Svieži letný čučoriedkový koláč s mascarpone podľa Adriany Polákovej

čučoriedkový koláč s mascarpone

Čučoriedky sú jedným z najobľúbenejších letných plodov, ktoré nás nielen očaria svojou sviežou a sladkou chuťou, ale aj potešia mnohými zdravotnými benefitmi. Bohaté sú na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Čučoriedky sú ideálnym prídavkom do rôznych dezertov. Od klasických bublanín, cez lahodné cheesecaky až po osviežujúce sorbety, čučoriedky dodajú každému jedlu jedinečný šmrnc a taktiež neodolateľnú farbu.

Ak patríte medzi fanúšikov čučoriedok, určite by ste nemali prehliadnuť tento výnimočný dezert od známej moderátorky a vášnivej cukrárky Adriany Polákovej. Adriana, známa svojou láskou k pečeniu a vytváraniu originálnych dezertov, prináša recept, ktorý poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči. Jej svieži letný čučoriedkový koláč s mascarpone je skutočným majstrovským dielom v oblasti dezertov.

Tento dezert sa skladá z ľahučkého a nadýchaného cesta, do ktorého sú primiešané šťavnaté čučoriedky. Už samotné cesto je lahodné a plné chutí, no skutočným klenotom je mascarpone-čučoriedkový krém. Mascarpone dodáva krému jemnosť a krémovosť, zatiaľ čo čučoriedky prispievajú sviežou a ovocnou chuťou, ktorá sa dokonale dopĺňa s jemným tvarohom.

Na vrchu koláča sa rozprestiera neodolateľná čučoriedková poleva, ktorá dezertu pridáva nielen vizuálnu príťažlivosť, ale aj extra dávku čučoriedkovej chuti. Poleva je hustá, bohatá a intenzívna, čo zaručuje, že každé sústo koláča je plné čučoriedkovej radosti.

Aj keď príprava tohto koláča vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, nie je zložitá a výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Čučoriedkový koláč s mascarpone podľa Adriany Polákovej je ideálnou voľbou na letné oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a osviežujúce. Vyskúšajte tento recept a nechajte sa uniesť kombináciou chutí, ktorá vás očarí a poteší.

Odporúčame: Pravé belgické vafle podľa Miriam Kalisovej – dokonalá sladká pochúťka

Suroviny na čučoriedkový koláč podľa Adriany Polákovej

KORPUS:

  • 60 ml mlieka
  • 60 ml oleja
  • 90 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • čerstvé čučoriedky

KRÉM:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • salko podľa chuti na dosladenie
  • 2 plátky želatíny
  • 100 g rozvarených čučoriedok (mrazené)

POLEVA:

  • 400 g čučoriedok (mrazené)
  • 5 PL cukru
  • trochu vody alebo džúsu
  • 3 ČL škrobu (alebo 2 plátky želatíny)

Postup prípravy čučoriedkového koláča

Najskôr si pripravíme cesto. Do misky dáme olej a mlieko, premiešame. Postupne prisypávame múku, aby vzniklo husté cestíčko. Potom postupne pridávame žĺtky a cesto stále miešame, aby sa všetky ingrediencie zmiešali a prepojili. Následne po malých častiach pridávame sneh z bielkov, cukru a štipky soli a zľahka ručne premiešavame. Nakoniec pridáme čerstvé čučoriedky a opäť opatrne premiešame. Hotové cesto vylejeme do formy na pečenie. 

Na cesto ešte nasypeme pár čerstvých čučoriedok obalených v práškovom cukre (vďaka obaleniu čučoriedky neklesnú počas pečenia na spodok cesta). Dáme piecť do rúry. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. 

Medzitým si pripravíme krém. Do misky si dáme mascarpone a tvaroh. Môžeme pridať polku smotany a dosladíme salkom. Ručne vymiešame. Pripravíme si želatínu. Namočíme plátky do vlažnej vody, vytlačíme z nich vodu a dáme do trošky horúceho mlieka. Premiešame, aby sa želatína rozpustila. 

V hrnci rozvaríme mrazené čučoriedky (500 g), môžeme ich osladiť cukrom. Menšiu časť rozvarených čučoriedok pridáme do mascarpone krému (asi 100 g). Premiešame a potom pridáme aj v mlieku rozpustenú želatínu. K zvyšnej časti rozvarených čučoriedok pridáme trochu vody alebo džúsu a následne zahustíme škrobom (alebo 2 plátkami želatíny). 

Upečený korpus oddelíme od okrajov formy nožíkom. Počkáme, kým vychladne. Po ochladnutí natrieme na korpus krém a na záver to zalejeme čučoriedkovou polevou. Potom dáme do chladničky a necháme stuhnúť počas noci. Následne môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/adriana_polakova

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE