Ako si vybrať dokonalé dámske sako? Takto budeš vyzerať nadčasovo a šik!

Ako si správne vybrať sako

S jesennou módou a chladnejšími dňami prichádza vrstvenie. No a čo je viac vhodné na vrstvenie, ako dobre padnúce a vyzerajúce sako. Veru, iba málo čo. Dámske sako je jedným z tých kúskov oblečenia, ktorý nikdy nevyjde z módy. Naozaj nikdy. Je nadčasové, univerzálne a dokáže okamžite dodať outfitu šmrnc a eleganciu.

Ak hľadáte spôsob, ako investovať do svojho šatníka a zároveň zostať verná svojmu štýlu, dobre zvolené dámske sako je tou správnou voľbou. Ale ako si vybrať to pravé, ktoré vám bude dokonale sedieť a vyjadrovať váš osobný štýl? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Na čo sa pri výbere dámskeho saka zamerať? 

1. Poznajte svoj typ postavy

Prvý a snáď najdôležitejší krok pri výbere saka je pochopenie vášho typu postavy. Rôzne strihy a štýly totiž môžu zvýrazniť alebo, naopak, potlačiť niektoré rysy postavy. Ak máte úzky pás a vyvážené proporcie medzi bokmi a ramenami, ideálne pre vás bude sako s opaskom alebo s jemným vypasovaním, ktoré zvýrazní váš pás a zachová rovnováhu postavy.

Ak sú vaše boky širšie než ramená, vyberte si sako, ktoré pridá objem v hornej časti tela, napríklad s výraznými ramenami či detailmi, ako sú nášivky na pleciach. Máte širší pás a boky, ale štíhle nohy? Vyberajte sako s jednoduchým strihom bez prílišného zdôrazňovania oblasti pása. Dlhšie sako s rovným strihom vytvára pri tejto postave lichotivý a vyvážený look. Postava typu obdĺžnik, teda rovnomerne rozdelené proporcie bez výrazného pásu, si zas pýta sako s vypasovaním alebo také s výraznými detailmi v oblasti bokov, ktoré dodajú ženskosť. 

Inšpirujte sa: Jeseň si opätovne podmaňuje červenú. Tentokrát stavte na nohavice!

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

2. Dôležitá je správna veľkosť 

Správna veľkosť je pri dámskom saku kľúčová. Sako by malo sedieť na ramenách bez toho, aby vás obmedzovalo v pohybe. Rukávy by mali končiť tesne pri zápästí a sako by malo ľahko kopírovať vaše telo bez toho, aby bolo príliš voľné alebo príliš tesné. Aj keď neplánujete nosiť sako zapnuté, odporúčame vám ho pri skúšaní zapnúť. To vám pomôže správne odhadnúť jeho veľkosť.

Samozrejme, nebol by to šatník bez dobrého oversize saka, takže stavte aj na to. Ak chcete sako nosiť aj cez hrubšie svetre či viac vrstiev, uistite sa, že máte dostatok miesta v oblasti ramien a chrbta. 

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

3. Materiál je tiež kľúčový

Materiál, z ktorého je sako vyrobené, má zásadný vplyv na to, ako vyzerá a ako sa v ňom cítite. Pre nadčasový a elegantný vzhľad siahnite po kvalitných materiáloch, ako je vlna, kašmír či hodváb. Vlnené saka sú ideálne teraz na jeseň a zimu, zatiaľ čo ľahké bavlnené alebo hodvábne materiály sú perfektné na jar a leto. 

Navyše, luxusné materiály, ako je kašmír, môžu investíciu do saka ešte viac zvýhodniť, pretože vydrží dlhšie a aj po rokoch bude vyzerať skvelo. Pamätajte, veľkou zložkou sú investície do kvality pred kvantitou. Namiesto nákupu piatich rôznych trendových blejzrov z fast fashion shopu uprednostnite pomalú módu. Z dlhodobého hľadiska vám ušetria čas a peniaze. 

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

4. Vyberajte neutrálne farby a univerzálnosť

Ak hľadáte sako, ktoré sa bude hodiť k rôznym outfitom a príležitostiam, odporúčame začať s neutrálnymi farbami, ako je čierna, sivá, béžová alebo tmavomodrá. Tieto farby sú ľahko kombinovateľné a hodia sa k takmer všetkému. Sú dokonalým základom pre akýkoľvek outfit. Ak začínate so zbierkou blejzrov od nuly, kúpte si najskôr čierne sako. 

Čierne alebo hnedé sako je skvelým základom, ktorý môžete doladiť výraznými doplnkami či šperkami, ak chcete svoj outfit oživiť. Neskôr pridajte námornícke alebo šedé sako. Tieto možnosti sú o niečo menej formálne. Vďaka tomu sú skvelé pre priateľskejšie, neformálne udalosti, ako je obed s klientmi. 

Bude vás zaujímať: Čo si obliekla Emily v druhej časti seriálu? Pozrite si najzaujímavejšie outfity!

Hanna Schönberg
INSTAGRAM / @hannaschonberg

5. Experimentujte so vzormi a strihmi

Hoci klasické neutrály sú skvelým základom, nebojte sa občas vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Kockované alebo pruhované saka môžu pôsobiť veľmi sofistikovane, najmä v kombinácii s jednoduchšími kúskami. Strihy, ako sú oversized saká, sú v posledných rokoch veľmi trendy a dodávajú ležérny, ale pritom stále elegantný vzhľad. Napríklad kockované sako môže byť výborným oživením základného kancelárskeho looku.

6. Zvážte príležitosť, na ktorú sako potrebujete

Pri výbere saka je tiež dôležité zvážiť, na aké príležitosti ho plánujete nosiť. Potrebujete ho na pracovné stretnutia alebo hľadáte niečo viac ležérne na voľný čas? Formálne udalosti a eventy si skutočne vyžadujú elegantné a štruktúrované modely, zatiaľ čo na každodenné nosenie sú skvelou voľbou uvoľnenejšie, pohodlnejšie modely s voľnejším strihom.

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

Miroslava Dobiš a Michael Kovačik
INSTAGRAM / @fashionspy.sk

7. Vrstvenie ako kľúčový prvok štýlu 

Jedným z veľkých módnych trendov posledných rokov je vrstvenie. O, áno! Dámske sako je skvelým prvkom pre tvorbu vrstveného outfitu. Môžete ho nosiť na košele, roláky či ľahké svetre. V chladnejších mesiacoch ho zase môžete kombinovať s kabátom alebo hrubším šálom. Budete vyzerať božsky! Garantujeme vám, že vrstvenie je jedným z najlepších spôsobov, ako dosiahnuť sofistikovaný outfit a zároveň si zachovať pohodlie v meniacom sa počasí.

Rosie Huntington-Whiteley
INSTAGRAM / @rosiehw

8. Doplnky, ktoré dotvoria outfit

K dokonale zvolenému saku patrí aj premyslený výber doplnkov. Masívny šál alebo výrazná kabelka môže sako dostať na oveľa vyššiu úroveň. Ak zvolíte jednoduché sako, môžete si dovoliť výraznejšie doplnky a naopak. Kombinácia minimalistického saka s farebnými doplnkami je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť moderný a zároveň nadčasový outfit.

Prečítajte si: Úplety inšpirované zasneženými svahmi a lyžami – trend, ktorý ťa štýlovo zahreje

Petra Macková
INSTAGRAM / @pepamack

Mnoho z nás vie, že výber dokonalého dámskeho saka či kabátu si vyžaduje čas a pozornosť. Avšak, správne zvolený kúsok vám môže slúžiť roky. Proste nikdy nevyjde z módy a je vhodný na každú príležitosť. 

Ak sa riadite vyššie uvedenými radami, teda poznáte svoju postavu, vyberáte kvalitné materiály a myslíte na všestrannosť a štýl, zaručene ste na dobrej ceste. Takže nabudúce, keď ráno budete stáť pred skriňou a premýšľať, čo si obliecť, nezabudnite, že dokonalé sako je odpoveďou na otázku, ako byť vždy elegantná a pripravená na ... všetko! 

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @pepamack, INSTAGRAM / @rosiehw

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE