Čchi-kung, akupunktúra či reishi – spoznaj staré čínske tajomstvá večnej mladosti!

tradičná čínska medicína

Páči sa vám tradičná čínska medicína? Zoznámte sa s tradičnými čínskymi praktikami, ako si zachovať mladosť. Nepôjde doslova o tajomstvá, skôr o kombináciu tradičných postupov v oblasti stravovania, životného štýlu a duševného zdravia. Tieto praktiky sú zakorenené v tradičnej čínskej medicíne (TCM) a taoizme, a hoci nejde o záruku večnej mladosti, mnohé z nich môžu podporiť vaše zdravie, vitalitu a dlhší život.

Pozri si aj: Detoxikácia po antibiotikách: 6 byliniek, ktoré vaše telo potrebuje!

Harmónia tela a mysle

Taoizmus, filozofický smer, ktorý vznikol v starovekej Číne, kladie dôraz na harmóniu s prírodou, jednoduchosť života a rovnováhu energie (čchi). Tento prístup zahŕňa praktiky, ako je meditácia a cvičenie čchi-kung (qi gong), ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi telom, mysľou a duchom.

Čchi-kung je séria dýchacích cvičení a pomalých pohybov, ktoré podporujú prúdenie čchi, životnej energie, cez energetické dráhy tela. Pri správnom cvičení sa zlepšuje cirkulácia krvi, znižuje stres a podporuje vitalita tela. Kombinácia meditácie a cvičenia čchi-kung údajne prispieva k spomaleniu starnutia tým, že udržiava telo v harmónii s prirodzeným tokom energie.

Strava bohatá na živiny

Čínska medicína kladie dôraz na rovnováhu medzi jin a jang v tele, čo je základný princíp tradičnej čínskej medicíny. Určite ste o ňom už počuli. Podľa tohto princípu by mala strava obsahovať potraviny, ktoré podporujú harmóniu a energiu v tele.

Ktoré potraviny sa tradične spájajú s dlhovekosťou a večnou mladosťou?

  • Goji bobule (kustovnica čínska): Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie kože a imunitný systém. Povráva sa, že malé bobule goji zlepšujú vitalitu a znižujú príznaky starnutia. Môžete ich vyskúšať!
  • Ženšen (Panax ginseng): Táto koreňová rastlina je známa adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré podporujú vitalitu, energiu a odolnosť voči stresu. Tiež sa používa na zlepšenie pamäti a mentálnej jasnosti. Rastlinu si jednoducho vypestujete aj vo vlastnej záhrade. Keď si ju nasušíte, môžete si denne vychutnať skvelý čaj, ktorý podporí vašu vitalitu.
  • Zelený čaj: Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, spôsobujúcim starnutie buniek. Pitím zeleného čaju zlepšíte zdravie svojej pokožky a posilníte metabolizmus.
  • Reishi huby: Hovorí sa im aj huby nesmrteľnosti. Reishi sú využívané na podporu imunitného systému a dlhovekosti. Dajú sa zohnať v rôznych formách, experimentujte.

Bylinné zmesi a elixíry dlhovekosti

V tradičnej čínskej medicíne nesmú chýbať recepty na bylinné zmesi pre rôzne účely. Áno, aj na podporu zdravia a spomalenie starnutia. Tieto zmesi sú zamerané na posilnenie rôznych orgánových systémov, na zlepšenie energie čchi a podporu cirkulácie krvi. Napríklad chryzantémový čaj sa v čínskej medicíne používa na čistenie pečene, podporu zraku a zlepšenie kvality spánku.

Inšpiruj sa: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Takto sa má robiť správne!

Akupunktúra
Depositphotos

Akupunktúra: Podpora toku energie

Akupunktúra je ďalším pilierom tradičnej čínskej medicíny, lebo pomáha vyvážiť čchi v tele. Umiestňovanie ihiel do určitých bodov na tele podporuje lepšie prúdenie energie, zlepšuje cirkuláciu krvi a prispieva k obnove buniek. Pravidelná akupunktúra môže znížiť príznaky starnutia, ako sú nenávidené vrásky, úbytok energie či problémy so spánkom.

Dôraz na dostatok spánku a regeneráciu

Kvalitný spánok je v čínskej filozofii kľúčom k udržaniu mladosti a dlhovekosti. Telo sa počas spánku regeneruje, v noci sa obnovujú tkanivá a orgány, preto ak chceme mať dostatok energie a zdravú pokožku, treba si ho dopriať čo najviac a bez výčitiek svedomia. Číňania dbajú na to, aby chodili spať skoro, ideálne pred 23. hodinou, aby umožnili telu plne sa regenerovať. Berme si z nich príklad.

Tip pre vás: Vplyv vitamínu C na pleť: Prečo ho pleti dopĺňať pravidelne a ako?

Mindfulness a vnútorný pokoj

Tradičná čínska medicína kladie dôraz nielen na fyzické, ale aj na psychické zdravie. Praktiky ako meditácia, hlboké dýchanie a tai-či (prastaré bojové umenie, meditácia v pohybe) pomáhajú zmierniť stres, podporujú mentálnu jasnosť a zvyšujú vnútornú energiu. Usmievate sa, že táto filozofia nie je nič pre vás? Tak si jednoducho užite pravidelný pobyt v prírode s čistou hlavou, ale s radosťou z prítomného okamihu.

Čínske tajomstvá vs zdravý sedliacky rozum

Čínske tajomstvá večnej mladosti sa zameriavajú na holistický prístup k zdraviu. Rovnováha tela a mysle, správna výživa, bylinné terapie a starostlivosť o psychické zdravie sú základným pilierom dlhovekosti. Tieto praktiky síce môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, no je dôležité ich kombinovať s modernými poznatkami o zdravom životnom štýle a prevencii chorôb.

Ak jediné čchi, ktoré vo svojom živote využívate, je citoslovce pri kýchnutí a veľa na energie nedáte, riaďte sa zdravým sedliackym rozumom. Doprajte si dostatok zdravej stravy, pohybu a spánku a nezabudnite ani na svoju psychiku. Pravidelne sa stretávajte s ľuďmi, ktorých máte radi, trávte čas v prírode a naučte sa relaxovať. Toto sú tajomstvá dlhovekosti Slovákov.   

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE