Sezóna zeleného hrášku (pomáha aj s chudnutím)

V týchto dňoch nájdeme drobný zelený hrášok na trhoch, v záhradkách, aj v obchodoch. Doprajte si jeho príjemné sladkastú chuť, no nielen s cieľom gurmánskeho potešenia.

 

Hrášok sa vyznačuje skvelými zdravotnými účinkami, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Ak ste o nich dodnes nepočuli, čítajte ďalej. Dnes vám totiž predstavíme hrášok z podoby, ktorá vám môže zmeniť k lepšiemu vaše stravovacie návyky. 

 

Odporúčame prečítať: Akú energiu načerpáte v lese, pri mori, na lúke, v jaskyni, či pri jazere?

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Čo zelený hrášok obsahuje?

 

Z vitamínov v ňom objavíme skupiny vitamínov B, ďalej vitamín C, E a K. Hrášok obsahuje taktiež veľa vlákniny, ďalej železo, zinok, draslík, horčík, kremík, mangán, či fosfor. Vďaka obsahu kyseliny listovej je ideálny pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi ochoreniami, ale aj pre tehotné ženy.

 

Odporúčame prečítať: 3 hlavné dôvody, prečo jesť avokádo

 

 

Účinky zeleného hrášku

 

Vďaka spomínanej vláknine nám jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť upraviť trávenie.

Množstvo vitamínov a minerálov je zaručeným zdrojom energie, dupľom ak trpíte jej dlhodobým nedostatkom.

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Hrášok pomáha aj pri chudnutí.

 

Stabilizuje hladinu cukru v našom tele, čím utíši nezmyselný hlad a najmä túžbu po sladkom. Znižuje tiež hladinu cholesterolu v tele a na dôvažok ho zbavuje toxických usadenín.

 

Vitamín E v hrášku nám pomáha uzdravovať pleť a udržiavať našu pokožku v zdravom stave. Podobne zvyšuje aj kvalitu našich vlasov a nechtov.

 

Ďalšie minerály pomáhajú budovať aj silnejšie kosti, povzbudzujú taktiež aktivitu nášho mozgu, takže sa odporúča tak deťom, ako aj seniorom. 

 

Odporúčame prečítať: 6 trikov, ktoré vám pomôžu za pár sekúnd očistiť vajíčka a zeleninu

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Ako hrášok uskladniť?

 

Po kúpe by sme ho mali držať v chlade, ideálne v chladničke, kde vydrží približne dva-tri dni, neskôr môže zhorknúť. Pokiaľ chcete hrášok zamraziť, najprv ho blanžírujte v slanej vode približne 2 minúty, tak preceďte, nechajte vychladnúť a tak ho uložte do nádob vhodných do mrazničky.

 

 

NÁŠ TIP: Zelený hrášok je najlepšie jesť v jeho čerstvom stave. Ak sa ho predsa len rozhodnete uvariť, varte ho veľmi krátko, aby ste v ňom nezabili všetky vitamíny. Tak ho prelejte studenou vodou, aby si udržal svoju krásnu zelenú farbu.  

 

Odporúčame prečítať: Spoznajte tropické ovocie LONGAN

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.07.2016 06:17

par sacikov mam uz namrazenych

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.07.2016 07:22

Už mám namrazené,hrášok milujeme.

Vaše meno:

Lenka La

Lenka La

04.07.2016 09:13

Aj ja som už zamrazila.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.07.2016 18:25

nová úroda je už v mrazáku.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

05.07.2016 10:57

mám rada hrášok

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

14.07.2016 20:30

Celá naša rodina milujeme mladý hrášok :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 11:41

Hrášok mi nijako nevadí, ale ani nijako extra nechutí :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.