Tekvica. Na jeseň nás teší farbami i tvarmi, no najmä svojou chuťou a všestrannosťou. Ak máte v zásobe viac tekvíc a neviete, čo s nimi, pripravte si lahodný tekvicový džem. Je originálnou alternatívou k tradičným ovocným džemom. Zapáči sa vám jeho farba aj jedinečná aróma. Využite zásoby ovocia a zeleniny skôr, ako sa vám znehodnotia.
Tekvica – dokonalý základ pre džem
Tekvica je výborným základom pre džem, a to nielen vďaka svojej jemnej chuti, ale aj pre výbornú schopnosť absorbovať korenie a iné ingrediencie. Vďaka neutrálnemu profilu ju možno skombinovať s rôznymi koreninami a citrusmi, ktoré dodajú výslednému džemu svojský charakter. Tekvica obsahuje množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, najmä vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky a očí, a vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém – čo sa v chladnejšom počasí určite hodí.
Použitie tekvicového džemu
Jednou z hlavných výhod tekvicového džemu je jeho všestrannosť. Je to džem, ktorý sa hodí nielen k pečivu alebo toastom, ale výborne doplní aj syry, mäso či dokonca dezerty. Predstavte si ho ako netradičnú polevu na bábovke alebo dokonca ako prílohu k pečenému mäsu, kde svojou jemnou sladkosťou dokonale vyváži výraznejšie chute.
Príprava tekvicového džemu ponúka priestor pre experimentovanie. Do základu môžete pridať citrusovú šťavu, škoricu, klinčeky, vanilku či muškátový oriešok, ktoré mu dodajú hrejivosť a arómu. Ak sa nezľaknete ani odvážnejších chutí, skvelou voľbou je aj zázvor alebo čili, ktoré výslednému džemu pridajú pikantnosť.
DepositphotosRecept na tekvicový džem s pomarančom a škoricou
Ak sme vás na prípravu tekvicového džemu nalákali, tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať.
Ingrediencie:
- 1 kg tekvicového pyré (ideálne z maslovej alebo hokkaido tekvice)
- 500 g cukru
- 2 pomaranče (nastrúhaná kôra a šťava)
- 1 citrón (šťava)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 škoricové tyčinky
- Voliteľné: štipka klinčekov alebo muškátového orieška
Postup: Najprv si pripravte tekvicové pyré. Očistenú tekvicu nakrájajte na kúsky, vložte do rúry a pečte pri 180 °C, kým nezmäkne. Potom ju rozmixujte na hladké pyré. Pyré vložte do hrnca a pridajte cukor, šťavu a kôru z pomaranča, šťavu z citróna a mletú škoricu. Môžete pridať aj celé škoricové tyčinky, ktoré džemu dodajú intenzívnejšiu chuť. Všetko priveďte do varu a potom znížte teplotu.
Džem varte na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým nezhustne. Priebežne miešajte, aby sa nepripálil. Keď je džem hotový, odstráňte škoricové tyčinky a ešte horúci ho nalejte do sterilizovaných pohárov. Poháre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum. Po vychladnutí je džem pripravený na konzumáciu. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste.
Jeseň patrí tekvici
Tekvicový džem sa dá bezpečne skladovať aj bez pridaných konzervantov, ak dodržíte správnu techniku sterilizácie pohárov. Vysoký obsah cukru a kyseliny z citrónov alebo pomarančov totiž vytvárajú prostredie, ktoré prirodzene bráni vzniku plesní a baktérií. Preto želírovací cukor a konzervanty nie sú vždy nevyhnutné. Ak sa však predsa len bojíte, môžete si tekvicový džem pripraviť podobne ako hociktorý ovocný.
Tekvicový džem je chutný, zdravý a veľmi univerzálny produkt, ktorý stojí za to vyskúšať. Je to skvelý spôsob, ako obohatiť svoju kuchyňu o nové a zaujímavé chute. Tekvicový džem môže byť aj krásnym a originálnym darčekom pre rodinu a priateľov. V jesennej sezóne nemusíte zostať len pri tradičných jablkách a hruškách – objavte čaro tekvice aj v podobe sladkého džemu!