V týchto dňoch nájdeme drobný zelený hrášok na trhoch, v záhradkách, aj v obchodoch. Doprajte si jeho príjemné sladkastú chuť, no nielen s cieľom gurmánskeho potešenia.
Hrášok sa vyznačuje skvelými zdravotnými účinkami, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Ak ste o nich dodnes nepočuli, čítajte ďalej. Dnes vám totiž predstavíme hrášok z podoby, ktorá vám môže zmeniť k lepšiemu vaše stravovacie návyky.
Odporúčame prečítať: Akú energiu načerpáte v lese, pri mori, na lúke, v jaskyni, či pri jazere?
Čo zelený hrášok obsahuje?
Z vitamínov v ňom objavíme skupiny vitamínov B, ďalej vitamín C, E a K. Hrášok obsahuje taktiež veľa vlákniny, ďalej železo, zinok, draslík, horčík, kremík, mangán, či fosfor. Vďaka obsahu kyseliny listovej je ideálny pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi ochoreniami, ale aj pre tehotné ženy.
Odporúčame prečítať: 3 hlavné dôvody, prečo jesť avokádo
Účinky zeleného hrášku
Vďaka spomínanej vláknine nám jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť upraviť trávenie.
Množstvo vitamínov a minerálov je zaručeným zdrojom energie, dupľom ak trpíte jej dlhodobým nedostatkom.
Hrášok pomáha aj pri chudnutí.
Stabilizuje hladinu cukru v našom tele, čím utíši nezmyselný hlad a najmä túžbu po sladkom. Znižuje tiež hladinu cholesterolu v tele a na dôvažok ho zbavuje toxických usadenín.
Vitamín E v hrášku nám pomáha uzdravovať pleť a udržiavať našu pokožku v zdravom stave. Podobne zvyšuje aj kvalitu našich vlasov a nechtov.
Ďalšie minerály pomáhajú budovať aj silnejšie kosti, povzbudzujú taktiež aktivitu nášho mozgu, takže sa odporúča tak deťom, ako aj seniorom.
Odporúčame prečítať: 6 trikov, ktoré vám pomôžu za pár sekúnd očistiť vajíčka a zeleninu
Ako hrášok uskladniť?
Po kúpe by sme ho mali držať v chlade, ideálne v chladničke, kde vydrží približne dva-tri dni, neskôr môže zhorknúť. Pokiaľ chcete hrášok zamraziť, najprv ho blanžírujte v slanej vode približne 2 minúty, tak preceďte, nechajte vychladnúť a tak ho uložte do nádob vhodných do mrazničky.
NÁŠ TIP: Zelený hrášok je najlepšie jesť v jeho čerstvom stave. Ak sa ho predsa len rozhodnete uvariť, varte ho veľmi krátko, aby ste v ňom nezabili všetky vitamíny. Tak ho prelejte studenou vodou, aby si udržal svoju krásnu zelenú farbu.
Odporúčame prečítať: Spoznajte tropické ovocie LONGAN