechmi zas ponúkajú dostatok vlákniny na podporu trávenia a predĺženie pocitu sýtosti.

Nezabúdajte! Jedzte pomaly a vedome! 

4. Naplánujte si svoj deň dopredu 

A to vrátane jedál. Žijeme v rýchlej dobe, kedy je príprava kvalitného jedla skutočný problém. Veľakrát siahame po bagete z bufetu, len aby sme niečo zjedli. Ľudia, ktorí si udržiavajú stabilnú váhu, majú často naplánovaný nielen svoj celý deň, ale aj to, čo budú jesť. Plánovanie jedál im pomáha vyhnúť sa impulzívnemu stravovaniu, ktoré často vedie k príliš vysokému príjmu kalórií. Ak si vopred naplánujete svoje jedlá a snacky, vedzte, že sa vyhnete rýchlym nezdravým riešeniam.

Plánovanie stravy umožňuje lepšiu kontrolu nad tým, čo a koľko zjete. Pomáha predchádzať denným pokušeniam, ktoré na nás číhajú z každej strany. Šetrí to aj čas a energiu, pretože nemusíte premýšľať o tom, čo budete jesť. V krátkosti, ak si plánujú svoje jedlá, máte menšiu tendenciu prejedať sa, čo je kľúčové pre udržanie váhy.

Inšpirujte sa: Dobré návyky úspešných ľudí a milionárov – osvoj si aj ty týchto 10 zvykov bohatých ľudí

Zdravé jedlo
Depositphotos

5. Mentálna pohoda ako základ

Telo a myseľ sú maximálne prepojené. Jedno ovplyvňuje druhé a majú nad sebou skutočne veľkú kontrolu. Mentálna pohoda a psychické zdravie hrá kľúčovú úlohu v regulácii hmotnosti, pretože stres a úzkosť môžu viesť k prejedaniu, najmä konzumácii nezdravých jedál. Už len pár minút venovaných hlbokému dýchaniu môžu pomôcť zvládať stres a zlepšiť celkové zdravie. Znižuje sa hladinu stresového hormónu kortizol, ktorý môže podporovať ukladanie tukov, najmä v oblasti brucha.

Celkovo si ale zlepšujete náladu, a tým podporujete pozitívny postoj k cvičeniu a zdravej strave. Emocionálna rovnováha je tiež dôležitá pre zdravé rozhodovanie. Či už rozhodovania v práci, alebo pri výbere svojho obeda. Tzv. „mindfulness“, o ktorom v posledných rokoch počúvame stále viac a viac, pomáha ľuďom byť viac v súlade so svojimi fyzickými pocitmi hladu.

Z týchto praktík ste si mohli všimnúť, že ide skôr o konzistentné návyky, ktoré udržujú naše telo zdravé. Každý deň je iný, a preto je úplne v poriadku, ak nestihnete všetko. Nezlyhali ste. Je však potrebné dbať na to, že pohyb, hydratácia, zdravé raňajky, plánovanie jedál a starostlivosť o mentálnu pohodu sú základnými stavebnými kameňmi životného štýlu, ktorý chcete viesť. 

Ak hľadáte spôsoby, ako si udržať zdravú váhu a získať viac energie, tieto praktiky môžu byť skvelým východiskom. Pomôžu vám nielen udržať si stabilnú hmotnosť, ale aj dosiahnuť lepšiu fyzickú a mentálnu pohodu pri každodenných rozhodnutiach.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE