Kyselina fytová – čo to je a aké má účinky na naše zdravie a krásu?

Kyselina fytová

Kyselina fytová, alebo tiež známa ako inositol hexafosfát (IP6), je prirodzene sa vyskytujúca látka nachádzajúca sa v mnohých rastlinách, semenách, obilninách a strukovinách. Je to jeden z hlavných foriem, v ktorých rastliny ukladajú fosfor. Kyselina fytová je považovaná za dôležitú látku nielen z pohľadu rastlín, ale aj z hľadiska ľudského zdravia. No napriek jej potenciálnym prínosom, občas býva označovaná aj za „anti-nutrient“, teda látku, ktorá môže narúšať vstrebávanie niektorých minerálov.

Pozrime sa na to, čo kyselina fytová je, ako vplýva na naše zdravie, krásu a prečo by mala mať miesto vo vašej strave, ale aj to, prečo by sa jej konzumácia mala niekedy zvážiť.

Prečítajte si: Akné: Najväčšie mýty, ktoré vám škodia viac ako pomáhajú. Spoznaj fakty!

Čo je kyselina fytová?

Kyselina fytová je organická zlúčenina, ktorá sa vyskytuje predovšetkým v rastlinných bunkách. Najviac sa jej nachádza v semenách rastlín, obilninách, strukovinách a orechoch, kde slúži ako zásoba fosforu. Rastliny používajú kyselinu fytovú na uskladňovanie fosforu, ktorý je pre ne dôležitý pre rast a vývoj. Keď semeno začne klíčiť, enzýmy štiepia kyselinu fytovú, čo uvoľňuje fosfor pre novú rastlinu.

Pre človeka však kyselina fytová funguje inak. Keďže naše tráviace systémy nedokážu ľahko štiepiť túto zlúčeninu, fytát sa v tele správa odlišne. Na jednej strane môže blokovať vstrebávanie niektorých minerálov, ale na druhej strane môže poskytovať množstvo zdravotných výhod.

Odporúčame: Najkrajšie vianočné trhy v Európe 2024: Kde a kedy si užiť pravú sviatočnú atmosféru?

kyselina fytová a zdravie
Depositphotos

Kyselina fytová a zdravie

Kyselina fytová má niekoľko účinkov, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie, hoci sa o nej diskutuje kvôli jej potenciálnym negatívnym vplyvom na vstrebávanie niektorých dôležitých minerálov, ako sú vápnik, železo a zinok. Tu je niekoľko hlavných účinkov kyseliny fytovej na zdravie:

1. Antioxidačné vlastnosti

Kyselina fytová pôsobí ako silný antioxidant, čo znamená, že dokáže neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Voľné radikály môžu spôsobovať poškodenie buniek a viesť k rôznym ochoreniam vrátane rakoviny, srdcových chorôb a zápalových stavov. Antioxidačné vlastnosti kyseliny fytovej pomáhajú telu chrániť sa pred týmito negatívnymi účinkami.

2. Prevencia rakoviny

Kyselina fytová sa skúmala v súvislosti s prevenciou rakoviny. Viaceré štúdie ukázali, že IP6 môže spomaliť rast nádorov a zabrániť tvorbe metastáz, čím prispieva k prevencii a liečbe niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva a prsníka. Kyselina fytová tiež podporuje prirodzenú detoxikáciu tela, čo môže znižovať riziko vzniku rakoviny.

3. Podpora zdravia kostí

Aj keď kyselina fytová môže znižovať vstrebávanie vápnika, existujú dôkazy, že môže prispieť k zdraviu kostí. Niektoré štúdie naznačujú, že mierna konzumácia fytátov môže pomáhať pri prevencii osteoporózy tým, že znižuje odbúravanie kostného tkaniva.

4. Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Fytát môže tiež znižovať riziko srdcových ochorení. Pôsobí tak, že inhibuje ukladanie vápnika v cievach, čo môže znižovať riziko artériosklerózy (kôrnatenie tepien), ktorá je hlavnou príčinou mnohých kardiovaskulárnych ochorení.

5. Kontrola hladiny cukru v krvi

Konzumácia kyseliny fytovej môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje vstrebávanie cukrov z tráviaceho traktu. To môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí majú problém s udržaním stabilnej hladiny cukru v krvi.

Kyselina fytová a minerály: Anti-nutrient alebo pomocník?

Kyselina fytová býva často kritizovaná za to, že blokuje vstrebávanie dôležitých minerálov, ako sú železo, zinok, vápnik a horčík. Toto sa deje, pretože fytát sa viaže na tieto minerály a vytvára s nimi nerozpustné zlúčeniny, ktoré telo nedokáže ľahko absorbovať.

Táto vlastnosť kyseliny fytovej jej vyniesla označenie „anti-nutrient“ – látka, ktorá bráni vstrebávaniu živín. To však platí len v prípade, ak je konzumácia kyseliny fytovej extrémne vysoká a diéta človeka je chudobná na minerály.

Existujú spôsoby, ako minimalizovať vplyv kyseliny fytovej na vstrebávanie minerálov, ako je namáčanie alebo klíčenie strukovín a obilnín pred ich konzumáciou. Tieto procesy znižujú obsah fytátu v potravinách a umožňujú telu lepšie absorbovať živiny.

Neprehliadnite: Horoskop na november 2024: Komu predpovedá silné emócie, nečakané stretnutia a zmeny v práci?

Kyselina fytová a krása

Kyselina fytová si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu pozornosť aj v oblasti krásy, najmä v starostlivosti o pleť. Jej antioxidačné a exfoliačné vlastnosti z nej robia účinnú zložku v mnohých kozmetických produktoch.

1. Prirodzená exfoliácia pleti

Kyselina fytová sa používa v kozmetických prípravkoch ako jemný exfoliant, ktorý pomáha odstraňovať odumreté bunky z povrchu pokožky, čím zlepšuje jej textúru a vzhľad. Na rozdiel od iných kyselín, ako sú alfa-hydroxykyseliny (AHA), je fytová kyselina šetrnejšia k pleti, takže je vhodná aj pre citlivú pokožku.

2. Rozjasnenie pokožky

Okrem exfoliačných vlastností kyselina fytová pomáha aj s rozjasnením pokožky. Môže zjednotiť tón pleti a zmierniť výskyt pigmentových škvŕn, čo ju robí obľúbenou vo výrobkoch určených na redukciu hyperpigmentácie.

3. Antioxidant pre zdravie pleti

Ako antioxidant, kyselina fytová chráni pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť predčasné starnutie pleti. Pravidelné používanie produktov s kyselinou fytovou môže prispieť k udržaniu mladistvého vzhľadu pokožky.

Prečítajte si aj: Správna starostlivosť o krk a dekolt: Tieto zložky zaraď do svojej rutiny a predíď vráskam

Kyselina fytová je fascinujúcou látkou s radom zdravotných a kozmetických benefitov. Aj keď môže obmedzovať vstrebávanie niektorých minerálov, jej antioxidačné, protirakovinové a kardiovaskulárne účinky z nej robia zaujímavý prvok pre zdravie. Navyše, jej využitie v kozmetike ponúka ďalší spôsob, ako kyselinu fytovú integrovať do každodennej starostlivosti o pleť. Pri správnom spracovaní a kombinácii s vyváženou stravou môže kyselina fytová prispieť k zlepšeniu zdravia aj krásy.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE